RASA “IL DE FRANS”

01.08.2007. | Revija Selo | Revija Selo

Ova vrsta francuskih ovaca nastala je ukrštavanjem „merino rabujea“ sa engleskim tovnim ranostasnim „dišlej“ (lester) – ovnovima.

 

Povratnim ukrštanjem i strogom selekcijom stvorene su generacije koje su odgovarale u pogledu konformacije trupa i proizvodnje mesa, ali proizvodnja i kvalitet vune nije odgovarao postavljenom cilju. Radi toga kao korektor Il de fransa korišćeni su visokokvalitetni ovnovi merino rambujea. Rasa je dobila ime po pokrajini na severu Francuske.

 

Ovo je rasa velikog formata, teška je i ranostasna. Životinje imaju široku glavu, izbočene očne duplje, lice srednje dužine, a usne i nos su malo puniji. Ovce i ovnovi su šuti. Uši su srednje veličine, horizontalne i malo uzdignute, nikad ne padaju, a pokrivene su finom kratkom dlakom bele boje. Vrat je kratak, muskulozan, dobro usađen u ramena, bez kožnih nabora. Trup se odlikuje velikim širinama. Posebno su dobro izražene širine leđa, sapi i butova. Grudni koš je širok i dubok, a grudna kost izbačena. Rebra su zaobljena, prava i široka. Leđna linija je ravna. Trbuh je lako zaobljen, noge su jake i zbog velikih dubina i širina tela, izgledaju kratke.

Ovo je danas jedna od najpopulalrnijih rasa u Francuskoj, i na nju otpada oko 11,5% od ukupne populacije ovaca u ovoj zemlji.

 

„Il de frans“  rasa se i danas izvozi širom sveta. Rasprostranjena je u Italiji, Švedskoj, Poljskoj. U našu zemlju uvežena je posle drugog svetskog rata. Koristi se za ukrštanje tj. za genetsko poboljšanje naše pramenke u područjima razvijene poljoprivredne proizvodnje. Melezi domaće pramenke i „Il de fransa“ imaju značajno bolje proizvodne i reproduktivne sposobnosti. Ovakvim meleženjem anulira se sezonost parenja, i moguće je parenje tokom cele godine. U Institutu za stočarstvo Beograd - Zemun, i na nekim farmama, poslednjih desetak godina se radi na stvaranju domaće rase ovaca za proizvodnju mesa (Petrović i sar, 1994, 1996). Za taj projekat se primenjuje složeno kombinacijsko ukrštanje tri rase ovaca: „Pirotska pramenka“, „Virtemberg“ i „Il defrans“.

 

Na našem području se gaji i u čistoj rasi, ali u manjim stadima. Il de frans je značajna rasa za unapređenje našeg ovčarstva

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/