SMEŠTAJ I ČUVANJE KOZA

26.06.2008. | Magazin Eurofarmer | Magazin Eurofarmer

SMEŠTAJ I ČUVANJE KOZA

SMEŠTAJ I ČUVANJE KOZA

Koze mogu da se uzgajaju u mnogo manjim objektima nego krave ili konji, i dosta su praktične za ljude koji žive u blizini gradova, a imaju malo (pola ili hektar) zemlje. Ukoliko je vaša okolina gušće naseljena, morate da budete pažljiviji pri odabiru vrste koze koju želite da uzgajate, pošto su neke vrste mnogo glasnije od drugih.

Takođe, vrlo je bitno uzeti u obzir pristupačnost pašnjaku, senu i žitaricama. Kozama je potrebno kretanje, ispaša i smeštaj. Što se tiče smeštaja, on ne mora da bude skup, ali mora da obezbedi pravu zaštitu od vetra i padavina. Pored ovoga, morate da razmislite šta je vaš cilj uzgoja koza. Da li postoji tržište za vašu robu, koliko životinja možete da uzgajate, da li ćete sami uzgajati nove koze, ili ćete ih kupovati, samo su neka od pitanja na koja morate znati odgovor pre nego što se odlučite za uzgoj ovih životinja. Dobra praksa i produkcija, zapravo počinje i pre nego što se kupi prva koza.

SMEŠTAJ I ČUVANJE KOZA

Smeštaj koza ne mora da bude skup.

Obori sa tri zatvorene strane koji u dovoljnoj meri štite životinje od vetra i kiše su sasvimdovoljni. Kozama je takođe potrebna hladovina i zaštita od jake promaje. Za smeštaj se čak mogu koristiti i boksovi za uzgoj teladi. Slama, iseckani papir, listovi kukuruza, pa čak i okrunjeni klipovi kukuruza se mogu koristiti za prostirku. Kozama je potrebno oko 1,5m² prostirke da bi im bilo udobno. Koze vole da spavaju sa glavom na uzvišenju – na izbočinama ili neravninama. Najteže je obezbediti dobru zaštitu od promaje. Hladan i mokar vetar ima veoma loš uticaj na mlade koze.

Nemojte da mešate promaju sa svežim vazduhom. Kozama je svež vazduh neophodan, ali taj svež vazduh treba da dolazi odozgo gde se, pre nego što dođe u kontakt sa kozom, meša sa toplim vazduhom . Promaja koja duva ispod vrata i po podu može da dovede do upale pluća za veoma kratko vreme, čak i za jednu noć.

Druga stvar o kojoj treba ozbiljno razmisliti je ograda. Kaže se: “Ako ne može da drži vodu, neće zadržati ni kozu”. Svi iskusni uzgajivači koza vam ovo mogu potvrditi. Ograda može da bude sastavljena od jednog sistema, ili da bude kombinacija više.

Za koze su obično potrebne dve ograde, tj. dva nivoa zaštite koja se sastoje od spoljne i unutrašnje ograde. Spoljna ograda mora da drži koze unutra, a grabljivice napolju. Žičane ograde su veoma popularne. Koze mogu da nauče da ne prelaze električnu ogradu. Međutim, u napadima panike često se desi da koza u strahu protrči i probije električnu ogradu. Stalna ograda za koze mora da ima najmanje četiri žice kroz koje prolazi struja. Najniža žica ne sme da bude više od 15 cm od zemlje. Sledeća treba da bude na oko 30–35 cm, treća na oko 45–55 cm, a četvrta na 75–85 cm iznad zemlje. Mnogi uzgajivači se odluče na samo dve žice, i onda menjaju visinu s vremena na vreme, da koze ne bi naučile kako da prođu kroz ogradu.

Kratkotrajna ograda se može sastojati od samo jedne električne žice, ukoliko su koze naučile na električnu ogradu ili od pomerajuće ograde ili mreža. Zapamtite da koze vole da se penju. Bez obzira kakvu ogradu koristite, ne smete da dozvolite da ne bude dovoljno čvrsta i dovoljno ukopana, kako je koze ne bi oborile. Mnogi uzgajivači koriste ograde sa uspravnim šipkama ili vrljikama, što onemogućava kozama da se penju na ogradu. Ovaj tip ograde je dobar za odrasle koze, ali male koze mogu lako da prođu kroz ogradu.

SMEŠTAJ I ČUVANJE KOZA

Vrlo je bitno održavati čistoću u štali ili oboru. Koze su čiste životinje i takva treba da im bude životna sredina. Voda i hrana ne smeju da budu zagađeni izmetom i prljavštinom. Izmet koze sadrži nitrogen, fosfor, potasijum i druge materije, što ga čini odličnim đubrivom. Pre nego što se odlučite za uzgoj koza, pobrinite se da imate prostora za odlaganje izmeta i razradite plan uklanjanja izmeta iz obora.

Što se tiče ispaše, ona umnogome zavisi od količine padavina, kvaliteta ispaše, dostupnosti hrane duge vrste (žitarica), količine i vrste đubriva koje se koristi, vremena i opreme za košenje, dužine sezone ispaše, kao i od toga da li ćete ispašu koristiti kao glavnu ili pomoćnu ishranu. Ne postoji formula koja će vam tačno odrediti koliko koza možete držati na jednom hektaru zemlje, što znači da ćete morati da koristite lično iskustvo sticano godinama.

SMEŠTAJ I ČUVANJE KOZA

Koze su zahvalne životinje za uzgoj. Međutim, mogu da budu veoma osetljive, posebno dok ne stasaju. Zato im se moraju obezbediti elementarni uslovi – dobar i siguran smeštaj i kvalitetna ishrana koja mora da bude raznolika, što znači da koze moraju imati pristup pašnjaku sa raznovrsnim travama, ili da im se dodaju žitarice kao dopunska hrana.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/