JAHANJE KONJA

26.06.2008. | Magazin Eurofarmer | Magazin Eurofarmer

JAHANJE KONJA

KORISNI SAVETI

I pored činjenice da konji nisu životinje koje su dobro “dizajnirane” za nošenje tereta, konji su jahani hiljadama godina. Konji se moraju naučiti da prihvate jahača i ukoliko se ovaj proces ne uradi temeljno, teskoće će se javiti kasnije. Dosta jahača zaboravi da su konji veoma osetljive životinje koje, na primer, mogu da osete mušicu kada im sleti na kožu, a zamislite samo kako se osećaju kada im čovek sedi na leđima. Jahači sa dobrim osećajem za ravnotežu umnogome olakšavaju posao konju.

STANI MIRNO!

Iskusni jahači su navikli da se brzo popnu na konja. Međutim, neki konji se uznemire kada jahačeva noga stane na uzengiju. Ovo ponašanje je ponekad posledica neodgovarajućeg treninga, tj. konjima je nekada bilo dozvoljeno da to rade, pa im je prešlo u naviku. Sa druge strane, ovo ponašanje je proizašlo iz samog treninga (npr. kod trkačkih konja), a opet može da bude samo posledica trenutnog raspoloženja konja. Konj koji ne stoji mirno dok se jahač penje na njega predstavlja potencijalnu opasnost za jahača. U ovom slučaju, jahač ne treba da se brzo popne na konja uvećavajući time rizik od povrede, već bi konja trebalo ponovo trenirati i dresirati. Konju se mora pokazati da nema koristi od pomeranja i da samo uzaludno troši energiju.

JAHANJE KONJA

OSETITE SEDLO

Proces upoznavanja konja sa jahačem je poznat pod imenom “starting”. Ukoliko tokom ovog perioda konj ne dobije šansu da se potpuno prilagodi sedlu, on će to kasnije raditi dok ga jašete. Zato je veoma važno dati šansu mladom konju da se navikne na sedlo na leđima, pri svim brzinama.

OSETITE SEDLO

DA LI STE ZNALI?
Da bi se konj ponašao poslušno i da bi sa lakoćom nosio jahača, sedlo mora da mu odgovara. Sedlo koje loše leži na leđima konja može da mu nanese povrede i da ima negativan uticaj na razvoj mišića, kretanje i temperament.

ODREĐIVANJE RITMA

Uzbuđenje brzinom se javlja kod mnogih jahača, ali pri velikim brzinama stvari lako mogu da izmaknu kontroli. Veoma malo jahača je doživelo da se potpuno uplaši od brzine kojom se kreće – u tom slučaju konj je u panici, ne vidi i neće se zaustaviti, bez obzira šta mu se nađe na putu. Ova situacija je krajnje opasna i malo ljudi ju je doživelo. Ono što dosta jahača doživi jeste da konj sam menja brzinu kretanja, bez naredbe jahača. Ukoliko konj ima naviku da naglo ubrza kretanje, onda se treba zapitati da li mu sedlo udobno leži na leđima, da li ima problema sa ustima i zubima, da li mu možda žvala zadaje probleme, ili pak jahač nema dobar balans, što ume da uplaši konja.

 

ODREĐIVANJE RITMA

SKRIVENI STRAHOVI

Ukoliko imate nervoznog i plašljivog konja, žbunovi i žive ograde mogu predstavljati svakakve vrste “strašnih čudovišta”; čak i ptice kao i razne druge životinje mogu iznenada da prepadnu konja. Takođe, mnogi prolaznici imaju strah od konja upravo zbog njihove veličine, tako da se u strahu sklanjaju od njih, što opet konja čini nervoznim i zabrinutim. Ne smemo da zaboravimo da su konji u prirodi bili plen, tako da imaju urođeno izoštrena čula za opasnost. Kad god jašete konja, morate biti spremni na moguće probleme, ali ne smete biti nervozni, jer konj lako oseti nervozu i nagativno reaguje na nju.

JAHANJE KONJA

SAOBRAĆAJ I VOZILA

Jahanje kroz prirodu i sela je veoma opuštajuće. Međutim, ovo može da bude i neprijatno iskustvo ukoliko je vaš konj nervozan, ako se trza i uznemirava i na najmanji neočekivani događaj. Pre nego što se konj izvede na puteve gde ima javnog saobraćaja, on bi trebalo da ima visok nivo treninga i da ima iskustva sa različitim prizorima i zvukovima, ali i da poseduje samopouzdanje, kako u sebe tako i u jahača.

SAOBRAĆAJ I VOZILA

MOŽE BILO ŠTA DA SE DESI

Budite spremni na sve – to bi trebalo da bude pravilo za svakog jahača. Iako se vaš konj odlično ponaša u blizini saobraćaja, ne mora da znači da se neće uznemiriti zbog psa koji laje ili vike dece.

JAHANJE KONJA

DA LI STE ZNALI?
Ohrabrite vašeg konja tako što ćete jahati zajedno sa još jednim jahačem čiji je konj miran i dobro se ponaša u saobraćaju. Ovako ćete se i vi osećati opuštenije i lagodnije, što će, takođe, dodatno opustiti konja.

IZUZETNO čULO VIDA

Konji izuzetno brzo primećuju promene u okolini – vrlo često ćete i sami primetiti kada konj vidi nešto sa strane puta, on se pomeri prema sredini. U ovom slučaju postoji latentna opasnost za stvaranje još većeg problema. Ukoliko primetite da vaš konj ovako reaguje na objekte ili dešavanja pored puta, okrenite mu glavu na suprotnu stranu, tako da se konj kreće niz put pod blagim uglom.

JAHANJE KONJA

STRAH OD VOZILA

Vozila koja dolaze otpozadi, naročito glasna vozila sa prikolicama, plaše konje. Iako konj ima vidokrug od skoro 360º, ipak postoje dve mrtve tačke – jedna koja se nalazi tačno ispred, a druga tačno iza konja. Kada nesto konju izađe iz mrtve tačke, njemu se čini kao da se taj objekat naglo pojavio. Velika vozila naročito plaše konje, posebno ako prave dosta buke. Konju koji je obično miran jednostavno će trebati malo vremena da se navikne na buku i nova vozila na koje nije naišao ranije.

STRAH OD VOZILA

VOĐENJE KONJA

Ukoliko se konj mnogo uplaši nekog objekta na njegovom putu, možda će pokušati da se okrene i da krene u suprotnom smeru ili će, jednostavno, odbijati da prođe pored tog objekta. Ukoliko se konj mnogo uplaši nekog objekta na njegovom putu, možda će pokušati da se okrene i da krene u suprotnom smeru ili će, jednostavno, odbijati da prođe pored tog objekta. Koristeći silu u pokušaju da ga naterate da savlada strah samo će pogoršati stvari. Kada je konj uplašen, on traži ohrabrenje od nekoga kome veruje. U divljini to je alfa mužjak, ali u današnjim uslovima to je – jahač. U ovakvoj situaciji, vašeg konja ćete ohrabriti ukoliko siđete i provedete ga pored objekta ili prepreke koja izaziva strah.

VOĐENJE KONJA

OFF-ROAD ZABAVA

Neki farmeri dozvoljavaju jahačima da koriste njihov posed za jahanje, uz određenu nadoknadu. Pošto putevi postaju sve zauzetiji, javlja se potreba za više off road terena za jahanje. Ovakvi tereni su ponekad veoma tražena i korisna usluga, posebno u blizni gradova gde nema mesta za jahanje.

JAHANJE KONJA

REAKCIJA NA JAHAčA

Konji su veoma osetljiva stvorenja. Oni su, takođe, vrlo dobri u čitanju nejezičkih simbola i govora tela. Konji znaju da li je neko iskusan, zabrinut ili ljut. Ne možete sakriti osećanja i raspoloženje od konja!

CENA TENZIJE

Ove dve slike pokazuju efekat konja koji reaguje na osećanja jahača. Ukoliko se jahač oseća nesigurno, to osećanje prolazi kroz mozak i pretvara se u akciju. Na prvoj slici možete da vidite kako je jahač pod tenzijom, savijen u leđima i jako vuče uzde. Takođe, njene noge su čvrsto stegnute uz bokove konja. Kao rezultat ponašanja jahača, i konj slično izgleda – stegnut je i ubrzava ritam. Kombinacija nervoznog jahača i nervoznog konja ima za rezultat još više nervoze koja se samo uvećava i dovodi do panike kod konja i samog čoveka.
Zašto se ovo dešava? Jahač na leđima za konja predstavlja predatora (lovca), zato što konj bol koji mu se nanosi sedlom i uzengijama shvata kao da ga predator grebe kandžama ili grize zubima. Ovo je instiktivna reakcija konja, jer je konj nekada u divljini predstavljao lovinu i sad mu taj instikt govori da se oslobodi neželjenog bola ili osećaja. Da konj koji je na slici nije dobro istreniran, možda bi se propeo ili bi se ukopao u zemlju. Iako je ovaj konj imao dobar trening, ipak se može videti da na njega utiču akcije i misli jahača.
Sada pogledajte drugu sliku na kojoj se može primetiti kako je jahač opušten. Ovo se odmah prenosi i na konja koji je, kao što se može videti, takođe opušten.

JAHANJE KONJA
JAHANJE KONJA

PITAJTE ZA POMOĆ

Ukoliko imate problema sa vašim konjem, pokušajte da nađete iskusnog instruktora koji poseduje znanje i bolje se razume u konje i odnos između ovih životinja i čoveka. Način na koji instruktor komunicira sa vama je veoma bitan za vaš napredak, posebno ukoliko ste početnik. Dobar učitelj će vam pomoći da bolje razumete vašeg konja i naučiće vas kako da kontrolišete vaše misli i akcije tako da dobijete željene odgovore na iste akcije od vašeg konja. Nije lako naći pravog instruktora. Ukoliko je potrebno, promenite ih više da biste našli jednog koji zadovoljava vaše potrebe. Način na koji instruktor komunicira sa vama, reči i pokrete koje koristi mnogo utiču na to da li ćete u potpunosti razumeti instrukcije.

PITAJTE ZA POMOĆ

REAKCIJA NA DRUGE ŽIVOTINJE

Prirodne reakcije konja su u njegovom biću, ali kako će konj reagovati na neku situaciju zavisi i od toga da li je jahan, vođen ili je slobodan. Kroz proces koji je poznat kao navikavanje, konj se može postepeno naviknuti na nova iskustva, nove ljude, druge konje i životinje i na samu okolinu, tako što će naučiti da ignoriše stvari koje mu ne ugrožavaju egzistenciju.

PRIJATELJ ISPRED

Bilo da je vaš konj naviknut da bude jahan sam ili u društvu, sigurno je da će, ako primeti nepoznatog konja ispred sebe, hteti da ga stigne. Ovo interesovanje se može primetiti kao produženje koraka ili ubrzanje ritma da bi stigao nepoznatog konja, uprkos drugačijim naredbama jahača. Ovo je slučaj koji može da se pretvori u vrlo opasnu situaciju, jer je onda evidentno da konj nije dovoljno istreniran.
Prirodno je da konji pokazuju interesovanje za druge konje i da hoće da budu sa svojom vrstom. Zbog toga je preporučljivo organizovati grupna jahanja ili omogućiti konjima da žive u grupama, tako da se naviknu na prisustvo drugih konja.
Međutim, mi često od konja zahtevamo da napuste krdo i da budu raspoloženi za jahanje nasamo. Kada konji nisu raspoloženi da ovo rade, oni pokazuju ta osećanja tako što odbijaju da napuste krdo, a kada se vraćaju nazad sa individualnog jahanja, utrčavaju u ograđeni prostor sa ostalim konjima. Ponekad, konji i ne žele da napuste krdo, ukopaju se i neće da se pomere; ovo predstavlja neposlušnost i tvrdoglavost. Obično je ovakvo ponašanje rezultat nedostatka treninga. Ovaj problem se rešava ponovnim treningom konja i pri tom se treba obratiti nekome sa više iskustva.

PRIJATELJ ISPRED

LOVAC I LOVINA MOGU DA SE SLAŽU

U divljini, psi su predatori dok su konji lovina. Kao rezultat ovoga, konj će da posluša svoj instikt i pobeći će ukoliko pas počne da laje na njega. Ovo ponašanje može da se promeni ukoliko pas i konj žive zajedno, u bezbednoj sredini gde se nijedna životinja ne oseća ugroženom.

JAHANJE KONJA

BUDITE OPREZNI!

Konji su opstali zato što su bili veoma oprezni i osetljivi na sve što se dešava oko njih, tako da nepoznati zvuci ili neočekivani pokreti bude u njima instikt da se sklone. Zato jahanje može da bude prekinuto incidentima – na primer, deca mogu da se igraju, ptice ili druge divlje životinje mogu da se iznenada pojave itd. Ovaj problem se umnožava ukoliko je i jahač nervozan i uplašeno odreaguje na neki od događaja. Ovo će se preneti ubrzo čak i na najmirnijeg konja, što nam govori da jahač mora da poznaje psihologiju konja kako bi mu smirio živce.

JAHANJE KONJA

SKLONITE IH!

Životinje na farmama (npr. krave i ovce) sklone su pravljenju naglih pokreta koji plaše konje. Da bi navikli konja na ostale životinje na farmi, najbolje je upoznati ga sa ovim životinjama dok je mlad, ili ga češće dovoditi u kontakt sa njima. Ovo naravno treba raditi postepeno i ne na silu.

SKLONITE IH!

BUKA

Deo obuke konja trebalo bi da uključi i privikavanje konja na sve što će, eventualno, sresti u životu. Time što ćete konja postepeno upoznavati sa mnogim novim iskustvima, stvarate dobru osnovu koja će odrediti kako će se konj ponašati u budućnost

BUKA

DA LI STE ZNALI?
Šišanje konja može da bude problem zbog zvuka i vibracije mašinice. Time što ćete postepeno i oprezno konja šišati mašinicom, životinja će se vremenom priviknuti i prihvatiti ovu situaciju. Ovaj proces možda zahteva nekoliko dana, u zavisnosti od iskustva konja sa šišanjem.

OBRATITE PAŽNJU NA UŠI

Konji imaju izoštreno čulo sluha – oni često čuju zvukove pre jahača. Jahač može da “čita” konja tako što će obratiti pažnju na njegove uši. Ukoliko su oba uha uperena napred, to znači da je njegova pažnja usmerena na nešto što se nalazi ispred njega, a ukoliko stoje unazad, to predstavlja bol ili agresivnost, ali takođe i da obraća pažnju na jahača. Kada je konj podelio svoju pažnju, jedno uvo će mu biti upereno unapred, a drugo unazad. Uši kod konja koji je potpuno opušten obično stoje sa strane.

OBRATITE PAŽNJU NA UŠI

BEŽANJE OD OPASNOSTI

Prirodna reakcija konja kada misli da je u opasnosti je bežanje. Ako konj koji pase čuje neočekivan zvuk, on će uraditi isto što su i njegovi preci radili.

BEŽANJE OD OPASNOSTI

VOĐENJE

Konji i ljudi žive zajedno već hiljadama godina, i to u zajednici koja je bila dobra za obe vrste. Neke od veza koje su čovek i konj imali tokom istorije su, na primer, da rade zajedno, kao u slučaju američkih kauboja. Kada su ovi ljudi zavisili od konja, nisu mogli sebi da dozvole nedoumice: da li će, ili neće, konj preći potok ili drveni most. Ovi ljudi, kao i mnogi pre njih, morali su pronaći način kako da slažu i da završe započeti posao.

MORA DA SE ŠALIŠ!

Rupa na ovom terenu za jahanje je zaustavila konja. On je sumnjičav zbog rupe, a njegovi instikti mu govore da se pazi. Ako pokušate silom da ga naterate da pređe preko ove ili slične prepreke pogoršaćete situaciju. Pokušajte da razmišljate kao konj za trenutak. Ako je rupa u zemlji bezbedna, zašto je jahač postao nervozniji i ne dozvoljava mu da sam ispita stvar? Da nema razloga za brigu, onda bi i jahač bio miran? Kada je konj uplašen, a jahač pokušava silom da ga natera da sluša komande, konačan rezultat ishoda je obično stanje opšte nervoze i agresivnosti.

VOĐENJE

SAMO ME PRATI

Uplašenog konja morate uveriti da ne postoji razlog za strah. Ukoliko u okolini ima konja koji su voljni da preskoče jarak, to bi bio odličan primer vođstva. Ukoliko nema drugih konja, onda jahač može da bude vođa tako što će sići sa konja i prevesti ga preko jarka.

 

VOĐENJE

PUSTI ME DA RAZMISLIM O OVOME

Dajte konju malo vremena da razmisli o situaciji, pošto im to pomaže da smisle šta treba da rade. Bezbednost je veoma bitna, tako da pazite da i sebe ne dovedete u opasnu situaciju. Pazite da niste na putu konju pre nego što on reši da preskoči prepreku!

VOĐENJE

JOŠ JEDNOM

Povećajte samopouzdanje kod konja tako što ćete ponoviti vežbu. Uradite sve što je vaš konj voljan i spreman da uradi prvi put – na primer, bilo bi korisno da sjašete i da dozvolite konju da sam preskoči prepreku, kao što je to uradio konj u našem primeru na slici.

VOĐENJE

Tanka je granica između prilagođavanja životinje nečemu i forsiranja da uradi nešto protiv svoje volje. U drugom slučaju, kod životinje samo raste stepen straha i zabrinutosti. Veoma je bitno da svakog momenta “čitate” reakcije vašeg konja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/