Odličan rod suncokreta i kukuruza

02.10.2020. | S. Džakula | M-novine

Na njivama SPPŠ „Stevan Petrović Brile“, završena je berba grožđa i jabuka, a u toku je jesenja žetva kukuruza. Potom slede i pripreme za predstojeću setvu pšenice. Na nešto preko 100 hektara obradivih površina gaji se pšenica na 34 ha, na 46 ha kukuruz, 14 ha je bilo pod suncokretom, a na dva hektara ječam.

Slobodan Vajagić, koordinator praktične nastave u školi, kaže za naše novine da je skidanje suncokreta završeno uz prosečan prinos od 3,5 tona po hektaru, što je odličan rezultat.

– Ni ranijih godina prinos nikad nije bio ispod tri tone, a sada je i veći. Suncokret je vrlo zahvalna kultura jer podnosi sve vremenske uslove – kaže Slobodan.

Pod kukuruzom je ove godine 45 ha, a kombajniranje ove kulture je počelo 23. septembra.

– Očekujemo prinos ne manji od vagona suvog zrna po hektaru, što je izuzetan dobar prinos, uz vlagu koja je 14 procenata. Nekih četiri do pet vagona kukuruza ćemo ostaviti za nas, za potrebe naše farme, a ostalo ide na prodaju. Cena je sada sasvim solidna i iznosi 16 dinara, mada imam informaciju da negde plaćaju i 14 dinara, znači to zavisi od silosa do silosa. Pored dela koji ćemo zadržati za naše potrebe, i dobar deo roda suncokreta ćemo takođe prodati – kaže Slobodan Vajagić.

Po završetku berbe kukuruza, koja će zavisiti od vremenskih uslova, ali se očekuje da se okonča najdalje do kraja septembra, sledi i priprema za setvu hlebnog zrna.

– Imamo dovoljno vremena da setvu pšenice obavimo u optimalnom agrotehničkom roku, a to je od 5. do 20. oktobra. Lane smo na 34 hektara zasejali dve sorte pšenice i imali izuzetno dobar prinos ove godine od sedam tona po hektaru. To je bilo izuzetno dobro, ako imamo u vidu vremenske prilike koje su pratile setvu, nicanje i razvoj pšenice. Imali smo i dva hektara pod ječmom, uz takođe, dobar rod od 6,5 tona po hektaru – ističe Slobodan Vajagić, koordinator praktične nastave u SPPŠ „Stevan Petrović Brile“ u Rumi.

U sve ove aktivnosti koje su u vezi sa ratarskom proizvodnjom, uključeni su kroz praktičnu nastavu i učenici smera poljoprivredni tehničar.

S. Džakula

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/