UPRAVA ZA POLjOPRIVREDNO ZEMLjIŠTE: U zakup više od 5.000 zaparloženih oranica

12.01.2021. | J. SUBIN | Novosti

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

DRŽAVA je za poslednje tri godine dala u zakup više od 5.000 hektara zaparloženog zemljišta.
Time su doprineli povećanju poljoprivredne proizvodnje, novim investicijama i zapošljavanju. Na ovoj zemlji, investitori u uložili u podizanje zasada voća i vinove loze, u proizvodnju koja donosi visoke prihode.

Kako je objasnio Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredna zemljišta, uzimanje u zakup ovakvih oranica mogu da konkurišu svi poljoprivrednici, koj imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

- Zemljište se u zakup izdaje na osnovu javnog konkursa koji oglašavaju jednice lokalne samouprave, za zemljište na svojoj teritoriji, a proces izdavanja je digitalizovan - ističe Lakić. - Zainteresovani poljoprivrednici su dužni da prilože potvrdu iz registra poljoprivrednih gazdinstava koju izdaje uprava za trezor da su nosioci gazdinstva u aktivnom statusu. Početna cena zakupa je nula dinara, a tolika i ostane ukoliko neko ne ponudi više. Ova cena važi samo za prvih pet godina, koliki je i rok da se zemljište stavi u funkciju. Posle toga, plaća se drugačije, a to zavisi od površine koja je uzeta u zakup.

Kako kaže direktor Lakić, za površine manje od 10 hektara plaća se zakupnina, koja je za 10 odsto manja, od prosečne cene arende u tom mestu.

 
Share |

Komentari: 1

Nadica 11.03.2021 13:57:31

Postoji velika zaparlozena zemlja u privatnom vlasnistvu. Sta sa njom?

VESTI /iz kategorije/