Nemački oštrodlaki ptičar

03.02.2008. | Milan Veskov | Zoo Hobby Moj pas

NEMAČKI OŠTRODLAKI PTIČAR
Tekst i foto: Milan Veskov
Odgajivačnica FANTASTIC OF MIKI

NEMAČKI OŠTRODLAKI PTIČAR

Pojam lovačkog psa
Odlikuje se odlučnošću i visokim stepenom izdržljivosti. Kao rasa selekcionisan je da prirodno bude opremljen svim potrebnim elementima za rad u teškim uslovima. Prvo što će te uočiti na ovoj rasi je svakako grubo krzno koje ga izdvaja od mnogih sličnih rasa.
Gde za druge prestaje pravi rad za njega tek počinje. NOD ptičar se izdvaja kao višestruko upotrebljiv pas za svaki način lova, po teškim vremenskim uslovima. On je veran pratilac i nezamenjiv pomoćnik u mnogim situacijama.
Kao višestruko upotrebljiv pas, NOD ptičar je neprevaziđen u izvršavanju radnih zadataka. U lovu zamenjuju upotrebu mnogih specijalizovanih rasa. Odlikuje se naročitom sposobnošćšu da donese plen, a ranjenu divljač goni istrajno i beskompromisno i pod najtežim uslovima. Osobine koje krase NOD ptičara su izvandredan njuh, vrsta marka, siguran aport, volja za radom u vodi i izvrsna veza sa lovcem.

...rođen da lovi...
Za ispunjavanje zadataka koji mu se postavljaju, svaki lovački pas mora da ima zdravo, snažno i radno sposobno telo i čvrst karakter. NOD ptičar je pasionirani radni pas, vredan, poslušan, mirnog karaktera. NOD je pas srednjeg rasta, snažne građe i dobrog zdravlja. Visina u grebenu za mužjake iznosi 62-67 cm, a za ženke 58-64 cm. Gruba polegla dlaka sa gustom poddlakom, pruža optimalnu zaštitu od spoljašnjih uslova, kao što su vlaga vrućina, hladnoća i dr. Tamne oči sa izraženim obrvama i karakteristična brada daju NOD prepoznatljiv izgled. Samouveren i privržen, NOD voli decu i odličan je porodičan pas.

....istorijat rase....
NOD ptičar je rasa čije je poreklo zasnovano na idejama Hegewalda (Sigismund Freiherr von Zedlitz und Neukirch) sa kraja 18 veka. Rasa je bila selektivno uzgajana sa specifičnim ciljem – stvaranje pouzdanog i radno efikasnog lovačkog psa. Vodeći se principom «efikasnost treba da definiše tip» kao i pažljivom selekicijom uzgajivača, od najboljih oštrodlakih rasa (Pudlpoenter, Kortalsov grifon, Nemački kostretasti ptičar) i Nemačkog kratkodlakog ptičara, za kratko vreme stvoren je lovački pas, mnogostruko upotrebljiv, visoke inteligencije, sa dlakom koja mu omogućuje rad u svim uslovima. Za nekoliko decenija, zahvaljujući svojim kvalitetima, NOD je postao najcenjeniji i najpouzdaniji među velikim lovačkim psima u Nemačkoj, kao i širom sveta.

....udruženje...(matični klub)
NOD Matični klub rase osnovan je maja 1902. godine. Sa preko 10 000 članova to je jedno od najvećih udruženja odgajivača lovačkih pasa. Udruženje je član VDH i FCI.
U organizaciji matičnog kluba svake godine, u proleće i jesen, održava se uzgojni ispit pasmine, nazvan prema idejnom tvorcu rase Hegewald-u. Pored ovih, postoji i specijalizovani ispit VGP, na kojem pravo učešćša imaju samo najbolji psi koji su prethodno položili prolećni i jesenji ispit. Ovi ispiti predstavljaju svojevrsnu ocenu eksterijera i proveru radnih sposobnosti rase.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/