ŠPRINGER ŠPANIJEL

08.06.2008. | Casopis IP Hunting Press UPOZNAJTE LOV | Casopis IP Hunting Press UPOZNAJTE LOV

 

Nedavno samo saznali da je na šampionatu Francuske pod pokroviteljstvom Federacije Sent Iber u kategoriji „žena lovac" pobedila mlada i još neafirmisana dvadesettrogodišnja devojka. U pitanju je takmičenje lovačkih pasa i vodiči koji učestvuju u većini slučajeva vode pse ptičare (koji markiraju). Ovog puta Sonja je uspela da osvoji prvo mesto zahvaljujući svom Springer Španijelu koji spada u kategoriju "cunjavaca"! Zbog toga smo odlučili da vam obavezno predstavimo ovu originalnu mladu damu.

Početak

,,Као i većina zaljubljenika u pse (kinofila), ja sam odrasla u porodici gde su svi voleli pse. Ali, tada još nisam imala neku omiljenu rasu. Presudan je bio susret sa jednim engleskim lovočuvarom par godina kasnije. On je jednostavno obožavao svoje engleske špringere španijele i toliko me je impresionirao da sam se i sama tada zaljubila u ovu rasu. Želela sam samo jednu stvar, da nabavim jednog engleskog špringera španijela. Čak sam i isplanirala do detalja kako da ga izdresiram. Uz lov sam se još više zainteresovala za pse. Moj prvi pas bio je Twister, engleski špringer španijel kontinentalnog porekla i imala sam velike probleme sa njegovom obukom. Zbog toga sam i stupila u kontakt sa Stefanom Bijeom, odgajivačem koji me je naučio osnovnim stvarima u vezi sa dresurom. On je svoje znanje stekao u Školi za pse, a osim špringera uzgaja i kokere. Nešto kasnije sam odlučila da nabavim još jednog špringera, ali ovog puta baš engleskog porekla. Tako sam došla do Kepa, mog drugog po redu špringera. Njemu je dlaka smeđa. Upravo sam sa njim i osvojila šampionat Francuske pod pokroviteljstvom Federacije Sent Iber u decembru 2004. godine", reči su naše sugovornice Sonje Gilher. Ona nam dalje objašnjava: "Springeri engleskog porekla imaju bolji karakter i poslušniji su, a to su baš one osobine koje sam i tražila. Rasa špringera vodi poreklo sa britanskog ostrva. Tamo ove pse tretiraju kao kraljeve i, uz obaveznog labradora, najčešće baš njih koriste za lov. " Englezi su znali da očuvaju urođenu sposobnost španijela da pronađu odstreljenu divljač i na najnepristupačnijem mestu. Engleski špringer španijel je veoma stara rasa i od njega potiču svi španijeli. Špringer je genetski sličan kokeru, a po građi veoma podseća na epanjel bretona. Po veličini spada u prosek (sredinu) lovačkih pasa i zahvaljujući tome ima dovoljno energije da se prilagodi svakom okruženju, pa i veoma vlažnim oblastima u kojima se najbolje oseća. Takođe, građa mu omogućava da se zavuče u svaki, pa i najgušći žbun. Ali prednost ove rase definitivno nije u izgledu, već u karakternim osobinama. Špringeri su veseli, živahni i izuzetno pažljivi što je najvažnije.

Dva različita temperamenta

Ako uopšte postoji pas koji uživa da lovi za svog vodiča, onda je to sigurno springer. Ovoj rasi je jednostavno urođeno da uvek pažljivo prati svaki pokret i postupak svog gospodara. Špringer lovi za lovca. To je ono što ga moramo učiti od samog početka. Bez obzira na to da li je najčešće na terenu samo delimično obraslom travom ili u šikarama okružen žbunjem, ovaj pas uvek ostaje u kontaktu sa lovcem i pažljivo vreba prvi pucanj da se baci u potragu za odstreljenom divljači. Posle ovih silnih pohvala ste valjda razumeli da je springer svestran lovački pas. Zato on predstavlja pravi izbor za one koji žele da imaju samo jednog psa. Naravno da i ova rasa im svojih mana. Sa špringerom slobodno zaboravite na markiranje, pošto on ne spada u tu kategoriju. Ipak, možete ga obučiti ,,steady" (engl. čvrsta, stroga) dresurom koju koriste najzahtevniji. ,,Steady" se sastoji od toga da psa obučite da sedne čim divljač krene. To najviše odgovara lovcima koji ne vole impulsivne pse koji su uvek na metar od divljači u bekstvu. Što se zahtevnih lovaca tiče, sigurno će im odgovarati što je špringera moguće dresirati da krene tek kad mu vodič to naredi. Podrazumeva se da je aport ovim psima u genima. Lov sa engleskim špringerom uvek prerasta u zabavu i bez obzira na ulov svi se vraćaju zadovoljni.

Energičan i miran

“Obožavam ovu rasu iz još jednog razloga. Veoma ih je lako dresirati. Naravno, to je relativna stvar pošto dresura po definiciji podrazumeva strpljenje, posmatranje i odlučnost. Tvrdim da je u poređenju sa drugim rasama springer pravi anđeo. Ovaj pas brzo zaboravlja sve kazne i ukore, nije „zlopamtilo”. Zahvaljujući tome možete mnogo brže da napredujete u njegovoj obuci”, opet hvali svoju omiljenu rasu Sofi Gilber. Ovaj rođeni “cunjavac” će veoma brzo naučiti na kakvom terenu njegov vodič najčešće lovi i odmah će ga (taj teren) prihvatiti i prilagoditi mu se. Kao i kod svih pasa i kod njih je važno da se sa dresurom krene od najranijeg doba. Treba raditi na usavršavanju aporta koji je špringeru urođen i on će ga ubrzo nepokolebljivo izvršavati. U visokoj travi će instinktivno odmah početi sa unakrsnim traženjem. Primetićete kako skakuće da bi izbegao prepreke i da bi s vremena na vreme pogledao u vašem pravcu. "Ali, da biste došli do ovakvih rezultata, poslušnost je prva stvar koju vi treba da mu nametnete. To predstavlja osnov svake dresure" objašnjava nam Stefan Bije i dodaje „Njegova poslušnost mora da dominira njegovom strašću”. Pas mora sam da shvati sopstvena ograničenja.

"Tajna jednog dobrog psa leži u strasti koju vi osećate prema njemu"priznaje naša sagovornica.

Kada se vratite iz lova, bićete prijatno iznenađeni ponašanjem jednog špringera kod kuće. Isti onaj pas koji je pucao od energije na terenu tokom lova, znaće gde i kada treba da ostane smiren. „Špringer je veoma fin u porodičnom okruženju. Bilo da su mi prijatelji došli u posetu ili je u pitanju moje petnaestomesečno dete, ja znam da će se on ponašati kako treba" uverava nas Sonja.

Uravnotežiti strast

Samo da znate, ovog psa morate da nadgledate zato što i on vas nadgleda ." Pas bez prestanka kruži oko gospodara u krugu od tridesetak metara. Na svakih 7-8 sekundi naglo staje i zagleda se u Sonju. Njen mali pokret, kratka komanda i neumorni špringer odmah kreće, isplaženog jezika, ali i dalje pun energije. "Ovaj pas pažljivo sluša svog vodiča i to predstavlja značajnu prednost za lovce koji tako ne moraju da provedu ceo lovni dan jureći i dozivajući svoga psa. Na taj način uštede i vreme i trud, pa tako ne moraju da nabavljaju ni biper za lociranje psa na terenu. Međutim, španijel zahteva vašu celokupnu pažnju i energiju. U stvari, neophodna je velika koncentracija da psa ne izgubite iz vida, pošto on neprestano prati sve mirise", objašnjava nam naša prvakinja, sve vreme prateći pogledom Kepovo kretanje. "Ma kako vam to paradoksalno zvučalo kad je reč o lovačkim psima, idealno za jednog španijela je da nema toliko jak nos. Znam zašto vam to kažem. lako svi cene neustrašivost i upornost ovih pasa, španijeli često i preteraju i u stanju su da se zavlače i u najnepristupačnije šikare, samo ako nešto nanjuše. Drugim recima, ovi psi ništa ne prepuštaju slučaju i rado guraju njušku tamo gde drugi psi ne bi ni privirili. Španijel definitivno ima dobar nos i ako oseti neku pticu u žbunu, on će je zaobići i pokrenuti u pravcu lovca" dodaje Stefan Bije.

Ništa nije slučajno

Špringeri španijeli su pravi psi "zečari", tj. idealni su za lov na zečeve. Ali, oni nisu samo zečari, već i veoma dobri lovci na šljuke, fazane, patke... ukratko, razumeli ste, iz priča ljubitelja ovih pasa proizilazi zaključak da je špringer pre svega lovac na sitnu divljač. Ako odaberete ovog psa, budite sigurni da Vas neće slepo pratiti sve vreme lova, niti biti kao oni psi koji se udalje najviše par metara od vodiča. "Samo da znate, nikada nisam ulovio toliko šljuka kao sa špringerom, iako sam ranije lovio sa seterom koga svi nazivaju pravim psom za šljuke. Eto, ja sam postigao mnogo bolji rezultat sa špringerom. Meni je to potpuno logično - ovaj pas gura svoj nos tamo gde većina pasa koji markiraju nikada ne ode" insistira Stefan Bije, koji se sada jednostavno kune u špringere.

Ne samo lovac na zečeve

Izgleda da su danas sve brojniji lovci koji se odlučuju da za lov na sitnu divljač koriste ovu polivalentnu (svestranu) rasu pasa. Na ceni su i špringerova poslušnost, kao i sposobnost prilagođavanja. "Ja bih špringera okarakterisala kao psa sa kojim je, pre svega, lako živeti. Sa njim, kao što sam već rekla, svaki lov postaje zadovoljstvo. Po tom pitanju se slažem sa većinom lovaca. Mislim da je opadanje interesovanja za lov u ravnici usled razvoja poljoprivrede i drugih stalnih promena, navelo brojne lovce da najzad počnu da cene kvalitete ove rase. Ne bih želela da ulazim u raspravu sa lovcima i vodičima lovačkih pasa. Svako ima pravo da više voli neku rasu koja mu odgovara, tako da ne bih sada da rangiram pse po sopstvenoj proceni. Ipak, činjenica je da je špringer danas definitivno mnogo više od običnog lovca na zečeve" zaključila je Sonja Gilber. Najbolji dokaz za njene reči je osvojeno prvo mesto na prvenstvu Francuske, 11. decembra 2004. godine, a nadamo se i u budućnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/