PERITONITIS

15.07.2008. | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS


Do peritonitisa (grčki: upala potrbušnice) može da dođe između ostalog kao posledica neke infekcije creva ili materice, posle začepljenja i zaplitanja creva zbog nekog stranog tela, ukleštanja creva zbog bruga, kod iznenadne pojave gnoja, kod smetnji u toku trudnoće ili posle teškog porođaja ženke.

Pored unutrašnjih uzroka, veliku ulogu igraju i povrede kod kojih je otvorena trbušna šupljina, pa u ranu prodru prljavština i bakterije. Ako dođe do upale stomačne utrobe, npr. creva ili materice, to brzo može da zahvati i potrbušnicu. Tako nastaje većina upala potrbušnice što potpomažu i bakterije.

U većini slučajeva se radi o uzročnicima gnojenja koji dospevaju u trbušnu šupljinu iz upaljenog organa.

Može da bude zahvaćena cela trbušna maramica ili samo jedan njen deo. Svejedno koliko, ali bolest uvek treba da se shvati ozbiljno, jer u mnogim slučajevima vodi u smrt.

Bolestan pas dobija visoku temperaturu, izgubi apetit i ima jake stomačne bolove. Diše kratko i plitko, jer mu pravilno disanje pričinjava bol. Mnoge životinje stenju i cvile od bolova. U poodmaklom stadijumu pas više ni u čemu ne učestvuje.

Pored ovog akutnog oblika postoji i hronična upala potrbušnice kod koje su simptomi malo slabiji. Lečenje je obavezno kod veterinara. Vlasnik može samo da pomogne tako što će psu obezbediti mirovanje, mek ležaj i eventualno posle konsultacije sa veterinarom stavljati tople obloge na telo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/