Poslovi u Oktobru

01.05.2008. | Milivoje Radenković | list Selo

Na domaćinstvo je pristiglo skoro sve što smo proizveli u ovoj godini. Malo je toga ostalo da se bere ili sa njiva uklanja u narednim mesecima. Imamo na sve strane odloženog voća i povrća koje nije našlo trajno rešenje. Ostaci voća se mogu dobro iskoristiti za spravljanje kompota ili pekmeza, kako od pojedinačnih vrsta tako i od kombinacija dve ili više njih. Za dugu zimu će dobro doći. Ostatke neupotrebljenog povrća niže klase takoðe treba očistiti, oprati i narezati u posude i konzervirati kao mešanu zimsku salatu. Za dalje čuvanje u svežem stanju ostaviti samo zdrave i jedre plodove.

U voćnjaku još uvek ima posla. Ostalo je da se oberu dunje i mušmule. Mušmule mogu da se beru i krajem ovog meseca. Suvo i toplo leto omogućilo je da se i kivi počne brati ranije, a ne u novembru, kako je uobičajeno. Ispod voćaka treba pokupiti svo trulo voće i lišće i izneti van. Pre toga sa grana oboriti sve zaostale trule i mumificirane plodove jer mogu postati domaćini mnogim štetočinama tokom zime. Sve to pokupiti i izneti i zajedno sa drugim otpatcima i lišćem spaliti.

 

Kad obavimo ovaj deo posla posvetimo se ðubrenju voćnjaka, pre svega stajnjakom. Treba ga u što kraćem roku rasturiti po voćnjaku i odmah nekim od oblika obrade uneti u zemljište na oko 16 santimetara dubine. Što brže to obavite to će se više amonijaka i azota sačuvati u njemu.

 

Pravo je vreme za sadnju novih voćaka u već iskopane i naðubrene jame. Sadite samo zdrave i na viruse testirane sadnice. U voćarstvu su nemar i improvizacije veoma skupi.

 

U vinogradu već možemo krajem oktobra početi sa zagrtanjem mladog vinograda (dovoljno je da su samo u donjem delu čokota otpali listovi) a iz starog vinograda počinjemo da uklanjamo i na suvo mesto slažemo kolje i drugi pomoćni materijal. Ðubre koje ste ranije stokirali uz vinograd sada treba rasturuti i uneti obradom u zemljište.

 

U povrtnjaku nastaviti sejanje spanać a, rotkvica i salate za proleće, takoðe i u plasteniku, za zimsku prodaju ovog povrća. Zavisno od sorte, u ovom mesecu sečemo kupus i stavljamo u kace ili iznosimo na tržište.

 

U pčelinjaku počinjemo sa uzimljavanjem košnica, pre svega pokrivanje i zaštita od vlage i duge zime. Obezbedite hranu za zimu.

 

U gori i polju sakupljamo lekovito bilje koje se preporučuje u ovom periodu godine. To su pre svega plodovi divljeg kestena, žutike, gloga i trnjine. Sada treba vaditi koren odoljena, lincure, sladića, iðirota, gladiševine, belog sleza, pirevine i omana. Budite pažljivi, ostavljajte delove korena u zemlji i time doprinesite daljem opstanku tih vrsta.

 

Vreme je da se vratite svojim stručnim knjigama ali i onim iz biblioteke, da osvežite svoje stručno znanje ali i dušu kakvom dobrom literaturom. Ne propustite ni jednu izložbu ili predavanje u vašem bližem okruženju, ali ne požalite truda ni novca da posetite i neke veće manifestacije ili sajmove iz oblasti koja vam je važna za dalji napredak. Dugu zimu iskoristite da na proleće budete jači i stručniji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/