Traktori na internetu

10.03.2007. | SUNCOKRET list | SUNCOKRET list

Zastareli traktori, kombajni i druge poljoprivredne mašine vojvođanskim paorima su najbolnija rana jer je kupovina nove, skupe mehanizacije za mnoge od njih u domenu fantastike. Traktori i kombajni su nam u proseku stari dvadeset godina, a eesto se dešava da ne mogu ni da uđu na njive pa se od tri iste marke sklapa jedna mašina kako bi se obavio posao. Sve to, naravno, ostavlja tragove na obradu zemlje, visinu prinosa useva i dobit paora. Za obnovu poljoprivredne mehanizacije u Vojvodini je, prema procenama struenjaka, potrebno nekoliko milijardi evra, što je, jasno je svima, u dogledno vreme nemoguć obezbediti. Ali, za obnovu dotrajalih mašina rešenje se može potražiti ne samo u novoj, nego i u kvalitetnoj polovnoj mehanizaciji. Do nje je najlakše doći “on lajn” kupovinom, odnosno posredstvom interneta. Na brojnim internet sajtovima nude se polovni traktori, kombajni i mnoge prikljuene mašine, po veoma pristupaenim cenama. Ako od kupovine i ne bude ništa, “on lajn” šoping može da posluži kao dobar informator o tome šta se dešava na tržištu polovne mehanizacije u Evropi. Na internet sajtovima najčešće su veb prezentacije lokalnih dilera iz zemalja elanica Evropske unije, koje su objedinjene u nekoliko kvalitetnih pretraživača interneta ove kategorije. Među vodeaim sajtovima te vrste su, recimo, nemački www.traktorpool.de, www. traktorpool.hu, www.ebay.de....Na tim adresama lako se pronalazi odgovarajuća mašina jer ih u ponudi ima preko 15.000. Na primer, traktori najčuvenijih svetskih proizvođača od 91 do 150 konjskih snaga, koštaju od 6.000 do 65.000 evra. Na sajtu se mogu naći sve karakteristike mašine - proizvođač, tip, cena, godina proizvodnje, moto sati, tip prikljuenog vratila, dimenzije i procentualna istrošenost pneumatika. Nabrojana je i specifi ena dodatna oprema. Uz svaku ponudu ide i slika traktora, kao i podaci o kontakt osobi, sa svim pratećim informacijama, neophodnim za kupovinu preko interneta. Podsetimo na važeće propise o uvozu poljoprivredne mehanizacije u našu zemlju. Poljoprivrednici treba da znaju da mogu da uvoze polovne traktore bez obzira na to koliko su stari. U Upravi carina Srbije kažu da ograničenja, kada je o godini proizvodnje ree, nema ali je za upotrebljavane traktore carinska stopa viša nego za nove. Polovni traktori carine se sa 20 odsto, na šta se potom dodaje i porez na dodatu vrednost od 18 odsto, dok je carinska stopa za nove traktore 15 posto. Napomenimo, bilo da se uvoze novi ili stari traktori, neophodno je pribaviti mišljenje Instituta za standardizaciju.

Aukcija traktora u Nemačkoj

Oni koji bi da uvezu mašine za obradu zemlje treba da znaju da je carinska stopa za njih deset odsto. Zemljoradnici koji nameravaju da ih uvezu ne treba da vode računa o godini proizvodnje jer, kako kažu u Upravi carina, ni za njih ne postoje nikakva ograničenja. Mašine za berbu carine se tako?e sa deset odsto. Naravno, pri uvozu poljoprivredne mehanizacije valja imati na umu i PDV.

Fent, 1996. 165 konjskih snaga 38.800 evra

Jon Dir - 1052, 1987.godina, 11.900 evra

Nju Holand, 2002. 72 konjske snage, 25.898 evra

Masej Ferguson, 2001. 271 konja, 58.000 evra

Poštovani poljoprivrednici,

Vojvodina i njena poljoprivreda vea decenijama posrau, paori su potpuno zapostavljeni i često izigrani, a uprkos silnim obeaanjima rešenja za izlazak iz duboke krize se ne naziru.

Liga socijaldemokrata Vojvodine odlučila je da pokrene besplatan časopis namenjen poljoprivredi i selu kako bi dala svoj skromni doprinos razvoju agrara i pomogla edukaciji i efikasnijem informisanju poljoprivrednika o svemu onome što se u poljoprivredi dešava kod nas, u našem komšiluku i Evropskoj uniji.

Želja nam je da pomognemo a ovo je samo jedan od naeina i verujemo da ae zajednieki napori dati rezultate. Poljoprivreda zaista jeste naša velika šansa i moramo je što pre iskoristiti.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/