Vreme je za sadnju - PREPORUČUJU SE PRVOKLASNI KALEMOVI

03.09.2009. | S. Gvozdenac | Dobro jutro

Vreme je za sadnju
PREPORUČUJU SE PRVOKLASNI KALEMOVI

PRVOKLASNI KALEMOVI

Moraju imati dobro sraslo spojno mesto, razvijen osnovni koren i bar jedan lastar sa šest-sedam zimskih okaca.

U uslovima umereno-kontinetnalne klime, uključujući i naše podneblje, vreme je da se počne sadnja ili obnova čokota. Izvodi se najčešće početkom aprila, kada je temperatura zemlje 10 stepeni na dubini 25-30 centimetara.
Po rečima dr Đorđa Paprića, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koliko će zasad biti rodan i dugotrajan, zavisi prvenstveno od toga da li se sade kvalititeni kalemovi i sorte koje odgovaraju regionu.

Priprema zavisi od tipa sadnje

-Za podizanje vinograda preporučuju se prvoklasni kalemovi, što znači da moraju imati dobro sraslo spojno mesto, razvijen osnovni koren i bar jedan lastar s obrazovanih šest-sedam zimskih okaca-kaže prof. Paprić, dodajući da je pre sadnje neophodno pripremiti materijal na odgovarajući način, u zavisnosti od tipa sadnje.
Ako se radi o „klasičnoj“ sadnji, koja je danas uglavnom zastupljena na okućnicama ili malim površinama, glavni koren se skrati na osam do deset centimetara. Korenčići obrazovani na gornjem delu kalema moraju se ukloniti, a jedan od lastara skraćuje se na dva zimska okca, dok se ostali u potpunosti odstranjuju.
Ovako pripremljen materijal postavlja se na stalno mesto u vinogradu. Za pojedinačne kalemove kopa se jama dimenzija 60x60 centimetara i dubine tri ašova.
-Postupak kopanja je specifičan i veoma važan. Zemlja sa dubine prvog ašova izbacuje se na jednu, a drugog na drugu stranu, dok se na dubini trećeg samo preašovi ili prerilja. Potom se vraća u jamu obrnutim redosledom -objašnjava ovaj stručnjak. -U rupu se zatim postavlja pripremljen kalem, i to tako da spojno mesto ostane iznad zemlje tri-četiri centimetara. Kada se ubaci zemlja, sledi gaženje, odnosno sabijanje, pa unošenje pet do deset kilograma dobro zgorelog stajanjaka.
Na kraju se svaki kalem zalije s 10-15 litara vode. Nakon upijanja vode, nanosi se ostatak zemlje, ali je važno da spojno mesto ostane iznad površine. Potom se oko plemke forimira humka ili banak. Vrh kalema treba da bude prekriven s dva-tri centimetra rastresite zemlje.

Vodena sadiljka za veće površine

Prilikom sadnje u redu i na manjim površinama, što podrazumeva 15-20 čokota, poželjno je da se iskopa brazda metar širine i delimično obavi rigolovanje, iako se ovo može uraditi i ašovom.
-Na većim površinma, preko hektara, najpogodnija je sadnja vodenom sadiljkom, ili hidroburom. Pre toga je, takođe, neophodno pripremiti tlo rigolovanjem i uraditi popravku plodnosti. Za sadnju se pripremaju kalemovi prve klase, odnosno koren se skrati na dva-tri centimetra, a na lastaru ostave dva zimska okca. Deo oko spojnog mesta na kalemu se parafiniše-ukazuje prof. Paprić.
Sadnja vodenom sadiljkom podrazumeva otvaranje rupa vodom pod pritiskom. Hidrobur je agregat traktora, atomizera, armiranog creva i sadiljke koja buši rupu prečnika šest centimetara. Jama se istovremeno puni vodom, u koju se odmah postavlja kalem. Delimično se popunjava zemljom i vodom, a dopuni se sutradan, kada se voda povuče. Mašina ima velik radni učinak, zahteva manje radne snage i obezbeđuje dobar prijem kalemova.

S. Gvozdenac

INSEKTICIDI ZA DOBAR PRIJEM

Da bi se kalemovi dobro primili i izrasli u zdrav čokot, pre sadnje se unose zemljišni insekticidi. Rasipaju se preparati po površini i rigolovanjem unose na odgovarajuću dubinu. Ako se jame kopaju ručno, preparati se sipaju u njih, ali je važno da ne dođu u dodir s korenom.
Na našem tržištu dostupni su insekticidi Counter, Galation, Furadan, Posse i drugi.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/