Masnoće u krvi - DRAGOCENA ULOGA POVRĆA

03.06.2009. | Mr ph. Vesna Trišić, Apoteka "Beograd" | Dobro jutro

Masnoće u krvi
DRAGOCENA ULOGA POVRĆA

DRAGOCENA ULOGA POVRĆA

Proučavani su i dokazani pozitivni efekti belog luka, artičoke i bokvice.

Ispitivanja biljnih preparata koji utiču na sniženje nivoa masnoća (holesterola i/ili triglicerida) u krvi uglavnom su usmerena na efekte belog luka, artičoke i bokvice. Druge biljke koje imaju istu ulogu manje su proučavane, a to su lucerka, zmijina trava ili beli stričak, kurkuma, mira i ostale vrste iz roda Commiphora.

Beli luk

Omiljena je hrana i začin , ali ima i dugu istoriju tradicionalne medicinske upotrebe. U farmaceutskoj industriji, za izradu preparata, koriste se glavice (čenovi) belog luka (Allium sativum L). Sadrže sumporna jedinjenja kojima se pripisuju lekovita svojstva, naročito alin, a drugi efikasni sastojci su enzimi alinaza i peroksidaza.

Kada se tablete ili kapsule s osušenim prahom dezintegrišu u probavnim organima, alin dolazi u dodir sa alinazom dajući alicin. Ovo jedinjenje je nestabilno, pa gradi druga koja sadrže sumpor, kao što su dialil -sulfidi. Pretpostavlja se da ima nekoliko supstanci koje su važne za lekovito delovanje belog luka. Između ostalog, to su dialil - disulfidi i S – alilcistein.

Preparati s osušenim prahom često su standardizovani po sadržaju supstanci, naročito alina ili alicina. Pored toga, dobijaju se i ekstrakti procesom fermentacije, a ulje destilacijom

Većina kliničkih ispitivanja belog luka bavi se efektom standardizovanih preparata i njihovim uticajem na povišen nivo holesterola. Rezultati ukazuju na dobar efekat, ali za sada nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se beli luk preporučio za redovnu terapiju.

Artičoka, bokvica, lucerka…

Glavice artičoke (Cynara scolymus) koriste se u ishrani manje od belog luka, ali u narodnoj medicini imaju dugu istoriju primene. Lišće se upotrebljava za farmaceutske potrebe, a smatra se da je cinarin kao aktivni sastojak od posebne važnosti.

Pojedini preparati artičoke standardizovani su po sadržaju cinarina. Klinička istraživanja uticaja ekstrakta lišća na snižavanje holesterola i/ili triglicerida (hiperlipidemija) pokazala su pozitivne rezultate. Ipak, potrebna su dodatna ispitivanja, kojima bi se sigurno ustanovila korist od ove biljke.

U proizvodnji hrane bokvica (Plantago ovata Forsk) se upotrebljava kao agens za stabilizaciju, a seme kao lekovita sirovina u farmaceutskoj industriji. Mukopolisaharidi koje sadrži seme sa vodom prave sluzavu, lepljivu masu.

Poznato je, pre svega, laksativno delovanje bokvice, ali studije i analize pokazuju da snižava koncentraciju ukupnog i lošeg (LDL) holesterola. Utvrđeno je da može biti korisna kao pomoćno sredstvo u ishrani pacijenata s blagom i umerenom hiperholesterolemijom.

Lucerka (Medicago sativa L), mira (Commiphora molmol E) i kurkuma (Curcuma longa L) upotrebljavaju se kao hrana i začin, dok beli stričak (Silybum marianum L) nema takvu ulogu. U farmaceutske svrhe koriste se seme lucerke, plodovi belog strička, smola mire i izdanci kurkume. Kliničkih ispitivanja njihovog uticaja na sniženje koncentracije lipida bilo je malo.

Mere opreza

Najčešći neželjeni efekti prilikom uzimanja belog luka su zadah, miris tela i stomačne tegobe. Javljaju se i osećaj žarenja u ustima i probavnim organima, pa i alergijske rekcije usled profesionalne izloženosti, konzumiranja sirovog i kuvanog.

Artičoka sadrži cinaropikrin i druge laktone, koji mogu biti uzrok alergije nakon upotrebe i profesionalne izloženosti. Zabeleženi su i neki nespecifini GIT simptomi i poremećaji varenja (dispepsija).

Pojedini sastojci belog luka imaju antitrombocitni efekat, pa njegove proizvode treba da izbegavaju, ili da ih koriste oprezno, pacijenti koji uzimaju antikoagulantne ili antitrombozne lekove. Zabeleženi su slučajevi spinalnih (kičmenih) hematoma kod žena koje su ga koristile u velikoj količini pre podvrgavanja plastičnoj hiruškoj intervenciji (uzimanje treba prekinuti deset dana pre).

Neprijatan miris belog luka može se naći u amnionskoj tečnosti trudnice i mleku žena koja doje, pa bi trebalo da ga izbegvaju. Takođe se ne preporučuje prevelik unos artičoke, mire i kurkume.

Mr ph. Vesna Trišić,
Apoteka "Beograd"

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/