KAKO DOBRO PROCENITI JELENA?

07.08.2008. | Tekst: Francois-Xavier Allonneau Slike: Jean-Paul | Upoznajte LOV

KAKO DOBRO PROCENITI JELENA?

KAKO DOBRO
PROCENITI
JELENA?

Žan Pol Grosan, zaljubljenik u jelensku divljač i autor
originalnog DVD-a o njima, pratio je ovu plemenitu životinju širom Evrope.
U njegovom slučaju više se ne radi samo o strasti,jednostavno
on je vremenom postao polu-čovek polu-jelen.

Žan Pol Grosan

SVE O PISCU

100% JELEN
Žan Pol Grosan je bivši glavni urednik Dnevnika Solonje, poznatog lovačkog časopisa. Novinar, fotograf i sineasta, ujedno i jedan od najvećih stručnjaka za jelene. On je čovek sa terena i autor knjiga „Divlji Šambor" (izdavač Žan Siril Godfroa, 2003), „Solonja, zemlja slika" (izdavač Dnevnik Solonje, 2002), „Antologija jelena" (Atije, 1992) i video - zapisa „Legenda o malom jelenu" (2001). Takođe je član redakcije Velike Faune. Trenutno piše novu knjigu o Šamboru čiji je veći deo posvećen jelenu.

Za svoj novi DVD o jelenima Žan Pol je snimajući, u surovoj prirodi među divljim životinjama, proveo skoro 600 dana. Ukupno šest godina, od 1999. do 2005. godine! Entuzijazam ga godinama nije napuštao, jer je sve vreme bio u potrazi za jelenom koji je nedostajao njegovoj kolekciji. Glavni razlog za snimanje ovog DVD-a je bio da nam predstavi njegovu neviđenu galeriju sa preko 120 jelena, uz komentare propraćene humorom i poezijom. Kroz svoje profesionalne komentare, napominje nam da jelena ne posmatramo samo kao trofej, već naprotiv kao celovito živo biće. "Trofej koji privlači naše poglede i odvlači nam pažnju, često je uzrok greške u proceni starosti jelena. Rogovlje je samo jedan od elemenata. Naše procena se mora vršiti na osnovu brojnih pokazatelja: figure, težine, građe, boje, držanja glave..."

Prvi susret sa jelenom

Odjednom ste primetili jelena, šta vidite? Suviše često gledamo samo rogovlje, mada nam njegovo telo mnogo više govori!

Prvi susret sa jelenom

Najvažnije kada ugledate jelena je da ne tražite detalje na njemu, već da pokušate da izdvojite ono najznačajnije, ono što ga izdvaja iz mase. kaže Žan Pol. I dodaje, pomalo ironično:"Bojim se da mnogi lovci iako nose dvogled, ne gledaju kroz njega. Lovac mora da ovlada svojim emocijama prilikom posmatranja jelena, ne srne da dozvoli da ga uhvati panika. Treba što brže proceniti životinju koja prolazi i postaviti sebi par pitanja u vezi sa njegovom konstitucijom i ponašanjem. Brz i lagan hod odaju mladog, a sporiji i „teži" hod odraslogjelena. Nije nimalo lako razlikovati srednjedobnog od odraslog ili starog jelena. Uglavnom se greši u procenama kod tih godišta, odnosno između „dva doba". Jelen nam uvek deluje veći nego što jeste. Najveći krivci za to su u većini slučajeva sami lovci, koji umeju da preuveličavaju veličinu i starost jelena kojeg su ugledali. Takvi smo mi lovci, šta da radimo. „Velika je šteta odstreliti mladog jelena misleći da je bio stariji, objašnjava Žan Pol. Odstreljeni jelen nije samo trofej, to je jedna životinja koja iza sebe ima neki životni vek, neku priču. Obično posle lova pričamo o tom jelenu, raspitujemo se o njegovoj prošlosti, sećamo se njegovog mesta tokom rike, njegovog rogovlja... I na kraju taj trofej obično zauzime mesto na našem zidu, ali ne i u našim životima, našim sećanjima... što naravno nije svrha lova. "

1.ŠPIZER

1.ŠPIZER
Prva glava (u lovnoj terminologiji "glava" je termin za svaku godinu do odbacivanja rogovlja). Lako ga je prepoznati. Ima male kvrge nalik na bodeže koji mu ne prelaze uši ili ponekad, tanke šiljate rogove duže od 50 cm. Rožišta rogovlja su mu veoma visoka Fizički izgleda ovako: ima izdužem vrat i ravnu liniju leđa, uglasto lice nalik košuti. On se linja dugo, sve do rike.

2. MLADI JELEN

2. MLADI JELEN
Između njegove druge i četvrte/pete godine. Ima iste kriterijume kao predhodni, ali je više razvijen i, što je veoma važno, rogovlje počinje da mu se račva. Glatka su i bela kao kost. Može da ima od 6 pa čak do 12 parožaka. Rožišta su mu još uvek visoka. Jelo mu je masivnije, i sve manje podseća na košutu.

3. SREDNJEDOBNI JELEN

3. SREDNJEDOBNI JELEN
Između četvrte/pete pa do šeste/sedme godine. Poseduje sve atribute odrasle životinje. On je kao princ koji se predstavlja za kralja. Prednost su mu proporcije, ali ga odaje nedostatak moči. Ima zdravlje, lepotu ali ne i snagu. Posebno obratiti pažnju na liniju leđa, visinu rožišta i mladalački sjaj u očima. Pokreti su mu još uvek pomalo mehanički.

4.ODRASLI JELENI

4.ODRASLI JELENI
Između šeste/sedme i trinaeste/ četrnaeste godine. Životinja se smatra odraslom kada njen skelet prestaje da raste. To znači između 7.- 8. pa do 13.- 14. godine. Negde između 6. i 7. godine rogovlje mu se naglo razvija. Životinja će se u potpunosti razviti kasnije, negde u 10 godini. Dobi ja na masi i snazi.
Na početku rike podseća na bika. Glava mu urasta u vrat, a vrat u grudi. Ima izrašen podvratnik, grba na leđima je uočljiva. Oči mu se nalaze u liniji leđa. Na prvi pogled deluje mirno, ali ako posumnja u opasnost lagano će se udaljiti

5.STARI JELEN

5.STARI JELEN
Od trinaeste/četrnaeste godine pa do smrti. Izdužen, grbav, sa ogromnom glavom koja kao da visi. Gubi snagu, ali i zdravlje ilepotu. Kao slika nekog starog predmeta, skupocenog, ali lako lomljivog. Noge su mu sve tanje, primetni su otoci od artroze. Završeci rogovlja su sve tanji. Životinja naglo propada u roku od samo godinu ili dve. Ovako brzo odumiranje je uglavnom rezultat istrošenosti zuba što sprečava životinju da se pravilno hrani. Hranu guta nedovoljno, loše ili suviše brzo. To je kraj... Ovaj jelen je bio fotografisan i ulovljen u istoj sezoni lova. Žan Pol Grosan ga je pratio pet godina i pretpostavljao je da ima između 13. i 15. godina. Kada su mu izvađeni zubi, precizno je odredio njegovu starost -16 godina. Trofej ovog starog jelena je blizu zlatne medalje i mogao je da je osvoji već dve godine ranije. Od tada je počeo da opada.

Iskustvo koje se godinama stiče

Gledajući snimljeni materijal Žan Pola, na trenutak nam se čini kao da se i sami nalazimo u šumi. Ispred nas je prvo gusta šuma, pa proplanak. U sred proplanka nalazi se bara oko koje pevuše ptice. Tišina. Sunce samo stoje izašlo. Prvo primećujemo jednu košutu i tele, a zatim i jelena. Par sekundi se ispred naših očiju nižu scene. Autor komentariše životinje, na način koji priliči ljubiteljima vina ili rasnih pasa. Rečnik mu je precizan, slikovit i prija ušima. Na nama je da ocenimo, pardon procenimo životinju. Na prvi pogled nam se čini da se radi o zrelom jelenu, ali, nikad se ne zna. Kao da ima nešto mladalačko u sebi. Komentar nas upozorava: "Godine formiraju siluetu." Postoje i drugi faktori na koje moramo da obratimo pažnju pri proceni starosti jelena: uslovi pri posmatranju, godišnje doba, početak ili kraj rike (jelen može drastično da smrša u toku parenja), doba dana, ugao osmatranja, sunčevi zraci, pa čak i brzina kretanja same životinje. Može nam se desiti da ugledamo jelena kako hoda smireno i sigurno, uzdignute glave i izbačenih prsa, Na prvi pogled nam se učini kako je ponosan i impresivan, a on je u stvari zabrinut i pod dejstvom adrenalina.
Smirena životinja nam omogućava da je pažljivo posmatramo. Prvo na šta treba da obratimo pažnju je linija leđa, obim i oblik vrata, pogled životinje, njegovu "masku" tj. naočare oko očiju. Na kraju naravno i rogovlje. Mi ćemo ovom prilikom svu pažnju skoncentrisati samo na telesnu građu jelena, dok ćemo ocenu rogovlja ostaviti za neki od narednih tekstova, jer ta tema zahteva poseban i veoma obiman članak.

Videtijedan trofej ne znači i razumeti ga. Zato ga treba dobro posmatrati, ako je moguće iz više različitih uglova. Ovde vidimo jednog srednjedobnog jelena sa kratkim i dosta zbijenim rogovljem.

Prvi susret sa jelenom
Prvi susret sa jelenom
Prvi susret sa jelenom
Procena starosti na osnovu linija

Uticaj godišnjeg doba

Prosto je za neverovati koliko jedan jelen može da se promeni u razmaku od samo dva meseca. Posmatrajući istog jelena npr. u julu mececu i kasnije krajem septembra u toku parenja usred borbe sa suparnicima, retko ko bi rekao daje to ista životinja. Ponavljamo da govorimo samo o telesnom izgledu. Čak ista životinja viđena ujutro, a zatim uveče ne mora da liči sama na sebe. Jelen deluje mlađi ujutro nego uveče (sama suprotnost ako ih uporedimo sa ženama!).
Vremenski uslovi se svakodnevo menjaju, i u mnogome mogu da utiču na našu procenu određivanja starosti jelena. A tek u magli ili u sam sumrak? Složiće se i najveći stručnjak da je usled slabe vidljivosti izuzetno teško izvršiti pravilnu procenu. Na kraju, kada prođe rika, prve velike hladnoće znatno promene siluetu životinje. U svakom slučaju i tada kriterij umi ostaju isti, ali su svakako manje efikasni u primeni. Zvuči neverovatno, ali što više poznajemo jelensku divljač, više se i preispitujemo, samim tim i više sumnjamo. Na kraju, poslednja zamka u proceni starosti jelena na osnovu siluete su geni, podneblje u kome obitava, ishrana itd... (odlike svih živih organizama). Ovde moramo napomenuti da naš sagovornik više voli termin proceniti nego oceniti, koji je za njega previše radikalan, odmah navodi pomisao na trofeje. Lako je oceniti trofej na zidu, a mnogo je teže proceniti divljač u slobodnoj prirodi. Mnogo puta smo bili svedoci pogrešne procene od strane stručnih vodiča, i one su sastavni deo lova. Lovačka etika nas obavezuje da ne odstreljujemo mlada perspektivna grla. Kako je lov na jelene privilegija manjeg broja lovaca, oni koji nemaju dovoljno iskustva, ili ne mogu sebi da priušte lov na ovu vrstu divljači, ne preostaje ništa drugo nego da svoje predznanje crpe iz stručne literature. Onima koji ne vole da čitaju, preporučujemo da pogledaju DVD Zan Pol Grosana " Le Trimbinoserf", imaće šta da nauče. .

Pravilna procena

Što više znamo, više i sumnjamo. Teško je na prvi pogled, pravilno proceniti jelena.

Pravilna procena

Kada vidimo ili čak samo primetimo jelena, potrebno nam je puno strpljenja da sačekamo i dobro ga procenimo, a zatim eventualno i pucamo. Ovde vidimo jednog odraslog jelena.

IZLOŽBA: KAKO POSTAVITI TROFEJE

KADA TROFEJ NIŠTA NE GOVORI...

Uglavnom su trofeji pogrešno postavljeni. Kao da životinja ima spuštenu glavu, kao da pase travu. Još gore, trofeji su veoma često zakačeni suviše visoko, kao da ta životinja lebdi u vazduhu! Problem sa trofejima je da ih posmatramo samo kao ukrase, oni nam o životinji skoro ništa ne govore. Pravilno bi trofeje trebali da izlažemo kao stoje predstavljeno na slici pored. Tako bi rogovlje bilo na normalnoj visini, a mi bismo mogli da ih posmatramo sa svih strana.

KADA TROFEJ NIŠTA NE GOVORI...
Ispravno

PRAKTIČNO KOD VAS
„Trombinojelen" je DVD u trajanju od 52 minuta. Cena mu je 30 e + troškovi poštarine, a možete ga naručiti na adresu: 100 C Production, Pully, Route de Sologne, 45740 Lailly-en-Val, FRANCE. Telefon za informacije:99 33 (0)616080461

„Trombinojelen

Tekst: Francois-Xavier Allonneau
Slike: Jean-Paul Grossin
Info: Laurent Hindryckx

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/