FLEKSIBILNOST U PRIMENI

28.05.2008. | Aleksandar Jotov, dipl.ing zaštite bilja | Magazin AGRAR

FLEKSIBILNOST U PRIMENI

Metmark je novi herbicid u paleti Agromarketa sa dobro poznatom i proverenom aktivnom materijom. Namenjen je suzbijanju širokolisnih korova u pšenici i ječmu.

Aktivna materija zove se metsulfuronmetil( 600g/kg), a preparat se koristi u dozi od svega 10 g/ha. Spektar korova koji pokriva ovaj herbicid prilično je širok i obuhvata najveći deo širokolisnih korova u strnim žitima:

- jednogodišnji širokolisni korovi: Ambrosia artemisifolia(ambrozija), Amaranthus retroflexus(štir), Chenopodium album(pepeljuga), Datura stramonium(tatula), Fumaria officinalis(dimnjača), Helianthus annuus(samonikli suncokret), Polygonum aviculare(ptičiji dvornik), Polygonum lapathifolium (veliki dvornik), Xanthium strumariunik(čičak) - višegodišnji širokolisni korovi: Cirsium arvense (palamida)

Najznačajnija prednost ovog herbicida je fleksibilnost u primeni, može se primeniti do pojave lista zastavičara. Izuzetno je selektivan i kasna primena ne ostavlja posledice po prinos. Vrlo često se dešava da u proleće, zbog duže zime ili niskih temperatura zemljište nije dovoljno zagrejano i korovi se kasno pojavljuju. Većina herbicida koji se primenjuju u strnim žitima, posebno oni koji sadrže hormonske komponente (2,4 D,dikamba,MCPA...) imaju ograničeno vreme primene-do kraja bokorenja ili pre pojave drugog kolenca, a tada često korova nema. Kasnija primena ovakvih preparata izaziva ozbiljna oštećenja useva i umanjenje prinosa.

Primenom Metmarka ovakvi problemi se izbegavaju, preparat koristimo kada je većina korova „izašla“, ne umanjuje prinos kod kasne primene i izuzetno je efikasan. Brzina propadanja korovskih biljaka zavisi od temperature,u normalnim uslovima, posle tretmana korovi staju u porastu, ali prvih dana vizuelno nema značajnih promena. Za potpuno nekrotiranje i sušenje korova potrebno je 2 nedelje, pri nižim temperaturama traje i tri nedelje, ali je bitno da korovi staju u porastu odmah i više ne konkurišu usevu.

Metmark je jedan od najsnažnijih herbicida na tržištu za suzbijanje palamide, boce (Cirsium arvense) i dobro suzbija i vrlo razvijene jedinke ovog korova (čak i kada krene porast u cvetno stablo). Takođe, vrlo dobro deluje i na većinu ranoprolećnih korova koji se javljaju u strnim žitima). U cilju poboljšanja delovanja dobro je ovom preparatu (posebno ako su korovi razvijeni, 4 lista i više) dodati 0,1% okvašivača (Trend ili Extravon).

Aleksandar Jotov, dipl.ing zaštite bilja

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/