Uzgoj mangulice unosan posao

16.04.2008. | Magazin AGRAR | Magazin AGRAR

UZGOJ MANGULICE - UNOSAN POSAO

UZGOJ MANGULICE

U organizaciji „Udruženja za uzgoj svinja rase mangulica Vojvodine“ sa sedištem u Župljaku kod Subotice, u subotu 3. februara ove godine održaće se izuzetno zanimljivo savetovanje o uzgoju ove rase domaćih životinja. Predviženo je da se savetovanje održi na tamošnjoj „Guljaš čardi“ na Ludoškom šoru, vlasnika Petera Guljaša, inače predsednika Upravnog odbora navedene asocijacije, gde se između ostalog nalazi naša najveća farma nojeva i po svemu zanimljiv mini zoološki vrt.

Kako je programom rada predviđeno pre održavanja sednice Upravnog odbora Udruženja u ranim jutarnjim časovima biće organizovan svinjokolj i pravljenje takozvanih duvan čvaraka. Na savetovanju, ili Informativno edukativnom seminaru, kako je nazvan, trebalo bi potom da govore eminentni učesnici. Očekuje se da će prof. dr Vuk Florijan govoriti na temu „Sprečavanje infarkta srca i infarkta mozga (šloga) načinom ishrane“, zatim dr Horvat Jožef o „Sprečavanju zdravstvene zaštite mangulica“.

Takođe je predviđeno da na savetovanju govori i šef Odseka za genetičke resurse Sektora za razvoj sela i poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije magistar Srđan Stojanović. Zanimljivo će svakako biti i izlaganje dr Vase Isakova izuzetnog poznavaoca ove proizvodnje koji će govoriti o „Radionalnom gajenju svinja mangulica“ dok će prof. Milica Petrović ukazati na „Osobine kvaliteta trupa i mesa svinja rase mangulica“.

S velikom panjom očekuje se i govor Milenka Gašića, vlasnika ugledne klanične industrije „Big-Bull“ iz Bačinaca kod Šida koja je svrstana u red pet srodnih firmi sa sertifikatom i međunarodnim dozvolama za izboz crvenog mesa u zemlje EU.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/