Oljini psi od slame

07.02.2008. | Zoo Hobby Moj pas | Zoo Hobby Moj pas

Oljini psi od slame

Olgicu Nađ umetnicu  hobistu i ljubitelja prirode iz Zrenjanina upoznali smo na jednoj od mnogobrojnih izložbi pasa. Videvši njene rukotvorine dogovorili smo se da o tome napravimo malo predstavljanje u našem  časopisu. Za tu priliku Olgica nam je o sebi i svom hobiju ispričala sledeće.

Zahvaljujem se vašoj pažnji i posvećenom prostoru. Izuzetna mi je čast što mogu da se predstavim u Vašem časopisu. Ljubitelj sam prirode, a hobi su mi razne rukotvorine, između ostalog i izrada slika od slame. Osnovu za ovaj zanat sam stekla pre dve godine, pohađajući kurs kod prijateljice koja ima zvanje majstora izrade slika od slame, i koja mi je prenela deo svoga znanja i veštine.

Ideju za “psa u slami” sam pak dobila od profesionalnog dresera pasa Saše Pejića, koji je prvi poželeo sliku svog ljubimca i s tim sam krenula u novi pravac u slamarenju.

 

Svoje slike izlažem i prodajem na izložbama pasa i raznim drugim priredbama vezanim za prirodu. Mogu se videti i u kolekcijama mnogih  odgajivača životinja i bilja. Tehnika koju sam izabrala za ovaj rad se naziva pesak. Iziskuje mnogo truda i verovatno sam jedina koja na ovaj način izrađuje slike od slame. Bilo da su u pitanju cele figure pasa ili njihovi portreti, sa zadovoljstvom pristupam izazovu da uvek dam više od sebe i dočaram psa i rasu na pravi način. Ne bih mogla da se opredelim za rasu koja mi najviše leži. Svakako sve su mi drage, a najviše naravno moj ljubimac.

Svaka rasa u ovom poslu ima svoju problematiku i svoju draž. Do sada sam uradila nekoliko stotina ovakvih slika među kojima su svakako  najbrojnije one najpoznatijih rasa, a isto tako i onih manje poznatih. Ni jedna porudžbina ili samostalna ideja za sliku mi ne predstavlja problem da bih krenula u rešavanje zadatka. Sama tehnika je naravno vrlo specifična i pored težine pruža razne izazove i mogućnosti da se kao umetnik izrazite na razne načine. Stil i tehniku kojom radim stalno usavršavam i u tome uživam jednako kao u kontaktu sa psima i prirodom uopšte. Najveća satisfakcija u ovom poslu je kada ovakva zadovoljstva podelim sa onima koji jednako vole prirodu i živi svet kao i ja. Pored ovoga bavim se i uzgajanjem saksijskog kao i poljskog cveća. Uz to uzgajam ukrasne trave i bilje za male kućne vrtove. Nisam odgajivač pasa, ali su psi ipak moja velika ljubav.

 

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/