Novi pravilnik o stručnom radu KSS - komentar

03.02.2008. | Rade Dakić | Zoo Hobby Moj pas

NOVI PRAVILNIK O STRUČNOM RADU KSS
Rade Dakić

NOVI PRAVILNIK O STRUČNOM RADU KSS

Nedavno sam se veoma prijatno iznenadio kada sam u mom poštanskom sandučetu zatekao novi Pravilnik o stručnom radu (POSTR) KSS-a, uredno poslat na moju adresu iz kancelarije KSS-a. Veoma profesionalno i korektno, nema šta .
Međutim, moje pozitivno osećanje nije dugo trajalo, i promenilo se u svoju suprotnost kada sam počeo da čitam prve redove novog POSTR.

Moram reći da smo dugo čekali na novi POSTR naše kinološke organizacije i da smo sa tim čekanjem probili sve moguće rokove, bez obzira što nam se u poslednjih nekoliko godina više puta menjao naziv države.
Novi POSTR bi trebao da udahne modernije poglede na kinologiju i da se prilagodi novim i savremenijim problemima i da odgovore na njih. Novi POSTR, po mom mišljenju, nažalost nije udahnuo taj preko potreban dah novog vremena našoj kinologiji i više manje je poprilično nastavio sa starom tradicijom (kojom se nažalost ne možemo baš podičiti), a u mnogim odredbama, stilu i razmišljanju su preuzete (prepisane) stare odredbe.
Takođe, način na koji je donet taj novi kinološki ustav je poprilično uznemiravajući. Ipak se radi o jednoj veoma važnoj stvari, koja zaista u velikoj meri utiče na našu kinologiju, ali 99% naših kinologa uopšte nije imalo nikakvu šansu da da neki svoj doprinos tome POSTR, u vidu sugestije, primedbe, kritike, neke nove ideje.
Umesto da je povedena jedna javna, otvorena, demokratska rasprava, gde bi većina kinologa mogla da učestvuje i da utiče na konačan izgled novog POSTR, isti nam je samo serviran, bez ikakve šanse da svi legitimni učesnici kinološkog života u Srbiji imaju pravo na to da taj kinološki život i njegova pravila kreiraju.
Navešću samo neke primere, gde mislim da tvorac – pisac ovog POSTR nije razmišljao o dalekosežnim posledicama za našu kinologiju i gde nema ni trunke modernog načina razmišljanja kada je reč o kinološkim pitanjima. Tako naš novi POSTR u članu 4 kaže da je parenje u srodstvu zabranjeno !!!
Da li je moguće da se jedna takva odredba pojavi u kinološkom ustavu u 21. veku ??? Zaista neverovatno. Tu nije kraj neverovatnim odredbama , od kojih su mnoge za Riplijevu rubriku -verovali ili ne.
Novi POSTR propisuje da se u leglu može registrovati samo 8 štenadi ???? Pa šta da odgajivač radi sa još jednim ili dva šteneta, kada kuja okoti više štenadi? Zašto ti -prekobrojni- štenci ne mogu biti registrovani ? Odredba kojom se ženkama dozvoljava parenje tek sa navršenih 14 meseci je veoma razumna, ali da se mužjacima parenje dozvoljava tek sa navršenih osamnaest meseci je nerazumna i preuzeta iz starog POSTR. [to se tiče izložbi pasa, član 12 propisuje da najlepseg psa izložbe mora da bira delagat izložbe??? Ne znam samo zašto mora da tu dužnost obavi delegat izložbe. Drugim rečima, najlepšeg psa izložbe će uvek birati domaći sudija, čak i na međunarodnim izložbama, i to all round sudija (a mi u Srbiji imamo 20-tak aktivnih all round sudija, a znamo i koji su ). Gde je to u svetu propisano da BEST IN SHOW mora da bira delegat izložbe ? Nigde , samo kod nas ?
Što se tiče izložbi pasa, novi POSTR opet ne dozvoljava pobednicima iz razreda vetrana da učestvuju u izboru za prvaka rase ( BOB )? Ne postoji ni jedna objektivan razlog za tu zabranu. Svuda u svetu pobednik iz razreda veterana MOŽE da učestvuje u izboru za prvaka rase, ali naš novi POSTR to ne dozvoljava. Pa koji bi onda motiv imao neko da uopšte prijavljuje psa u razred veterana ako ne može da učestvuje za prvaka rase ? U članu 27, gde se govori o uslovima za osvajanje šampionata Srbije, nema ni jednog pomena da pas sa 3 ili 4 rezervna CAC-a, takođe može biti šampion, niti ima ijedne reči o načinu kako da to ostvari.
Jedna od odredbi koja će sasvim sigurno mnoge šokirati je i to da u slučaju da se na nekoj izložbi prijavi veliki broj pasa u jednoj rasi i da ima potrebe da istu rasu ocenjuje nekoliko sudija (dva, tri i više), prilikom dodele naimenovanja, počasnih naziva i kandidatura, sudije će odluku dodeljivati komisijski???? To ne postoji nigde u svetu. [ta će biti ako jedan sudija bude hteo da da prvaka rase mužjaku, a drugi sudija ženki? Kakav će se tu onda kompromis donositi? Nisam siguran da će ovo izazvati pozitivne reakcije ni kod izlagača, ali ni kod sudija.
Zaista je mnogo primera (da ih sada sve ne nabrajam i navodim) iz kojih se jasno može videti da se pisac novog POSTR nije baš mnogo oko njega oznojio i pomučio, ali i da nije uneo novi duh i novu filozofiju u domaću kinologiju.
Novi POSTR je zbog toga mnogo bliži starim načinima shvatanja, i nije prilagođen novom vremenu, te stoga, zaista ne mogu da izreknem mnogo reči hvale na njegov račun. Koliko će sad vremena trebati da prođe, dok ne dobijemo jedan zaista moderan kinološki ustav, donet na demokratski način ?
Hoće li čelnici našeg saveza imati sluha za sve to i volje i hrabrosti da sve to sprovedu u delo, videćemo u nastupajućem periodu. Plašim se samo da ne bude sa našim novim POSTR kao sa naslovom one poznate pozorišne predstave čekajući Godoa “ ili sa TV dramom đekna još nije umrla, a kad će ne znamo...... da se nikad ne dočeka i da se mnoge stvari u našoj kinologiji još uvek pouzdano ne znaju.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/