Tri rase u jednoj

01.08.2007. | Revija Selo | Revija Selo

Na farmi Zavoda za poljoprivredu u Pirotu, kao i u celom ovom kraju, ovčari isključivo gaje oplemenjene pirotske ovce. To je i jedina domaća oplemenjena rasa, na kojoj stručnjaci rade pune tri decenije. Nastala je trajnim ukrštanjem pirotske pramenke, francuske rase merino APL i nemačkog virtemberga. Stočari su veoma zadovoljni, jer ovde daju dosta mleka i mesa, a imaju i kvalitetnu vunu. U ovom kraju je, samo u okviru kooperantske mreže Zavoda za poljoprivredu, umatičeno preko dve hiljade grla.

 

Geni oplemenjene rase nose 45 procenata osobina virtemberga, 6,75 pramenke i 18,25 francuskih merino ovaca. Od spomenutih rasa uzete su najbolje osobine. Pramenka je dala otpornost na bolesti, sušu i dobro korišćenje pašnjaka, merino ovca finoću vune, a virtemberg mesnatost i brz prirast jagnjadi.

Rasa je oplemenjivana nemanski, za brdsko-planinska područja iznad 400-500 metara nadmorske visine. Međutim, u praksi se pokazalo da ima odličnu sposobnost prilagođavanja. Tako se pored okoline Kruševca, Kraljeva, Aleksinca i Sokobanje, od nedavno gaji i u vojvođanskoj ravnici. Stočari u okolini Bečeja i Surčina kažu da se postižu isti rezultati odgoja kao i u brdsko-planinskim krajevima.

Stočari u pirotskom kraju imaju zanimljivu metodu ukrštanja, kojom koriste prednosti takozvanog heterozisa. Ukrštanjem oplemenjenih ovaca s čistokrvnim pirotskim pramenkama, dobijaju jagnjad s hibridnim svojstvima, boljim od oba roditelja. Ovakvi jaganjci imaju belu vunu, poboljšan prirast i veoma izraženu mesnatost.

Cilj ovih ukrštanja je isključivo proizvodnja mesa. Inače, željeni rezultati dobijaju se samo u prvoj generaciji. Narednim ukrštanjima dobio bi se izuzetno loš kavlitet.

 

Prosečna mlečnost u pojedinim stadima je i do tri stotine litara mleka u laktaciji.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/