Intervju sa Guy Lemarchand-om

08.06.2008. | Casopis IP Hunting Press UPOZNAJTE LOV | Casopis IP Hunting Press UPOZNAJTE LOV

 

Pedesetogodišnji lovac iz Vande lovi malu pernatu divljač jednom do dva puta nedeljno između polovine septembra i zatvaranja lovne sezone na različitim teritorijama u okviru svoje oblasti. On vodi dva engleska setera različitih osobina.

Časopis: Koje načine lova redovno praktikujete?

Guy: Lovim jarebice i fazane na ravnom terenu i po šumarku, takođe tražim šljuku u velikoj šumi prema morskoj obali.

 

 

tyle="width:100%"

Časopis: Pričajte nam o pretragama vaših pasa u okviru ovih različitih vrsta lovova.

Guy: Noel, moj stariji pas, lovi ispred puške bez obzira na prirodno okruženje. 

On je spor i ne pretražuje veliki teren. Sovinjon, moj mladi seter, mnogo je preduzimljiviji i ne okleva da pretražuje daleko od mene.

Pre nego što sam došao u posed ovog mlađeg psa, zadovoljavao sam se loveći sa Noelom jer uprkos njegovom stavu "senatora", on je uvek uspevao da mi blokira divljač. Ali od kada sam, pre nekoliko godina, nabavio Sovinjona, otkrio sam novi, mnogo uzbudljiviji način lova i mnogo bogatiji u pronalaženju divljači. Ipak, moram da priznam da mi je trebalo neko vreme da se adaptiram.

 

 

 

Olivije je upravnik poznatog močvarnog lovišta D'Mazerol u Loar-Atlantiku. Ovaj lovac profesionalac naročito voli ptičare široke pretrage, ili velike pretrage, sa obzirom na to koliko oni doprinose komforu u različitim načinima lova.

Časopis: Kakve osobine treba da ima pas za široku pretragu?

Olivije: Pas za veliku pretragu je sposoban da metodično pokrije vrlo veliki prostor blokirajući prisutnu divljač a ne tako što bi divljač bila od njega zaustavljena (razlika je velika!) pritom nijednog trenutka ne gubeći kontakt sa svojim vodičem.

 

 

Časopis: Šta dobijate od ove vrste pasa?

Olivije: Prvo veliki komfor. Obično ponavljam onome ko želi da čuje da su psi za velike pretrage psi lenjih lovaca. O čemu se radi? Zašto se mučiti i prelaziti veliki teren kada to pas sasvim dobro uradi umesto vas. Cesto mi se dešavalo da ostanem na jednom mestu i da posmatram rad svog psa, napredujući samo ukoliko je markirao neku divljač. Ako vaš pas poznaje svoj posao, ničemu ne služi da ga pratite. Tamo kuda je on prošao znajte da nema ničega.

Časopis: Da li se psi za velike pretrage mogu upotrebljavati u močvarama za šljuke?Olivije: Naravno, ako su sposobni da markiraju šljuke u poplavljenim delovima močvara. To jeste teško, ali nije nemoguće. Psi za veliku pretragu koji blokiraju šljuke nisu tako brojni. Ja sam tokom svoje prilično duge karijere organizatora lova video dosta lovačkih pasa koji su izuzetno dobri na čvrstoj zemlji ali koji su ispadali loši prilikom markiranja šljuka. Barske šljuke su i dalje posebna vrsta divljači koja zadaje probleme svim psima bez obzira na njihove pretrage.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/