ISHRANA-ZGLOBOVI

15.07.2008. | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS


Veliki psi su idealni pratioci sportskim ljudima. Više vole da džogiraju sa vlasnikom nego da lagano šetaju, a korak drže sa svakim biciklom. I posle najvećih napora još uvek su spremni za igru. Čini se da su neumorni i otporni.

Ali takav izgled može da nas zavara baš kod mladih pasa i štenadi. Velike rase su osetljivije nego što se misli. I baš kod velikih pasa dolazi do poremećaja rasta. Uzroci ovih poremećaja su u prvom redu prenaprezanje ili pogrešna ishrana. Vlasnici misle da čine sve najbolje za svoje pse ako ih previše hrane kaloričnom hranom i još u hranu dodaju vitamine i minerale samo da bi im psi bili veliki i snažni.

Ali, slučaj je suprotan. Konačna veličina psa leži u njegovim genima. On neće biti veći ni jači ako jede puno. Samo će brže da raste i prebrzo će dobijati na težini. A težina opterećuje njegov nezreo skelet. Posledice su trajna oštećenja zglobova od hronične artroze i pogrešnog držanja do pucanja adelova hrskavice i kostiju.

Kod mladih pasa kojima se ne sputava nagon za kretanjem ili koji već rano treniraju sportove za pse, a uz to primaju suviše kalcijuma, može da dođe i do poremećaja cirkulacije dugih šupljih kostiju, što sve vodi do veoma bolnog oboljenja-Eoshinopile Panostitis. Psi šepaju čas na jednu, čas na drugu nogu, postaju depresivni i gube apetit.

Najčešće oboljevaju psi veličine ovčara u starosti 5-8 meseci. Terapija se sastoji od medikamenata koji ublažavaju bolove i smanjuju upalu, od dijetalne manje kalorične ishrane sa manje kalcijuma i strogog ograničenja kretanja u peridu od bar tri meseca. Za vlasnika i za psa je najteže ovo poslednje. Ponekad, što zavisi od težine bolesti, ne može se garantovati potpuno ozdravljenje. Zato je bolje poštedeti i sebe i psa ove torture i hraniti mladog psa umereno, a posebno paziti da se mališa ne preforsira svakodnevnim aktivnostima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/