MALI LAVLJI PAS

27.07.2008. | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS

 

On je prijatna kombinacija elegancije, plemenitog karaktera, lepote, inteligencije i neslućenih sportskih mogućnosti. Zato ima sve više obožavatelja, što je dobro. Još pre kratkog vremena bila je to najređa rasa na svetu, a kao i mnoge druge bila je skoro izumrla.

Rasa potiče iz Sredozemlja i već u 14. veku treba da ih je bilo u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj. Dame su ih držale zbog grejanja i društva, dok su čekale da se vrate vitezovi iz Krstaških ratova, pozirale su sa njima za portrete. Ovi lukavi psi bili su prestižni objekti i simbol za otmeno poreklo. Bili su privilegija plemstva. Često su viđani na umetničkim delima starih majstora. Ima ih čak i u crkvama isklesanih u kamenu (npr. u katedrali Amiens iz 14. veka). Kao modele koristili su ih važni umetnici kao Albreht Direr, Jan Brojgel stariji i Francisko de Goja. Najviše su cenjeni kao modeli u Flandriji. U 18. veku, u vreme Francuske revolucije, narod ga je gledao samo kao nepotrebnu skupu igračku omraženog plemstva. Interesovanje za ovu rasu je poraslo u 19. veku kada su ga nabavljali uspešni trgovci, bankari i privatnici.

Ali, svaki uspon ima i svoj pad. Tako je i mali lavlji pas kao nekadašnji dvorski i pas za razonodu, odslužio krajem 19. veka svoj vek u privilegovanom društvu. Duboki pad doživeo je ovaj elegantni plemeniti pas posle Drugog svetskog rata. Skoro da je potpuno izumro. Ali, sudbina je htela drugačije. Jedna belgijska odgajivačnica iz Brisela od tri doslovno pokupljena psa sa ulice, počela je ponovno gajenje ove rase. 1962. godine prvi potomci su stigli preko Belgije u Nemačku. Dobro su primljeni u sadašnjosti, svejedno da li sa klasičnom lavljom frizurom kao pudla ili neočešljani i neošišani. Put u budućnost bio im je ponovo široko otvoren.

Standard određuje odgovarajući oblik frizure, a samo perfektno klasično šišanje daje elegantnu lavlju frizuru. Da bi se istakao zverski izgled, rep se šiša do poslednje četvrtine, noge do manžetni na šapama, a lice i njuška se ostavljaju sa brkovima.

Neki odgajivači su se angažovali da 1969. godine uđu u Ginisovu knjigu rekorda kao vlasnici najređe rase na svetu. A da lavić nije samo luksuzan pas, dokazuju i njegovi uspesi u agilitiju. Rasa je prava sportska, otporna, izdržljiva i krajnje inteligentna. Ako se pravilno drži i neguje, mali lavlji pas može da doživi i 16 godina.

 

STANDARD, Francuska:

Opšti izgled: Inteligentan, privržen, živahan mali pas u kome su sjedinjene sve osobine jednog psa za pratnju. Telo se šiša u klasičnu pudl frizuru, a rep je ošišan sve do kićanke na kraju, tako da silueta podseća na malog lava.

Glava: Kratka, prilično široka lobanja.

Greške: Preduga, nedovoljno široka lobanja.

Nos: Crn, leži u produžetku nosnika.

Greške: Flekasta pigmentacija, svaka druga boja osim crne. Prćast nos.

Oči: Okrugle, velike, inteligentnog izraza. Tamne boje.

Greške: Male, bademaste, buljave, svetle oči. Nemiran ili ljutit pogled.

Uši: Obešeno nošene, duge sa dobrim resama.

Greške: Prekratke uši, nedovoljne ili nepostojeće rese.

Telo: Kratko i dobro proporcionalno.

Greške: Predugo, nepostojeća harmonija i čvrstina.

Noge: Ravne i uske.

Greške: Izvrnute ili savijene noge.

Šape: Male i okrugle.

Greške: Ravne, duge ili špicaste šape.

Rep: Srednje dug i ošišan do kićanke na kraju.

Greške: Predug ili prekratak rep.

Dlaka: Prilično duga i talasasta, ipak nije uvijena.

Greške: Prekratka, previše uvijena ili ravna dlaka.

Boja: Dozvoljene su sve boje istovremeno. Jednobojan ili sa oznakama, pri čemu su bela, crna i limun žuta najpoželjnije.

Veličina: 20-35 cm.

Masa: 2-4 kg.

Primedba: Psi koji nisu ošišani po standardu isključuju se iz ocenjivanja. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/