ZAŠTITNI ZNAK ZA POUZDANOG PORODIČNOG PSA

16.09.2008. | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS


 

Zlatni retriver spada u VIII FCI grupu. Namena im je donošenje divljači s kopna ili iz vode. Zbog lepote, blagog karaktera i lake dresure sve se više koriste kao kućni ljubimci, kao vodiči sliepih osoba. Dobroćudnost i staloženost su glavne crte karaktera i to je sigurno jedan od razloga njegove izrazite popularnosti.

Zlatni retriveri spadaju u rase koje su savršene za porodično okruženje. Veliki pas divnih proporcija, krupan ali elegantan, sa suptilnom snagom i prefinjenim pokretima. Njegova srdačna priroda čini ga idealnim porodičnim psom koji voli decu i puno igre. Vrlo je poslušan kada se pravilno obuči. Njegova poslušnost i stabilan karakter samo su neki od standardnih kvaliteta rase koja se sačuvala od nastanka sredinom 19-tog veka. Poreklo rase proteže se u prolost do različitih predaka specifičnih fizičkih i mentalnih karakteristika koje su se kombinovale kako bi se dobila rasa koju danas poznajemo. Stabilnog karaktera sa jednakim odnosom inteligencije i volje za učenjem, golden je spreman za obuku i briljira na raznim takmičenjima poslušnosti.

Simpatičan je, živahan i jak pas. Već iz daleka se vidi da je umiljat i da je istrajan trkač. Zlatni retriver ne sme delovati grubo.

U toku lova vešto donosi ustreljenu pernatu divljač. Pošto odlično pliva, koriste ga i u obraslim močvarnim predelima. Aktivan je i u hladnoj vodi, jer njegova poddlaka ostaje suva i topla. Simetrične i skladne građe, snažan je i aktivan pas. Poznat po svojoj odgovornosti, zlatni retriver je sjajan lovni pas, porodični kunći ljubimac i pas za izložbu. Kao porodični pas, dosta je strpljiv, miran i privržen članovima svog čopora.

Voli decu, nije agresivan i važi za opreznog psa. Druželjubiv je i veseo, pouzdan i pas od poverenja. Lepo se slaže sa ljudima i drugim psima, bez netrpeljivosti. Potrebno mu je puno slobode i bavljenja s njim. Spada u grupu inteligentnih pasa i sa lakoćom ispunjava dobar deo komandi, a sposobnost da uči ga čini idealnim pomoćnikom invalida. Često se koristi i kao pomoćnik slepima, u čemu se takođe pokazao kao izuzetno sposoban. Koristi se kao tragač i službeni pas u otkrivanju droge. Naučeno pamte za ceo čivot. U okviru obuke koja traje par meseci, u stanju je da zapamti zaista puno komandi.

Spokojnog karaktera, sve prašta ali biće i veoma hrabar ako treba da zaštiti. U ovom slučaju pamet i lepota zaista idu jedno sa drugim.

Tužan istorijski podatak: Američka i britanska vojska ih je u II svetskom ratu koristila kao živa torpeda za potapanje neprijateljskih brodova, intenzivno su obučavani za podranjanje pod brodove (pošto su najbolji plivači i ronioci od svih pasa). Kada bi došlo vreme za misiju, opasivali su ih eksplozivom i slali u akciju.

 

Obuka: Treba da se odvija bez kazni ali uz čvrstu ruku jer su osetljivi. Dobroćudni, razigrani, miroljubivi, inteligentni i psi koji lako uče. Idealni su za vlasnike početnike jer žive za to da ugode svojim vlasnicima. Vole igru i trčanje pa bi dresuru trebalo usmeriti ka tome, dakle učenje kroz igru. Imaju jak lovački nagon pa će rado pojuriti plen ili drugu životinju. Nisu idealni čuvari, mada ima primeraka koji svoj zadatak čuvara obavljaju dostojanstveno i dobro.

Bolesti: Kao i ostali psi velikih rasa podložni su displaziji kukova, pa je potrebno biti oprezan za vreme odrastanja psa. Ne istrčavati ga previše do 18 meseci, a bar do petog meseca starosti uskratiti stepenice. Ima dug životni vek.

Iskustva: Ako vam je potreban pravi prijatelj uvek spreman za igru, savršen za porodično okruženje, spreman da vas uvek posluša i prijatelja koji želi da Vas usreći onda je zlatni retriver dobar izbor.  

     

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/