ZNAČAJAN MOMENAT U SRPSKOM STOČARSTVU

01.08.2007. | EUROFARMER | EUROFARMER


Specijalizovana stocarska zadruga „AGRONOR“
Gornji Milanovac

Nakon opsežnih priprema, sa uspehom je završen transport nazimica norveškog landrasa iz Norveške u Srbiju. Domaca aviokompanija JAT je bila nosilac posla. Posle duže pauze, ovo je jedan od najznacajnijih momenata u srpskom stocarstvu. Projekat ”Uzgoj svinja – norveški model”, pored sistemskih poboljšanja, unosi i veoma veliki kvalitativni pomak koji se ogleda, sada vec i formalno, u uspostavljanju probnog zapata norveškog landrasa u Poljoprivrednoj školi u Valjevu. Nakon prilagodavanja objekta i opreme norveškom modelu uzgoja i držanja svinja, farma je spremno prihvatila 30 nazimica ove rase. One su pod budnim nadzorom strucnjaka i radnika zaduženih za nadgledanje probnog zapata.

U okviru Projekta su zapoceti i kursevi Škole svinjarstva. Prvi dvodnevni kursevi su održani u Gornjem Milanovcu u kuci jugoslovensko-norveškog prijateljstva. Polaznici su imali priliku da, po ugledu na norveški model škole svinjarstva, upoznaju jedan sasvim nov pristup edukaciji proizvodaca i onih koji to tek treba da postanu. Kurs je imao i prakticni deo koji se ogledao u poseti farmama. Predavaci su, pored strucnjaka iz ove oblasti, bili i uspešni farmeri kao i ljudi koji se bave organizacijom, opremom i ekonomijom u ovom segmentu stocarske proizvodnje. Ovakav pristup gajenju svinja imace priliku da upoznaju i farmeri iz drugih krajeva Srbije, jer projekat upravo ima za cilj da obuhvati celu teritoriju Srbije, u skladu sa unapred odredenim terminima koji su usaglašeni sa rukovodstvom Projekta.


Specijalizovana stocarska zadruga „Agronor” nastavlja sa svojim aktivnostima tako što održava prezentacije u opštinama širom Srbije, gde se prisutni mogu informisati o Projektu “Uzgoj svinja – norveški model”, o karakteristikama norveškog landrasa, ali i upoznati osnovne principe evropskog modela kooperativa koji su implementirani u „Agronor“-u. Ti principi u praksi, uz jasno odreden cilj, dovode do formiranja tržišno orijentisane kooperative. Aktivnosti koje sprovodi rukovodstvo zadruge su usmerene na dobrobit clanova zadruge: mogucnost sklapanja povoljnih kupoprodajnih ugovora (kao rezultat zajednickog nastupa), ugovora o poslovno-tehnickoj saradnji sa bankama i osiguravajucim društvima radi dobijanja povoljnih kredita, premija i dr. Olakšan pristup tržištu i regulisanje uslova na njemu dovodi do postizanja realnih cena što sve, uz ostale segmente projekta, predstavlja preduslov za moderan pristup svinjogojstvu. Projektni ciljevi i zadaci podrazumevaju intenzivnu saradnju izmedu Poljoprivredne škole u Valjevu (kao nosioca probnog zapata norveškog landrasa), Škole svinjarstva i „Agronor“-a, koja ce se ogledati u kontinuiranoj edukaciji, uzgoju i distribuciji svinja kroz clanstvo u „Agronor“-u.

Kao sto smo istakli i u prethodnom broju Eurofarmera, cilj projekta je otvaranje sigurnih radnih mesta u Srbiji kroz stvaranje obucenih farmera koji mogu odgovoriti zahtevima i konkurenciji EU, usaglašavanje sa evropskim zakonima u stocarskoj proizvodnji i kontroli kvaliteta, prilagodavanje tržištu i novim trendovima zdrave ishrane stanovništva.

Specijalizovana stocarska zadruga „AGRONOR“

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/