Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
Poljoprivredni list br. 41.

<<< Pogledajte ostale clanke poljoprivrednog lista

Greške u držanju krmaca

Od rasipanja kukuruza do kasnog odbijanja prasadi gubi se mnogo. Vrlo važan momenat u proizvodnji prasadi je redovno prašenje krmace i što veci broj žive prasadi po leglu. Da bi se to postiglo potrebno je ispuniti više uslova: dobre krmace, dobar smeštaj, pravilna ishrana, dobro zdravstveno stanje. Kvalitetna i dobro izbalansirana tablica ishrane krmaca za vreme suprasnosti, a narocito dojenja prasadi, višestruko je znacajna.

U poslednjih nekoliko godina neke od pomenutih uslova vrlo je teško ispuniti, ne samo zbog nestašice vec i skupe hrane, slabog kvaliteta smeša i niske otkupne cene prasadi, tovljenika i krmaca. Sve ovo ne bi smelo biti opravdanje za lošu i neracionalnu ishranu krmaca jer su posledice propusta vrlo ozbiljne.

Poseban problem je navika proizvodaca da sopstveni kukuruz ne racunaju, vec samo ono što kupuju kao dodatke. Kukuruz se vrlo neracionalno troši, rasipa, jer se krmacama daje znatno više nego što su njihove dnevne potrebe. Kada bi se deo ovako utrošenog kukuruza prodao za dobijeni novac mogli bi se kupiti super- koncentrati, ishrana krmaca bi bila kvalitetnija, a troškovi ishrane se ne bi povecali.

Zbog ovako obilne ishrane kukuruznom prekrupom krmace se za vreme suprasnosti utove, što nije poželjno. Za vreme suprasnosti one ne bi smele dobiti u težini više od 40 kilograma. Pred prašenje u trecem leglu masa krmaca ne bi smela biti veca od 200 kg ,bez obzira na rasu: Jorkšir, Švedski landras ili melez.

Velike i debele krmace sklone su raznim komplikacijama za vreme i posle prašenja.Ove komplikacije manifestuju se u sledecem:
Zbog slabih trudova otežana su i produžena prašenja. Veci je broj mrtvorodene prasadi. Cešca su zapaljenja materice i vimena.
Posle prašenja ovakve krmace slabije jedu, naglo gube na težini. Debele krmace slabije doje i lošije su majke, cešce gaze i gnjece prasad.
Ovakve krmace vrlo cesto se ne bucaju po odbijanju prasadi.
Loša je navika nekih proizvodaca da prasad ostave pod krmacom duže od pet nedelja.Takva prasad kasnije pocinju jesti i više iscrpljuju krmacu. Mršave i iscrpljene krmace ne traže nerasta po zalucenju prasadi. Koliko je taj problem ozbiljan može se zakljuciti iz podatka da je za mnogo proteklih godina u dvorištima individualnih proizvodaca prasadi u Kljajicevu lecen veliki broj plotkinja.
Jalovost je narocito izražena kod nazimica ili krmaca posle prvog ili drugog prašenja, a posebno je velika u letnjim mesecima. Zbir jalovih dana tokom leta jednak je zbiru jalovih dana u ostala tri godišnja doba.

Gonjenje, bucanje plotkinja koje su tretirane SUGONALOM (vet. Zavod Subotica) javlja se u preko 90% slucajeva nakon prvog davanja injekcije.

Iz svega iznetog odgajivaci prasadi mogu uociti propuste koje su do sada cinili. Otklanjajuci ih dobice više prasadi po krmaci godišnje uz znatno manje troškove.


Milan Mandic Veterinar, Kljajicevo

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu