Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
Poljoprivredni list br. 30.

<<< Pogledajte ostale clanke poljoprivrednog lista

Mali košnicki sjajnik (Aethina tumida)

Jedan od velikih problema koji se pojavio u pcelarstvu Amerike poslednjih godina, predstavlja mali košnicki sjajnik. Zbog njegove adaptibilnosti na nove uslove življenja, postoji veliki rizik da se on u dogledno vreme pojavi i na prostoru Evrope. Takode, o njemu se raspravljalo i na poslednjem medunarodnom Kongresu iz pcelarstva u Sloveniji, a u daljem tekstu dacemo neke važnije informacije o ovom pcelinjem parazitu.


Prirodno stanište malog košnickog sjajnika (Aethina tumida) je Južna Afrika. Nalazi se skoro u svakoj pcelinjoj zajednici u Južnoj Africi , ali u njima ne predstavlja znacajan problem. Godine 1998. ovaj insekt otkriven je na Floridi i identifikovan od strane dr Majkla Tomasa.

Iako nije potpuno dokumentovano, navodi se da se ovaj nametnik može naci u subtropskim i tropskim delovima Južne Afrike. Tokom 1998. i 1999. godine sjajnik je osim Floride naden i u drugim državama USA i to u Džordžiji, Severnoj i južnoj Karolini, Minesoti, Ohaju, Pensilvaniji i Nju Džerziju. Pretpostavlja se da je ovako brzom širenju doprinela prodaja paketnih rojeva i selidba košnica.

Opis insekta i životni ciklus

Odrasle ženke legu veliki broj jaja u šupljinama košnice. Jaja su slicna perlama 1,4mm duga i 0,26 mm široka. Iz jaja se izlegu male larve, krem boje, slicne larvama voskovog moljca od kojih se razlikuju po broju noga. Sjajnik završava svoj larveni stadijum za 10 do 16 dana, kada pada na tlo i zapocinje stadijum lutke u zemljištu.

Odrasli insekti se pojavljuju iz zemlje za oko 3-4 nedelje. Odrastao insekt je mali (oko 1/3 od velicine pcele), crveno braon ili crne boje, prekriven finim dlacicama (sl.1). Za vreme prvog ili drugog dana nakon izleganja mladi košnicki sjajnik je veoma aktivan, rado leti i orijentiše se. Ovi insekti su dobri letaci i lako dolaze u košnicu gde ženka polaže jaja i zapocinje novu generaciju. Ženke su sposobne da legu jaja nakon jedne nedelje od izlaska iz zemljišta.

Šteta koju insekt prouzrokuje

U južnoj Africi se ovaj insekt smatra minornom štetocinom, medutim u USA se on tretira kao štetocina koja prouzrokuje znacajne ekonomske gubitke i uginuca pcelinjih zajednica. Parazit utice stresno na pcelinju zajednicu. Štetu prouzrokuje larva konzumirajuci polen i vosak, ali i jaja i mlade larve pcela. Svaka situacija koja utice na slabljenje pcelinjeg društva, omogucava brzi razvoj parazita.

Takode, odrasli insekti defeciraju po medu uzrokujuci njegovu fermentaciju i isticanje iz saca. Puni okviri meda smešteni u magacinu ili ostavljeni u slabijim društvima su najpogodniji za napad sjajnika. Kada je napad parazita veoma jak i brojan, matica može prestati da nosi jaja.

Iskustvo pcelara iz Severne Amerike govori da sjajnik može ovladati i jakim društvima, jer samo nekoliko ženki parazita može položiti masu jaja iz kojih se izlegu larve.

Otkrivanje uzrocnika

Prvi prolecni pregled, kao i svaki naredni treba koristiti za eventualno otkrivanje ovog parazita. Kada se otvori košnica u kojoj se nalazi sjajnik, može se videti kako brzo prelazi preko saca, kako bi se sakrio. Odrasli insekti se takode mogu videti na poklopnoj dasci. Ukoliko je napad parazita jak, odrasli insekti, kao i larve se mogu videti na sacu ili na podnjaci. Larve malog košnickog sjajnika ne prave tunele i mreže poput voskovog moljca.

Lepljive daske koje se u Americi koriste za otkrivanje varoe, pokazale su se sasvim neefikasne za detekciju Aethina tumida-e. Naime, on preko lepljive površine prelazi veoma lagano. Medutim, naborani karton postavljen na podnjaci veoma uspešno služi u otkrivanju odraslih insekata, jer se oni skrivaju u naborima.

Kao pokazatelj za prisustvo malog sjajnika može poslužiti i fermentisani med koji curi iz saca pripremljen za centrifugiranje, a takode i isticanje meda i iz aktivnih društava. Miris meda koji istice podseca na miris trulih pomorandži.

Kontrola i suzbijanje

Još nije dovoljno prouceno da li se ovaj parazit prilagodio novim uslovima, a što se posebno odnosi na temperaturu i tip zemljišta (npr. peskovito), što može biti od velikog znacaja za njegovo dalje suzbijanje. U Americi se slucajevi pojave malog košnickog sjajnika obavezno prijavljuju inspektorima koji sprovode drasticne mere suzbijanja. One ukljucuju smrzavanje, zadimljavanje ili spaljivanje napadnute košnice. Oprema se može zadimljavati u velikim plasticnim kesama sa para di hlor benzenom na temperaturi od 26oC. Ovaj tretman uništava sve stadijume parazita osim jaja. Zamrzavanje na temperaturi od -12oC u trajanju od 24 casa uništava sve stadijume parazita.


Tretman u košnici

Ovaj metod se odnosi na primenu plasticnih traka natopljenih kumafosom. Medutim, u Americi nije dozvoljeno prisustvo ikakvih rezidua kumafosa u medu ili vosku. Zato se sva medišta sa punim ramovima meda uklanjaju pre tretmana. Kumafos spada u grupu veoma otrovnih materija organofosfata. U poredenju sa Apistanom, prodiranje kumafosa kroz kožu je 20 puta vece, pa je potrebna velika opreznost u njegovoj primeni i obavezna zaštita ruku sa rukavicama. Tretman sa kumafosom traje najmanje tri dana, a ne više od sedam dana.

Tretman zemljišta

Takode se preporucuje i natapanje zemljišta emulzijom koja sadrži 40% permetrina (u krugu oko košnice od 50-tak cm), u vecernjim casovima kada su pcele u košnici. Da bi se poboljšala penetracija sredstva u zemljište, potrebno je prethodno pokositi travu. Vreme mora biti tiho, kako sredstvo ne bi štetilo pcelama.

U našim krajevima nije zabeležena pojava ovog insekta. Medutim, uvozom voca, a narocito dinja koje se u literaturi navode kao moguce sklonište ovog nametnika, nije iskljuceno njegovo unošenje u našu zemlju. Pored toga i nesavestan uvoz matica ne preti samo od razgradnje postojeceg genofonda, vec postoji i realna opasnost da se na taj nacin uvezu i nove štetocine medonosnih pcela.

mr Nebojša Nedic
Poljoprivredni fakultet, Zemun

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu