Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
Zaštita voca

<<< Pogledajte ostale clanke poljoprivrednog lista

Jabuka

Pošto je za sada kišovito prolece to je uslovilo povoljne uslove za razvoj bolesti, prvenstveno na jabuci, a i na drugim biljnim vrstama. Isti je slucaj i kada su u pitanju štetocine.

Jabuka je krajem aprila precvetala i u maju je u fazi formiranih plodova tako da treba vršiti zaštitu od bolesti i štetocina na listovima, ali i onih na plodovima.Treba nastaviti zaštitu jabuke od dve osnovne bolesti, cadave krastavosti (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphera leucotricha). U prethodnom periodu je, zbog kišovitog proleca, došlo do dve jake infekcije Venturie i do pojave simptoma tako da sada treba biti vrlo oprezan u zaštiti od Venturie. U maju je potrebno obaviti dva do tri tretiranja u intervalima od 10 do 12 dana zavisno od vremenskih uslova. Ako je kišovito onda su intervali kraci, a ako nastupi sušan period tada treba povecati razmak izmedu dva tretiranja na 14 do 15 dana. Od preparata se mogu koristiti: SORE, PUNCH, SISTAN ILI TOPAZ i njima treba dodati DITHANE ili VENTURIN. Sa ovim tretiranjima suzbija se cadava krastavost, ali i pepelnica jer Score, Punch, Sistan i Topaz deluju i na pepelnicu.

U maju na jabuci treba izvršiti suzbijanje jabukinog crva (Carpocapsa pomonella). Let leptira je vec poceo i otprilike, kao i prošle godine, polovinom maja treba obaviti tretiranje za suzbijanje prve generacije Carpocapse. Ovo prskanje je vrlo važno jer, ako se ono dobro i na vreme obavi, onda je zaštita od napada druge generacije sledecih meseci mnogo lakša.

Za suzbijanje prve generacije mi preporucujemo kombinaciju INSEGARA i PERFEKCIONA ili ako nema Insegara može da se koristi MAC I PERFEKCION. Ova kombinacija je kompatibilna sa prethodno navedenim fungicidima za suzbijanje Venturie tako da se istovremenim prskanjem može izvršiti zaštita od više bolesti i štetocina.

U maju treba kontrolisati zasade jabuke na prisustvo crvene vocne grinje (Panonicus ulmi). Ukoliko se pregledom utvrdi 4-5 pokretnih formi po listu neophodno je intervenisati jednim od specificnih akaricida kao što su DEMITAN, VERTIMEC, OMITE ili MITAC.

Kruška

Pocetkom maja može doci do pojave medne rose od Psylle,. mada to bitno zavisi od toga kako je uradeno zimsko prskanje. Treba kontrolisati prisustvo Psylle u vocnjaku, a to se radi tako što se pregledavaju vrhovi letorasta jer tu Psylla polaže jaja. Odatle se pile larve koje luce mednu rosu na kojoj se razvija cadavica. Zbog cadavice može doci do defolijacije, a kasnije i do cadavice na plodovima, zbog cega se gubi na tržišnoj vrednosti. U trenutku pojave larvi na vrhu letorasta treba intervenisati jednim od insekticida. U ovom periodu najbolje je korisiti VERTIMEC, zbog cadavice i zbog preventivnog suzbijanja Venturia pyrina - prouzrokovaca cadave krastavosti kruške. Vertimeku treba dodati VIHANE. Što se tice kruške u maju ce biti dovoljno da se obavi jedno tretiranje, kad se na vrhu letoraste pojave larve Psylle.

Ako se Psylla ne pojavi do kraja maja onda ne treba ni tretirati, vec samo kontrolisati vocnjak. U vecini slucajeva larve se pojavljuju u toku maja i postoji potreba za tretiranjem. Zaštita kruške od bolesti i štetocina je mnogo jednostavnija od zaštite jabuke.

Breskva

U maju mesecu breskva je u fazi formiranih plodova i treba vršiti proredivanje plodova. Nakon ove mere potrebno je obaviti jedno tretiranje, nekih 15-20 dana posle prethodnog. Potrebno je tretirati protiv brskvinog moljca i breskvinog smotavca, a nastavlja se i sa suzbijanjem pepelnice i prouzrokovaca šupljikavosti lista.

Za suzbijanje breskvinog moljca mogu se koristiti BASUDIN, ULTRACID ili GUSATION, a za suzbijanje pepelnice jedan od fungicida koji sse koristi i kod pepelnice jabuke SISTAN, ANVIL, TOPAZ, KARATAN.

Za suzbijanje prouzrokovaca šupljikavosti lista treba da se koriste DITAN ili VENTURIN. U zavisnosti od zadnjeg prskanja u aprilu, u maju mogu biti jedno do dve tretiranje u razmaku od 15-20 dana. Ko je obavio poslednje prskanje u aprilu oko 25.04. taj ce još jednom prskati polovinom maja, a ko je ranije prskao u aprilu taj ce u maju obaviti jedno tretiranje oko 5.-10. 05., a drugo oko 25. maja.Šljiva i višnja

Kod šljiva se u maju vrši jedno tretiranje za suzbijanje prve generacije šljivinog smotavca i mogu se koristiti isti insekticidi kao i kod breskve. Fungicidima nije potrebno tretirati.

Višnju obavezno treba jednom prskati protiv Cocomices hiemalis - lisne pegavosti. Za to mogu da se koriste DITAN, SIRIT, ili SAPROL, a od insekticida mogu da se koriste PERFEKCION ili SISTEMIN za suzbijanje lisnih vaši. Kod višnje je u maju potrebno obaviti jedno tretiranje, ali ako bude kišovito, onda ce doci do jace pojave Kokomicesa, pa je potrebno i drugo prskanje.

Vinova loza

Zaštita vinove lozepocinje tek u maju. Vec do Ðurdevdena loza ce biti, u zavisnosti od sorte i lokaliteta, sa velicinom lastara od 10-20-25 cm i to je vreme kad je neophodno obaviti prvo tretiranje za suzbijanje pepelnice koja može predstavljeti veoma ozbiljan problem u proizvodnji vinove loze. Od preparata u ovoj fazi mogu da se koriste fungicidi iz grupe triazola kao što su SISTAN, TOPAZ, ANVIL ili iz grupe strobilurina kao što je STROBI.

QUADRIS i KABRIOTOP su takode pogodni za ovo tretiranje, a oni deluju i na pepelnicu i na plamenjacu vinove loze. Prema sadašnjim procenama prvo tretiranje protiv pepelnice ce sigurno biti rano za zaštitu i protiv plamenjace. U sledeceme tetiranju koje ce se obaviti krajem meseca - u trecoj dekadi maja treba obavezno tretirati i protiv plamenjace. U kišovotim godinama plamenjaca vinove loze može predstavljati vecu opasnost po vinograde cak i od pepelnice. Krajem maja vinova loza je u fenofazi pred cvetanje i i fazi cvetanja, a to su faze kada ej loza vrlo osetljiva na plamenjacu. Zbog toga je u trecoj dekadi maja obavezno jedno tretiranje protiv plamenjace. Od fungicida mogu da se koriste MILKAL, RIDOMIL, AKROBAT, EQUATION i drugi koje treba dodati prethodno navedenim fungicidima pri drugom tretiranju za suzbijanje plamenjace. Vec smo napomenuli da Quadris i Kabritop deluju i na pepelnicu i na plamenjacu i tada ne treba, ako se oni koriste, ne treba dodavati gore navedene fungicide.

Da rezimiramo: Za suzbijanje pepelnice treba obaviti dva tretiranja u maju, prvo kada su lastari 10-20 cm i drugo u fazi pred cvetanje, krajem maja, kada terba suzbijati i pepelnicu i plamenjacu vinove loze.

Kao što se iz teksta vidi potrebno je cešce menjati preparate jer tako bolje deluju.

Nije za preporuku koristiti stalno ista sredstva za suzbijanje istih bolesti ili štetocina zbog moguce pojave rezistentnosti na odredenu aktivnu materiju preparata.

Dr Novica Miletic

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu