Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21158
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:37
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Dr med. Rodoljub Živanović
 •  [o autoru] [svi tekstovi autora]

A varroa nyári oxálsavas kezelési kísérlete

A varroa nyári oxálsavas kezelési kísérlete

A tudomány már régen bebizonyította, de mi is gyakorlatban bebizonyítottuk méheseinkben hatékonyságát az oxálsavas téli kezelésnek. Azonban, általánosságban ismert az én ötletem (még a tavalyi Tasmajdani kiállítás kerek asztal beszélgetésérol) a varroa nyári oxálsavas kezelésérol. Azonban ezt ellenorizni is kellet, amit meg is tettem, velem együtt Szerbia szerte néhány érdekelt méhész is, akik ezt a kutatómunkát értékesebbé és hitelesebbé tették. A kutatómunka a hozzáférheto tudományos felismeréseken alapult, de a kezelés nyáron történt, mikor a kaptárban költés is van. Próbára, eloször a méhesnek csak a felét akartam kezelni, de végül úgy döntöttem, hogy az egész méhest feláldozom (abban az esetben ha nem lesz kello eredménye az oxálsavas kezelésnek). Úgy véltem hogy ezt az ötletemet le kell ellenorizni és ki tenne ilyen vakmeroséget, ha nem én magam. Méhesemben mind a 60 családon elvégeztem augusztus 9-én és 11-én a kezelést. Cukor oldatot alkalmaztam 1:1 arányban (1 liter oldat 600 g cukrot tartalmazott), úgy hogy összekevertem 1 kg cukrot 1 liter vízzel. Az így kapott 1 liter oldathoz 35 g oxálsav de hidrátot adtam. Csepegtetos módszert alkalmaztam a beadagoláshoz (a normálisan fejlett családok átlagosan 75 ml gyógyszeres oldatott kaptak, a családok erejétol függoen, 50-110 ml-es mennyiség határok között). Amikor lehetséges volt a varroa hullást számoltam minden nap, kivéve amikor én magam csináltam szünetet, egyszer öt napot (rövid évi szabadságot), egyszer pedig nyolc napot (Apimondia nagy gyulés). A táblázatban megtekinthetok az eredmények, utána pedig elemezném a legfontosabb eseményeket. Megjegyzem, a néhány nap utánin számlálásokat nem tartom teljesen pontosaknak, mert nyilvánvaló, hogy az egyes rovarok elviszik a lehullott varroát. Ezért az átlagos hullásnál mezoben kérdojelt írtam, mert nyilvánvaló, hogy több varroának kellet volna lehullani, mint amit megszámláltam, de “nem” lett annyi mert a rovarok elhordták a varroákat. Csak a mindennapi számlálás adatai adnak nyáron hasznaveheto eredményt. A 12 óránkénti számlálás még jobb lenne. Télen nem járnak a rovarok és tíz vagy több napos idoközönként is lehet számolni az atka hullást.
A varroa hullást az oxálsavtól 27 napig számoltam. Az utolsó napokban, a naponta lehullót varroák száma, teljesen váratlanul állandósult. Ahogy láttuk az Apimondiai jelentésbol, a dolgok ilyen alakulása nem volt elore várható, mert a tudományos adatok szerint a nyáron beadott oxálsav kipárolog a kaptárból néhány nap alatt (valójában a meleg Olaszországban). De 27 nap után sem jelentkezett a hatékonyság csökkenése. Sajnos ez a folyamatos „hatékonyság” is elégtelennek mutatkozott. Azonban, szemelot kellet volna tartanunk azt is mikor a táblázat adatait vizsgáljuk, természetes naponkénti hullással, hány varroa hullott volna le, ha nem alkalmaztunk volna egy hatóanyagot se. Szemlátomást elegendo ido volt az oxálsavnak, hogy 27 nap alatt elvégezze a dolgát. Most kikellet választani melyik szerel végezzük az ellenorzést, sajnálatomra a választék kicsiny volt. Így az én méhesimre, kényszerbol, hosszú ido után (1993-ban alkalmaztam utoljára amitrázt) ideiglenesen visszatért az amitráza. Mert, minoséges ellenorzésre nem volt más választásom és szükséges volt ellenorizni az oxálsavas kezelést, esetleg valamelyest menteni a családokat ha nem volt meg a várt eredmény. Az eredmény megtekintheto a táblázatban az írás alatt. Még egyszer bebizonyosodott az, hogy minden család külön eset.
A vizsgált családok, idos anyával, termelo családok és nem lettek semmivel sem izgatva egész évben. Fontos megemlíteni, hogy a méhes maradék részében sokkal kevesebb volt a varroa, mert a családok többségébol rajokat készítetek, míg másoktól fiasítás vettek el, vagy egyesektol méheket. A rajoknál szinte nincs varroa hullás. Mind ezeknél a családoknál nem számoltam a varroa hullást az oxálsavtól, de a hullás az amitraztól megszámoltam (hozzávetolegesen, becsléssel) és sokkal kevesebb volt (egészen 75,7 % kevesebb) mint a kísérleti részénél a méhesnek.
Habár nehéz meghatározni egy preparátum hatékonyságát a keltés idoben (mert lehetetlen meghatározni a megmaradt varroák számát), felbecsülésem szerint az összesített hatékonyság azon a szinten volt, amit az Apimondián tett közé Nanetti, 40-50% körül, ami abszolút nem kielégíto ebben a periódusban.
A határozat egyszeru. Az oxálsav nyári használata a fönt említett dózisban, optimális körülmények között (a levego magas páratartalma és többnyire 30 0C alatti homérséklet), nem öl meg kello számú varroát. A hatékonyság a családtól függ, de nem éri el a kello szintet az év ezen szakára (legalább 90%). Adott tény, hogy ez lehet egy jelentos segítség a varroa nyári megfékezésében, de semmiesetre se egyedüli szer. A modern világ elfogadható védoszereinek spektrumából, mint kiegészítot választhatjuk a hangya savat és a timolt (nem tudni melyik a drágább és melyik követel nagyobb tapasztalatot a használathoz). A vegyszerek spektrumából, a méhészek többsége az amitrázát választja (viszonylag olcsó és hatásos), magát vagy kombinációban a fluvalinátal. Annak ellenére, hogy a ma elsodlegese és a holnap kompromisszum nélküli követelménye, kérik a használatát az elsoként említett preparátumnak, a méhészek választott “orvoságnak” tekintve, behódolnak az „áldásaiba” a hatékony amitráznak. Ez könnyen kétélu kard lehet, annál inkább mert mind a ketto lehet veszélyes is. Eloször azért, mert megjelentek már tudományos ismertetok az amitrázára ellenálló varroa nemzedékrol, ami minden bizonnyal nálunk is befog következni, ha már nem történt meg. Másodszor azért, mert várható, hogy nemsokára törvényes eloírás fogja megtiltani a szer beszerzését, vagy az amitráznak a használatát. Azok, akik arra az idore nem nyernek tapasztalatot más készítmények használatában, évekre lesz szükségük, hogy megfelelo tapasztalatot szerezzenek, ami biztosítja számukra a stabil hatékonyságot. A legjobb ajánlatnak az az állásfoglalás tunik, hogy mértékletesen és bölcsen kombinálva a készítményeket, mellozük az úgynevezett “nehéz” vegyszerek használatát.
A további munka jövoje.
Az igazi út az egyesített varroa elleni küzdelembe rejlik, ami nem hagyatkozik kizárólag a vegyszerekre, hanem magába foglal sok más lépést is. Ezekrol majd a jövoben olvashatunk. De elore jó ha tudjátok, hogy ez a legnehezebb út, sok lemondással és tudással és szenvedéssel jár.
Lehet hogy nagyobb adag oxálsav, jobb eredmény adott volna, de az csak egy hipotézis. Lehet hogy jó lett volna mindjárt akácvirágzás után adni és így jelentosen megfékezni a varroa szaporodását. Ez is egy hipotézis. A hipotéziseket le kell ellenorizni, ami fáradtságos és költséges. Másrészt pedig a nedves idojárás kedvezett az oxálsav hatékonyságának. Egy kimondottan száraz évben, a hatékonyság biztos kisebb lenne.
Hogy megtudjam az oxálsav hatékonyságát nyáron, reszkírnek tettem ki az egész méhest, mert nem használtam egész nyáron semmilyen készítményt. Megszámoltam több mint 30000 varroát. Számtalanszor használva a kocsimat utaztam a méhesbe a varroa számlálására (egy teljes munkaidot számláltam a varroát). Ez az ára annak ha valamit megakarunk tudni.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu