Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22824
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20731
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:499
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Povrtarski Glasnik
 •  [svi tekstovi]

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA CVEĆA I UKRASNOG BILJA

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA
CVEĆA I UKRASNOG BILJA

Spoljnotrgovinska razmena cveća i ukrasnog bilja u 2005. godini ostvarena je u ukupnoj količini od 4,6 hiljada tona i vrednosti od 10,5 miliona USD. Od toga je iz Srbije izvezena 1,1 hiljada tona cveća u vrednosti od 1,4 mil.USD. U istom periodu uvezeno je 3,5 hiljada tona cveća u vrednosti od 9 miliona USD.

Najvece učešce u izvozu ima grupa "živo" cveće - 58% (651,1 hiljada USD), zatim seme i sadni materijal cveća 32% ( 605,8 hiljadaUSD ) ukrasno bilje - 9% (161,6 hiljada USD), i na kraju rezano cveće -1% (16,5 hiljada USD). Najviše se izvoze ruže (kalemljene i nekalemljene) i to u vrednosti od 464 hiljade USD što čini preko 70% izvoza živog cveća, zatim ostale "žive" biljke - 170 hiljada USD i nešto malo saksijskog cveća - 18 hiljada USD.

Kada je u pitanju uvoz cveća, najveće ucešće ima grupa rezano cveće (ruže, karanfili, hrizanteme, orhideje i gladiole)- 49% (4,6 mil.USD), zatim "živo" cveće 30% (2,7 mil.USD), seme i sadni materijal cveća 14% (1,3 mil. USD), ukrasno bilje 4% (404,5 hiljade USD) i na kraju sušeno cveće 1% (134,5 hiljada USD)

Najznačajnija izvozna tržišta cveća su BiH 34%, Holandija 14%, Hrvatska i Ruska federacija sa po 13%, zatim Švajcarska 11%, Slovenija 7%, i na kraju Makedonija i ostale zemlje sa po 4%.

U ukupnom uvozu cveća u 2005. godini najveće ušešće ima uvoz iz Holandije, koji je iznosio 71% (6,2 mil.USD), zatim iz ostalih zemalja EU- 21% (1,9 mil.USD), iz prekookeanskih zemalja - 2% (161 hiljada USD) i iz ostalih zemalja - 6% (486,8 hiljada USD).

Polazeći od same definicije cvećarstva kao specifičnog dela poljoprivrene proizvodnje, koju karakterišu kontinuiranost, intezivnost, velika ulaganja, angažovanje radne snage, a čiji je cilj gajenje biljaka radi njihovih dekorativnih osobina, možemo reći da naša zemlja ima sve preduslove da krene put ove proizvodnje.

Zbog dobrih klimatskih uslova i dužine vegetacionog perioda naša zemlja ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća na otvorenim površinama, a ne samo u zaštićenom prostoru.

Imajuci u vidu da poslednjih godina potrošnja cveća kontinuirano raste i da se u 21. veku predviđa rast potrošnje po godišnjoj stopi od 10%, neophodno je da se u Srbiji pristupi organizovanoj proizvodnji cveća i ukrasnog bilja u cilju zauzimanja bolje pozicije na ovom tržištu na kome je promet premašio 200 milijardi USD. Udruživanje proizvodača u odgovarajuću asocijaciju stvara osnovu da se na adekvatniji način iskoriste prirodni potencijali u ovoj oblasti, da se prate i primenjuju svetska dostignuća u tehnologiji gajenja, organizaciji proizvodnje i plasmanu sa ciljem da se poveća proizvodnja i plasman cveća i ukrasnog bilja i ušešće naše zemlje na svetskom tržištu.

Podaci preuzeti sa Internet stranice Privredne komore Srbije

Uvoz i izvoz cveca 2005 godini
Struktura izvoza
Struktura uvoza
Izvozna tržišta
Poreklo uvoznog cveća
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004