Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22793
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20638
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:932
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: G. Marijan Gievski
 •  [o autoru] [svi tekstovi autora]

AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

POZITIVNA ISKUSTVA IZ MAKEDONIJE

 AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

Awassi pasmina je nastala na prostoru Bliskog istoka /Jordan,Egipat,Sirija,Iran ,Iraq , Izrael itd../Pripada grupi masnorepih ovaca a postoji približno 5000 god./Epstain/.

Poreklo njenog imena se vezuje za beduinsko pleme Awass. Pre početka selekcije mlečnost pasmine je bila oko 60 lit.mleka u laktaciji.I danas ova rasa u svojoj naturalnoj/neselekcioniranoj/formi ima niske proizvodne rezultate slične pramenkama na ovim prostorima.

Tipičan primer da ponekad i jedan čovek menja predrasude, tabue, vizijom i idejom uvodeći nove pristupe i organizacione sadržaje je Finci,veliki selekcionar i naučnik koji je početkom 50-eitih godina počeo visoko organizovanu selekciju pravac mleko meso. Selekcija je započela kontrolom 22.549 Awassi ovaca,izabrane po fenotipskom,okomernom metodom proceni pre svega velićinom, formom vimena i eksterireom,izabrane od 110000 ovaca koliko je bio ukupan fond Izraela. Izvršena su potrebna merenja i testiranja ,vršena je oplodnja sa grlima koji su imali najbolje proizvodne rezultate Početkom 60-etih formiran je pre nucleus od 2700 najboljih ovaca ,raspoređenih u 9 stada po prosečno 300 ovaca koji su dobili adekvatan smeštaj i ishranu. Prosečna mlečnost po ovci je bila oko 400 litara mleka u laktaciji, najbolja ovca u trećoj laktaciji je imala za 289 dana laktacije 1.058 lit.mleka sa 7.01% Važno je napomenuti da se rezultati odnose na ekstenzivan način odgajivanja, ali u stadu i na pasnim uslovima. U kontrolnoj 1974 god..record najmlečnije ovce iznosi 1282 lit.mleka

 AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

Ono što je Finci uradio se danas u nauci naziva Unapređena Izraelska Awassi ovca koja ima navedene karakteristike;
-Tezinu 55-75 kg kod ovaca /krupna rasa/ i 80-125 kg kod ovnova. Jaku konstituciju, posebno dobro razvijene noge.
-Ispupčeni profil kod oba pola. Glava pokrivena kusom dlakom koja obično ima crvenkastu, najtipičniju, ali i braon, crnu, ponekad i belu zavisno od varijeta koji ih ima nekoliko. Vrat je prekriven dlakom u nijansama glave a stomak je malo, ili uopšte nije pokriven vunom. Noge su u donjem delu pigmentirane.
-Ovce su bez ili sa rudimentiranim rogovima, retko sa rogovima a ovnovi su rogati.
Specificna enterijerska karakteristika je nešto viši zadnji deo tela u odnosu na greben. -Vimena su velika, dobro formirana i povezana, sa boskama pogodna za mašinsku i ručnu mužu.
-Runo je otvoreno sa pramenovima inkastog oblika,sjajne dugačke dlake, oštre, upotrebljive za grublje proizvode /tepisi i sl. Proizvodnja vune po grlu je oko 2-2,5 kg kao tercijalan proizvod.

Kompozicija mleka je sledeća ; Masnoća 6.8-7.5%, proteini 5.5-6%. Dužina laktacije je normalno oko 200 dana, ne retko 240-270 dana a postoje primeri kada laktacija traje do ponovnog jagnjenja. Prosečna mlečnost u Izraelu je oko 400-500 lit.mleka u najboljim stadima-repro centri/E.Gootwin/a u ostalim osnovnim komercijalnim stadama 350-400 lit.

 AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

Rep. Makedonija ima dugačko i osobito pozitivno iskustvo sa Awassi pasminom,ona je u Europi prva importirala direktno u nekoliko navrata od elitnih stada iz Izraela genetski visokovredna čistorasna Awassi grla.U Makedoniji, najnovije, prosečne vrednosti su; 362,9 ;lit.mleka sa 7,26% masti, 5,77 proteina, dnevna mlečnost za normalnu laktaciju ide 1,66-1,9 lit.mleka po grlu ,rekordna dnevna mlečnost po grlu je bila 3,84 l. Od jedne čistokrvne Awassi ovce Makedonski odgajivači uspevaju da dobiju oko 70-90 kg belog ovčijeg sira, feta tip. Zabeležen je rokord od 634,5 lit.mleka po grlu sa 7.25% masnoće. U Hrvatskoj ova pasmina ne postoji u čistoj krvi i pored velikog interesa za njeno odgajivanje i objektivnih uslova za to. na dobrom delu Hrvatskog teritorija.

Prema izveštaju iz 2000 god. Ing.Karmen Sinković – Hrvatsko Stočarski Selekciski Centar, objavljen u Mljekarski List 5/2001; , prosečna mlekoprodukcija križanca Awassija u Hrvatskoj je 202 kg laktaciskog mleka./ Prosečno; Istočno friziska 154,99 kg.,Istarske 111,92 kg.Paške 98,61 kg. – superiornost rase i kod križanca je evidentan, posebno njihova izdržljivost, mogućnost brzog jeftinog stvaranje Awassi križanca u velikom broju i heterogenosti kao osnovi za dalju selekciju itd. U prilog Awassi križanaca, raznih genetskih kombinacija i stepena ukrštanja govore i naučni rezultati dobijeni u Španiji /Wellhem/ izveštava o mlečnosti 180-348 lit.mleka, Francuskoj /Flamant-Ricordo/174,1-262,3,Bugarska/Hinkovski i sur.134-432 lit.,Makedonija /Todorovski i sur. 127-503 lit.mleka, kasnije na velikom broju križanaca /Ovce polka koja proizvodi oko 60-70 lit.mleka X Awassi ovnovi dolazi od proseka kod križanaca od 193,31 lit.mleka po laktaciji/Stočarstvo br.11-12,1985 ,Zagreb. Znači da je Hrvatska znanstvena agrarna elita i šira javnost bila izveštavana o znanstvenim rezultatima. Iz bliskog susedstva i Europe. Zasto se ostalo na razini i rasanom sustavu na kojem je danas Hrvatsko ovčarstvo je pitanje za Hrvatske odgajivace ovaca i nadlezneh institucuija i organizacija za razvoj ovčarstva ??.Pravilan izbor rase je pola puta do profita na farmama .

 AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

Interesantan je sadržaj mesa ova pasmine ovaca koji je znatno posnijeg sadržaja, pasmina masnoće taloži u repu, a po drugim delovima tela skoro i da nema masnih naslaga što mesu daje izvrstan kvalitet bez prisustva ponekad neprijatnog mirisa jagnjetine, meso Awassi rase je crvenkasto izuzetno ukusno i daje “krckavo” pečenje/ u domicilnom području Bliskog istoka meso ove pasmine je znatno skuplje od mesa ostalih pasmina/. Kao sekundarni selekciski cilj ; povećanje formata trupa-tela, Awassi ovca pripada grupi krupnih rasa pogodna i za proizvodnju mesa. Pasmina ima izražen stadni instikt, ovce su dobre majke, a ovnovi imaju izraženi libido. Izuzetno je prilagodljiva na razne klimatsko geografske i odgajivačke uslove/aklimatizacija i akomodacija/.Posebno je pogodna za sušne i polusušne reone / posebno Mediteranski deo Hrvatske/ gde sa lakoćom podnosi duga ,sušna i pakleno vruća leta sa ekstremnim temperaturama, ali joj nisu nikakav problem ni hladne kontinentalne zime. Njena sposobnost da istovremeno pase i brsti, neprobirljivost prema ishrani, iskorišćavanje najnekvalitetnijih biljki, žbunje i trnja /genetska predispozicija vezana za domicilni reon/ čine ovu rasu pogodnu za intenzivno, ali ekstenzivno i polunomadsko odgajanje. Ne slučajno je pasmina rasprostranjena na svim kontinentima, a svoje mesto kaka rasa meliorator /za ukrštanje/našla u mnogim nacionalnim programima za razvoj ovčarstva; Makedonija,Turska,Kipar, Grčka Itd.,.

Marjan Gievski
Awassi Mediterranean Farm-Selekciska stanica
ul.Ivana Milutinovica-6,Kumanovo
Makedonija
e-meil; amf-carlo@mt.net.mk
SkypeID; marjan-kumanovo
tel.389 31 423 200., 389 31 464 666 , 389 31 520 510,
Mobi ; 389 71 900 898., fax. 389 31 418 919

FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004