Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:58
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: G. Marijan Gievski
 •  [o autoru] [svi tekstovi autora]

AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

POZITIVNA ISKUSTVA IZ MAKEDONIJE

 AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

Awassi pasmina je nastala na prostoru Bliskog istoka /Jordan,Egipat,Sirija,Iran ,Iraq , Izrael itd../Pripada grupi masnorepih ovaca a postoji približno 5000 god./Epstain/.

Poreklo njenog imena se vezuje za beduinsko pleme Awass. Pre početka selekcije mlečnost pasmine je bila oko 60 lit.mleka u laktaciji.I danas ova rasa u svojoj naturalnoj/neselekcioniranoj/formi ima niske proizvodne rezultate slične pramenkama na ovim prostorima.

Tipičan primer da ponekad i jedan čovek menja predrasude, tabue, vizijom i idejom uvodeći nove pristupe i organizacione sadržaje je Finci,veliki selekcionar i naučnik koji je početkom 50-eitih godina počeo visoko organizovanu selekciju pravac mleko meso. Selekcija je započela kontrolom 22.549 Awassi ovaca,izabrane po fenotipskom,okomernom metodom proceni pre svega velićinom, formom vimena i eksterireom,izabrane od 110000 ovaca koliko je bio ukupan fond Izraela. Izvršena su potrebna merenja i testiranja ,vršena je oplodnja sa grlima koji su imali najbolje proizvodne rezultate Početkom 60-etih formiran je pre nucleus od 2700 najboljih ovaca ,raspoređenih u 9 stada po prosečno 300 ovaca koji su dobili adekvatan smeštaj i ishranu. Prosečna mlečnost po ovci je bila oko 400 litara mleka u laktaciji, najbolja ovca u trećoj laktaciji je imala za 289 dana laktacije 1.058 lit.mleka sa 7.01% Važno je napomenuti da se rezultati odnose na ekstenzivan način odgajivanja, ali u stadu i na pasnim uslovima. U kontrolnoj 1974 god..record najmlečnije ovce iznosi 1282 lit.mleka

 AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

Ono što je Finci uradio se danas u nauci naziva Unapređena Izraelska Awassi ovca koja ima navedene karakteristike;
-Tezinu 55-75 kg kod ovaca /krupna rasa/ i 80-125 kg kod ovnova. Jaku konstituciju, posebno dobro razvijene noge.
-Ispupčeni profil kod oba pola. Glava pokrivena kusom dlakom koja obično ima crvenkastu, najtipičniju, ali i braon, crnu, ponekad i belu zavisno od varijeta koji ih ima nekoliko. Vrat je prekriven dlakom u nijansama glave a stomak je malo, ili uopšte nije pokriven vunom. Noge su u donjem delu pigmentirane.
-Ovce su bez ili sa rudimentiranim rogovima, retko sa rogovima a ovnovi su rogati.
Specificna enterijerska karakteristika je nešto viši zadnji deo tela u odnosu na greben. -Vimena su velika, dobro formirana i povezana, sa boskama pogodna za mašinsku i ručnu mužu.
-Runo je otvoreno sa pramenovima inkastog oblika,sjajne dugačke dlake, oštre, upotrebljive za grublje proizvode /tepisi i sl. Proizvodnja vune po grlu je oko 2-2,5 kg kao tercijalan proizvod.

Kompozicija mleka je sledeća ; Masnoća 6.8-7.5%, proteini 5.5-6%. Dužina laktacije je normalno oko 200 dana, ne retko 240-270 dana a postoje primeri kada laktacija traje do ponovnog jagnjenja. Prosečna mlečnost u Izraelu je oko 400-500 lit.mleka u najboljim stadima-repro centri/E.Gootwin/a u ostalim osnovnim komercijalnim stadama 350-400 lit.

 AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

Rep. Makedonija ima dugačko i osobito pozitivno iskustvo sa Awassi pasminom,ona je u Europi prva importirala direktno u nekoliko navrata od elitnih stada iz Izraela genetski visokovredna čistorasna Awassi grla.U Makedoniji, najnovije, prosečne vrednosti su; 362,9 ;lit.mleka sa 7,26% masti, 5,77 proteina, dnevna mlečnost za normalnu laktaciju ide 1,66-1,9 lit.mleka po grlu ,rekordna dnevna mlečnost po grlu je bila 3,84 l. Od jedne čistokrvne Awassi ovce Makedonski odgajivači uspevaju da dobiju oko 70-90 kg belog ovčijeg sira, feta tip. Zabeležen je rokord od 634,5 lit.mleka po grlu sa 7.25% masnoće. U Hrvatskoj ova pasmina ne postoji u čistoj krvi i pored velikog interesa za njeno odgajivanje i objektivnih uslova za to. na dobrom delu Hrvatskog teritorija.

Prema izveštaju iz 2000 god. Ing.Karmen Sinković – Hrvatsko Stočarski Selekciski Centar, objavljen u Mljekarski List 5/2001; , prosečna mlekoprodukcija križanca Awassija u Hrvatskoj je 202 kg laktaciskog mleka./ Prosečno; Istočno friziska 154,99 kg.,Istarske 111,92 kg.Paške 98,61 kg. – superiornost rase i kod križanca je evidentan, posebno njihova izdržljivost, mogućnost brzog jeftinog stvaranje Awassi križanca u velikom broju i heterogenosti kao osnovi za dalju selekciju itd. U prilog Awassi križanaca, raznih genetskih kombinacija i stepena ukrštanja govore i naučni rezultati dobijeni u Španiji /Wellhem/ izveštava o mlečnosti 180-348 lit.mleka, Francuskoj /Flamant-Ricordo/174,1-262,3,Bugarska/Hinkovski i sur.134-432 lit.,Makedonija /Todorovski i sur. 127-503 lit.mleka, kasnije na velikom broju križanaca /Ovce polka koja proizvodi oko 60-70 lit.mleka X Awassi ovnovi dolazi od proseka kod križanaca od 193,31 lit.mleka po laktaciji/Stočarstvo br.11-12,1985 ,Zagreb. Znači da je Hrvatska znanstvena agrarna elita i šira javnost bila izveštavana o znanstvenim rezultatima. Iz bliskog susedstva i Europe. Zasto se ostalo na razini i rasanom sustavu na kojem je danas Hrvatsko ovčarstvo je pitanje za Hrvatske odgajivace ovaca i nadlezneh institucuija i organizacija za razvoj ovčarstva ??.Pravilan izbor rase je pola puta do profita na farmama .

 AWASSI –VISOKO MLEČNA PASMINA OVACA

Interesantan je sadržaj mesa ova pasmine ovaca koji je znatno posnijeg sadržaja, pasmina masnoće taloži u repu, a po drugim delovima tela skoro i da nema masnih naslaga što mesu daje izvrstan kvalitet bez prisustva ponekad neprijatnog mirisa jagnjetine, meso Awassi rase je crvenkasto izuzetno ukusno i daje “krckavo” pečenje/ u domicilnom području Bliskog istoka meso ove pasmine je znatno skuplje od mesa ostalih pasmina/. Kao sekundarni selekciski cilj ; povećanje formata trupa-tela, Awassi ovca pripada grupi krupnih rasa pogodna i za proizvodnju mesa. Pasmina ima izražen stadni instikt, ovce su dobre majke, a ovnovi imaju izraženi libido. Izuzetno je prilagodljiva na razne klimatsko geografske i odgajivačke uslove/aklimatizacija i akomodacija/.Posebno je pogodna za sušne i polusušne reone / posebno Mediteranski deo Hrvatske/ gde sa lakoćom podnosi duga ,sušna i pakleno vruća leta sa ekstremnim temperaturama, ali joj nisu nikakav problem ni hladne kontinentalne zime. Njena sposobnost da istovremeno pase i brsti, neprobirljivost prema ishrani, iskorišćavanje najnekvalitetnijih biljki, žbunje i trnja /genetska predispozicija vezana za domicilni reon/ čine ovu rasu pogodnu za intenzivno, ali ekstenzivno i polunomadsko odgajanje. Ne slučajno je pasmina rasprostranjena na svim kontinentima, a svoje mesto kaka rasa meliorator /za ukrštanje/našla u mnogim nacionalnim programima za razvoj ovčarstva; Makedonija,Turska,Kipar, Grčka Itd.,.

Marjan Gievski
Awassi Mediterranean Farm-Selekciska stanica
ul.Ivana Milutinovica-6,Kumanovo
Makedonija
e-meil; amf-carlo@mt.net.mk
SkypeID; marjan-kumanovo
tel.389 31 423 200., 389 31 464 666 , 389 31 520 510,
Mobi ; 389 71 900 898., fax. 389 31 418 919

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu