Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22786
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20604
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:109
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časops Upoznajte LOV
 •  [svi tekstovi]

PREPELICA-
NI MANJE PTICE, NI LEPŠEG LOVA

Prepelica je jedina selica iz porodice koka. Izuzetno atraktivna lovna divljač, pravi magnet za svakog sladokusca. Iz godine u godinu sve popularnija divljač među našim lovcima, posebno mlađim i pravim lovcima. Jer, ovde nema ni gomile mesa ni debelih butova, jednostavno čisto uživanje u radu pasa, upornost i umeće lovaca.

Slika:Engleski špringer španijel energično podiže prepelicu.

PREPELICA

Lovom na prepelice zarazio me je otac, a vrlo jasno se sećam prvog lova na prepelice sada već daleke 1986. na lucerki kod Japanskog cveta u Pančevačkom ritu. Nije bilo složnije ekipe od legendarnog Deda Borce, Duleta Dugačkog, Lacike, dr Neše i Uče. „Zarazu" nam je doneo dr. Dani, hirurg iz Mantove, a odlično se sećam da osim njegovih patrona, tada u Beogradu nije bilo moguće kupiti sačmu krupniju od broja 12. Baskierijev Gigante u tada žutim kutijama bio je pojam dobrog metka, j e r su ga Italijani donosili nesmetano a kroz providni poklopac moglo se videti mnoštvo sitnih kuglica. To su bila neka druga vremena, a od tada, svake sezone sam proveo mnogo izlazaka, prvo kao pomoćnik i pratilac domaćih i stranih lovaca, a sredinom devedesetih i kao aktivan lovac i mirne duše mogu reći da je ovo najatraktivniji lov na sitnu divljač na našim prostorima.

1.Avgust

Početak sezone svi nestrpljivo očekuju. Na žalost lovaca, sve su izraženiji problemi u mnogim udruženjima - pre svega, zbog promena u poljoprivredi, velike savremene zadruge i vlasnici zemlje odmah pale ili tanjiraju i zaoravaju strnjišta, često ih i prskaju totalnim herbicidima koji nikako ne odgovaraju ni jednoj vrsti divljači, a lucerke se intenzivno kose zbog proizvodnje senaže ili 4. tog otkosa sena, tako da je udruženje gde se ne oru strnjišta prilično privilegovano, jer je lov na manjem broju privatnih parcela moguć, ali to nije to - jer nema lova na prepelicu bez većih površina - strnjišta i lucerišta. Sada se svi sa nostalgijom znaju setiti nedostatka goriva iz devedesetih kada su nam strnjišta ostajala i za novembarski lov na zeca. Ali dobro, detelina brzo osvaja i raste posle kosidbe, pa lovci imaju najbolje mesto za lov, jer je daleko lakše nišaniti prepelicu na podlozi koja je zelena, nego žuta, posebno u sumrak i svitanje kada lovci zbog broja prepelica ostaju u lovištima ili žure da što pre započnu lov.

PREPELICA

Na početku sezone, izražene su vrućine i lovci na nišanu imaju lokalne prepelice iz populacije koja se gnezdi u lovištu. A izveštaji sa terena govore da je prepelica bilo prilično tokom sezone gnežđenja i da su mnoga polja prosto odjekivala od karakterističnog glasanja ovih ptica. Međutim, početak ove sezone ostaće u sećanju svima po izrazito visokim temperaturama, odsustvu rose i manjem broju prepelica, iako su svi uslovi bili na strani lovaca i brojnog ulova.

Cugovi

Prvi cugovi i veća brojnost prepelica u lovištima je već oko 20. tog avgusta, da bi špic seobe bio do druge polovine septembra. Tada su u lovištima ptice iz većeg dela Evrope, jer migratorni putevi ovih ptica prilično zahvataju teritoriju naše zemlje. Mada, do čuvenog skraćenja sezone prepelice smo vrlo uspešno lovili i do početka lova na fazane sredinom oktobra!
Najbolje vreme za lov prepelica je sigurno svitanje. I po najvećoj suši tada ima bar malo rose, lov duže traje, psi lakše rade - a i u poljima je moguće naći veći broj ptica.
Posebno je lep lov kada se zadesi daje dan oblačan ili rominja kišica, tada se može loviti i do 9-10 časova, što lovcima omogućava duže zadržavanje, veću pretragu terena i više podignute divljači. Popodnevni izlazak je kraći, ali je popularniji među lovcima, jer tada mnogo više kolega ima vremena da izađe u lovište i tokom radnog dana.

Slika:NKD ptičar sigurno markira prepelicu, a lovci žure na realizaciju.

PREPELICA

Preduslav:
Dobar pas

Lov na prepelice jednostavno nije moguć bez dobro obučenog lovačkog psa. Neprikosnoveni kralj lova na prepelicu je sigurno NKD ptičar. Naravno da su upotrebljive i ostale rase, poput vižli, NOD ptičara i bretona, ali kratkodlaki nemci plene svojim stilom, kratkim radom, perfektnim nosom i aportom. Nema lepše scene od sporijeg nemca, koji tipično za svoju rasu pretražuje teren držeći glavu iznad rastinja, karakteristično maše repom i lagano ulazi u zonu mirisa koju realizuje čvrstom markom.

Engleske rase pasa, poput poentera i engleski setera su upotrebljive zbog svog vrhunskog nosa, ali u svojoj dugogodišnjoj karijeri uglavnom sam viđao prebrze pse koji uglavnom kvare lov svojim širokim radom. Bilo kog psa da imate, znajte da nema dugog čekanja kada se karakteristično zaustavi u marci, jer prepelice se izvlače i bez obzira na efektnu marku, ako se predugo čeka, od poletanja divljači najčešće nema ništa. Posebno ako su na parcelama redovi nebalirane slame, prepelice ih vesto koriste za brzo bekstvo a ne jednom mi se desilo da pas markira baš kraj otkosa i onda povučen mirisom uleće i prevrće slamu. Ima i pasa koji znaju da skoče ukoliko ih ptica iritira karakterističnim bežanjem cik-cak. Prepelica ostaje mirna, jedino ako je pas markira na jako kratkoj distanci.

Jedna posebna rasa se u poslednjih nekoliko godina izdvaja - engleski špringer španijel, ali ovi psi ne markiraju i mnogi lovci iz zbog toga ne vole. Oni kratko rade, imaju perfektan aport a najbolje rade u paru. Jedina mana im je - zbog niskog nošenja glave u oči im upada mnogo semenja sirka i muvara, tako da je posle svakog lova odlazak veterinaru neophodan, jer nemarni lovac itekako rizikuje ozbiljnu infekciju oka svog pomoćnika. Oni koji se prvi put sreću sa špringerima, treba da znaju da je njima izražen treći kapak ispog koga se zabije najviše semena sirka koje direktno iritira oko psa.

Slika:Uspešan aport nežne ptice.

PREPELICA

Samozvani zaštitari

Pozivi samozvanih zaštitara na zabranu lova na prepelice su smešni. Pre svega kako je moguće izbrojati gnezdilišne parove u Srbiji i kojom metodom?! Prepelice znaju da variraju svojom brojnošću ali to se desi jednom u sezoni, već sledeća je odlična, a ni jednom mi se za 22 godine nije desilo da imamo dve ili tri loše sezone uzastopno. Takođe, ako neko zaista želi da zaštiti prepelice, trebalo bi da ih štiti na Kipru i ostalim ostrvima kao i Egiptu i Maroku gde ih bezobzirni „lovci" dočekuju odmah na plažama i priobalnom delu ili jednostavno mrežama hvataju premorene ptice. Sudio sam utakmice pasa upravo na Kipru i imao šta da vidim u oktobru - male parcele i gomile lovaca koji jedva čekaju nove nalete ptica.
1 upravo ono što drastično utiče na brojnost prepelica u narednoj sezoni je vreme tokom seobe i preleta Sredozemlja, jer kada se dese kratke oluje tokom noći tada veliki broj ovih ptica strada. Takođe, prepelica je veoma plodna ptica i zbog obilja hrane i kratkog ležanja na jajima nisu retka ni tri legla koja ona izvede na našim poljima u periodu od maja do avgusta.

Najuspešniji lov na prepelice je u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra, kada kreću „cugovi".
Slika:Predsednik i lovnik LU Jelen iz Sečnja Rade Savatić i Jovo Savović sa gostima iz Beograda! Zrenjanina.

PREPELICA

Oružje

Nekada lovci nisu imali previše izbora, pa su uglavnom korišćene puške „standardne" čokiranosti - čok i polu čok. Sada je situacija drugačija, pa većina pušaka ima izmenljive čokove i po meni je ubedljivo najbolja opcija 1/4 čoka za poluautomate ili 1/4 i 1/2 čoka za bokerice. Municija - najbolja su punjenja od 28 do 30 grama jer imaju znatno manji trzaj nego punjenja od 34 gr, a krupnoća od 1.7mm do 1.9 mm. (italijanska oznaka 10, 11 i 12). Mada dosta kolega zbog niže cene uspešno koristi sportsku trap i skeet municiju.

Slika:Uspešna potraga sa dobro obučenim psom, lovnik iz Pačira Steva Stojšić i gost iz Subotice.

PREPELICA

Taktika

Kao što smo rekli, u poslednje vreme sve je više kolega koji love prepelicu, iskustva u lovu i nemaju previše a vole da iskaču hvalisanjem i sličnim stvarima i često svojim ponašanjem kvare lov.

Da bi lov bio uspešan, poželjne su manje grupe, ne više od 5-6 lovaca.

Razmak između lovaca je oko 10 tak metara, upravo zbog činjenice da prepelice znaju da se izvuku i unazad i da poleću iza leđa ili da jednostavno ostanu ne podignute. Takođe, vrlo često pomenuti pametnjakovići ne pretraže parcelu do kraja nego okreću i prave pravce kretanja po nekom njihovom sistemu. Bitno je da parcelu pretražimo do samog kraja bez obzira kolika je vegetacija i koliko je niska strnjika ili lucerka. U najvećem broju slučajeva na samom kraju se podigne najviše ptica. Prilikom pucanja, lovac mora odmah zapamtiti mesto gde je ptica pala i bez skretanja pogleda ići na to mesto dozivajući pse. Vrlo često prepelica padne kao da je potpuno pogođena a samo joj je oštećeno krilo i pobegne daleko. Tada su nam od pomoći dobri psi ili često prepelica pokušava da poleti pa otkrije mesto na kome se nalazi.

Slika:Prilikom lova pretraživanjem, najvažnije je da lovci drže razmak i liniju između sebe.

PREPELICA

Poznajem i mnoge koji nemaju mnogo etike i samo bi pucali na sve ptice koje polete, a posle kada treba naći oborenu pticu to teško ide jer je mesto nemoguće naći i oni ga brzo napuštaju. Dubi ili „kajzer šus" možete pucati ako su prepelice poletele istovremeno u paru pa su blizu jedna druge, ako imate pomoćnika pripravnika koji prati gde je pala jedna ptica a vi druga ili ako imate odlične pse koji u orjentacionoj zoni pada oborene ptice znaju da nađu vaš ulov. U ostalim situacijama zadovoljite se jednim pogotkom. Bitna je i disciplina kolega, najbolje je kada neko puca da svi ostali stanu dok kolega traži oborenu pticu, a zatim lagano krenu i izjednače se u zamišljenoj liniji kretanja.

Lov na prepelice zaista spada u kraljevske lovove, jer je dinamičan, kratko traje, a dobro uvežbani lovci u dobrom danu imaju dosta šansi za pucanje.

Tekst i slike Vladimir Mijailović

Slika:Autor teksta sa svojim špringerim. Špringer je pas za mlade i dinamične lovce koji love prepelicu na svim terenima.

PREPELICA

Sa nostalgijom se sećamo nedostatka goriva iz devedesetih. Traktori su ostajali u garažama, a strnjišta do prvih snegova!

Slika:Praznik za oči, „nema" u sigurnoj marci - braon pas Enof Hege Haus, crni Ton Ub, beli Til Ritski, Pančevački rit.

PREPELICA

Slika:NKD ptičar je nezamenljiv pomagač u lovu.

PREPELICA
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004