Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22829
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20751
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:166
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Magazin Eurofarmer
 •  [svi tekstovi]

OSVETLJENJE ZA ŽIVINU

Nivo osvetljenja (intenzitet svetlosti) i dužina trajanja perioda osvetljenosti (svetlosni ili foto period) predstavljaju važne faktore u živinarskoj proizvodnji.

Intenzitet svetlosti utiče na pojavu kanibalizma i nivo agresije, a takođe na potrošnju hrane i vode, dok svetlosni period utiče na reproduktivni ciklus i nosivost, opštu potrošnju hrane i tempo razvoja.

Intenzitet svetlosti na radnim površinama (nivo položaja živine, kolektor jaja, nivo položaja radne klupe, itd.) meri se u luksovima ili svećama na fut (10 luksova iznosi približno kao jedna sveća na fut).

Srednji nivo osvetljenja u proizvodnji brojlera i nosilja iznosi otprilike 10-20 luksova (1-2 sveće na fut), u poređenju sa sunčanim letnjim danom u kojem nivo osvetljenja iznosi 80.000 luksova (8.000 fut-sveća)! Radi poređenja, nivo osvetljenosti površine pisaćeg stola u kancelariji iznosi 400-500 luksova (40-50 fut-sveća).

Variranje foto perioda koristi se za stimulaciju nošenja jaja kako kod roditeljskog stada tako i kod običnih nosilja. Bilo je sprovedeno istraživanje uticaja nekoliko različitih režima osvetljenja na potrošnju hrane i razvoj skeleta brojlera kokošaka i ćuraka.

Za sve režime osvetljenja kod kojih tama zauzima veći deo vremena nego koliko traje prirodni period tame u toku 24 sata, potrebna je instalacija svetlosnih klopki na ventilatorima i otvora za strujanje vazduha.

Niže su navedene tabele sa opisom nekoliko najrasprostranjenijih režima osvetljenja za razne vrste živinarske proizvodnje.

Tabela 1: Režim osvetljenja za nosilje.

Tabela 1.

Tabela 2: Režim osvetljenja za priplodnu živinu - roditeljsko stado.

Tabela 2.

Tabela 3: Režim osvetljenja za brojlere.

Tabela 3.

Tabela 4: Režim osvetljenja za ćurke.

Tabela 4.

Tabela 5: Režim osvetljenja za druge ciljeve.

Tabela 5.

Tabela 6: Razmeštaj uređaja za osvetljenje.

Tabela 6.

Tabela 7: Izvori svetlosti i njihova efikasnost.

Tabela 7.

Primedbe :
(1) Odnose se na prostorije sa visinom radnih površina 10’ sa relativno prljavim, zatamnjenim zidovima, podovima i tavanicama.
(2) Odnose se na prostorije sa visinom radnih površina 7’ sa relativno svetlim zidovima, podovima i tavanicama.
(3) Odnose se na male prostorije sa visinom radnih površina 4’, sa sjajnim radnim površinama i relativno svetlim zidovima. Za posebne ciljeve, kao što su fina mašinska obrada ili obrada jaja.

FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004