Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22829
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20751
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:141
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

Gljivične infekcije
DIJETOM PROTIV KANDIDE

Gljivične infekcije

Pravilnom ishranom, poboljšanje se postiže već posle nekoliko nedelja.

Crevna kandidijaza postaje sve veći problem u svetu, pre svega zbog upotrebe visokoprerađene hrane i namirnica s dodatkom šećera. Uzrok infekcije najčešće je gljivica Candida albicans (retko Candida glabrata), uobičajeno prisutna u sistemu organa za varenje. Kada se, međutim, nađe na drugom mestu u organizmu, neophodno je lečenje. Dijetoterapija je potrebna u slučaju prenamnoženosti kandide u crevima.

Bez šećera, slatkiša

Uvođenjem pravilne ishrane, poboljšanje nastaje već posle nekoliko nedelja, ali se treba pridržavati takvog režima bar dva meseca i zabranjenu hranu postepeno vraćati na jelovnik.
Dijeta podrazumeva zabranu šećera (beli, smeđi, fruktoza, med, melasa, manitol, sorbitol) i svih zaslađenih namirnica, kolača, slatkiša, gaziranih i voćnih napitaka s dodatkom šećera (mogu se koristiti zamene, saharin ili aspartam). Zbog toga se deklaracije na namirnicama obavezno moraju proveravati. Iz jelovnika se izbacuju suvo i konzervisano voće i dinja, a dozvoljena su najviše dva sveža ploda dnevno (osim grožđa, lubenice i manga).

Ne preporučuju se proizvodi od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolači, biskviti, testenine), glazirani pirinač i oljušteni krompir. U umerenoj količini mogu se koristiti brašno od celog zrna, krompir s ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine i peciva. Nije dozvoljena hrana koja sadrži gljivice, kao što su pekarski i pivski kvasac, pekarski proizvodi s kvascem, zreli i specijalni sirevi koje prekriva plesan.

Izbegavati kikiriki, pečurke, alkohol

Iz jelovnika se izbacuju i pečurke, kikiriki, sirće, majonez, senf, razne vrste dresinga za salatu, kečap, soja umak, kiseli krastavci i drugi ukiseljeni proizvodi. Mlečne prerađevine su dozvoljene, osim u slučaju kada izazivaju alergiju. Jogurt i acidofilni napici imaju prednost nad mlekom i sirevima. Alkohol se ne sme piti, a crna kafa i jaki čajevi samo u ograničenoj količini.

Za vreme dijetoterapije treba izbegavati antibiotike i lekove na bazi kortizona. Savetuje se povećan unos esencijalnih ulja, posebno omega-3 kiselina (riblja ulja i morska riba - losos, skuša, tunjevina, sardine). Ako navedene namirnice nisu dovoljno zastupljene, nadoknađuju se suplementima, tj. omega - 3 kiselinama u vidu kapsula.

Korisni dodaci ishrani su i proizvodi koji sadrže bakteriju Lactobacillus acidophilus, kao što su probiotik kapsule, jedna do dve dnevno, posle doručka i večere, najmanje šest meseci. Preporučuju se i laneno seme i ulje noćurka (jedna kašičica ili tri kapsule, dva puta dnevno), preparati vitamina A i C, beli luk u obliku kapi ili tableta, cink i magnezijum (šumeća tableta jednom dnevno).

Doc. dr Maja Nikolić

AKO OSLABI IMUNITET

Do crevne kandidijaze najčešće dolazi nakon korišćenja jakih antibiotika i kortikosteroida, a podložne su i osobe s oslabljenim imunitetom, dijabetičari, trudnice. Nastaje i zbog upotrebe slatkiša ili hrane koja sadrži dosta kvasnice. Simptomi su, između ostalog, nadimanje, gasovi, mučnina, gađenje, proliv, zatvor, pojačana želja za slatkim namirnicama...

FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004