Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22823
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20730
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:152
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

VAGONI PRVOKLASNIH ŠLJIVA

Nove boje Subotičko-horgoške peščare

Nove boje Subotičko-horgoške peščare

Uz pravilnu ishranu, navodnjavanje i pravovremenu zaštitu, Klara Vidaković iz Tavankuta ubere petnaestak tona plodova po hektaru.

U srcu Subotičko-horgoške peščare nalazi se Tavankut, poznat po vrsnim voćarima i vinogradarima.Ovde se gaje jabuka, kruška, breskva, kajsija, a sve je više i šljiva.Već u pozno leto polja se plave od berićetnog roda. i Klara Vidaković se opredelila za ovu vrstu,koju je prvo posadila na dva hektara,a sada uveliko planira proširenje zasada.Voćnjak ima sedam godina i u njemu je isključivo "stenlej", jer je manje osetljiv na opasnu šarku. Tlo obogaćeno stajnjakom.

Zasad je podignut na pesku, koji je siromašan hranivima, posebno organskom materijom, a oskudeva i u vodi.Zbog toga su stručnjaci uradili analizu zemljišta i dali potrebna uputstva.

-U pitanju je običan, sivi pesak, koji sadrži neke hranljive elemente, ali nema humusa -kaže naša sagovornica.-Zbog toga je pre sadnje tlo izrigolovano i uneto trideset tona stajnjaka po hektaru.

Voćke su posadjene u jesen, na razmaku 4 x 4 metra, a uzgojni oblik je obrnuta vaza.Čim je u proleće krenula vegetacija, usledilo je navodnjavanje iz tifona. Prve godine stabla su blago prihranjena ureom i počelo je formiranje krune,a ni obrada i navodnjavanje nisu izostali.Kada su šljive prorodile, uradjena je redovna folijarna i zemljišna analiza. Unesen je stajnjak i voćke su folijarno prihranjene "zelenim kristalonom"(1%). Po potrebi, su korišćena i ostala hraniva. Korovi, koji su bujali zbog hrane i vode, uništavani su isključivo mehanički.

Monilinija i ose odnose rod

-Do prvog roda, a to je bilo u trećoj godini,štićeno je samo lišće od rdje, plamenjače ,gusenica i pauka-ističe Klara Vidaković.-U četvrtoj sezoni prskano je fungicidima na bazi bakarnog oksihlorida, koji sprečava ulazak parazita kroz rane od opalog lišća u jesen,a u proleće uništava spore gljiva, da ne bi zarazile pupoljke. Ako su se prethodne godine javljale vaši, smotavci,moljci ili pauci,u proleće je bakarnom fungicidu dodat i neki uljni insekticid.

-Najveću štetu šljivi nanose ose i gljiva monilinija, koja izaziva sušenje cveta i grančica.Zbog toga se voćke obavezno štite u fazi cvetnih balona i nedelju dana kasnije Ronilanom ili Fundazolom.

U vreme precvetavanja, tek zametnuti plodovi mogu se sačuvati od osa primenom Diazinona ili Sistemina, a dodaje im se i neki fungicid protiv šupljikavosti lišća i drugih bolesti, najčešće Merpan,Polyram DF i slični. Polovinom juna pojavljuje se šljivin smotavac, koji izaziva "crvljanje" plodova. Let se prati feromonskim klopkama i prska po potrebi Diazinonom, efikasnim i za ostale štetočine.Poslednji put šljive se štite kada plodovi počnu da plave, uglavnom insekticidima kratke karence, koji se do berbe potpuno razgrade.

-Od podizanja šljivika sve radimo po preporuci stručnjaka-naglašava Klara Vidaković.-U šestoj godini po sadnji svako stablo dalo je preko 200 kilograma prvoklasnih plodova, što je petnaest tona po hektaru. Za godinu- dve,kada se ostvari puna rodnost, prinos će biti znatno veći.

S.Mujanović

FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004