Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22851
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20846
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:918
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

ZASTIRANJE ZEMLJIŠTA

ZASTIRANJE ZEMLJIŠTA

Korisna stara mera

Čuva optimalnu vlagu i utiče na prinos i kvalitet plodova

Na razvoj reproduktivnih organa i početak rodnosti voćaka dobro utiče zastiranje zemljišta. Naročito je korisno u krajevima u kojima godišnje padne manje od 550 milimetara vode ili nema uslova za navodnjavanje. Pokriveno zemljište čuva u toku vegetacije optimalnu vlagu, utiče na prinos i kvalitet plodova, ali i bolju pripremu mladih voćaka za zimske uslove.

Ova mera najčešće se primenjuje u starijim zasadima,ali se preporučuje i za mlade. Kada je u pitanju “oblačinska” višnja, to su potvrdila ispitivanja dr Rada Miletića, dr Nevene Mitić, dr Radomirke Nikolić, dipl. inž Mihaila Žikića, stručnjaka Instituta za voćarstvo u Čačku,Instituta za Biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu i Centra za poljoprivredna i tehnološka istraživanja u Zaječaru.

Zasad ove sorte u okolini Zaječara podizan je tokom tri godine, na zemljištu tipa smonice, na blagoj istočnoj padini. Međuredni razmak je četiri, a u redu dva i po metra. Stabla su jednogodišnja,dvogodišnja i trogodišnja.

Početkom juna, nakon obilnijih prolećnih kiša za zastiranje su korišćeni bela i crna folija, biljni materijal (natrula slama)i ručno okopavanje (prašenje), dok su za kontrolu poslužila stabla gajena bez obrade. Ogled je postavljen u tri ponavljanja sa po pet voćaka za svaku varijantu.

Širina pokrivenog prostora bila je dva metra, a ostakak između redova je stalno obrađivan. Sredinom svakog meseca, od juna do oktobra, uzimani su uzorci zemljišta na dubinama do 30 i od 30 do 60 centimetara da bi se odredio sadržaj vlage. Istovremeno je utvrđivan sadržaj ukupne vode u lišću, a početkom vegetacije i procenat (intenzitet) cvetanja i zametanja plodova.

U godinama ispitivanja, posebno u prvoj i drugoj, bilo je samo oko 490 milimetara padavina. Najmanje je zabeleženo od juna do oktobra, 272 milimetra. Temperature vazduha u prvoj godini bile su visoke, u drugoj nešto niže, a u trećoj najniže.

Sadržaj vlage do 30 centimetara dubine razlikovao se u zavisnosti od načina zastiranja i starosti stabala. Najviše je zemljišnu vlagu sačuvala natrula slama (17 odsto), koja je dobar izolator i tokom vegetacije omogućava prodor vode u pokriveno zemljište. Kontrolna varijanta imala je svega 13 procenata, pa se ovakav način održavanja zemljišta ne preporučuje.

Na većim dubinama razlike u vlažnosti bile su manje. U varijantama zastiranja izmereno je 17-18, prašenja 17, a kontroli svega 13 procenata.

Načini zastiranja uticali su i na sadržaj ukupne vode u lišću. Najviše je bilo kada je korišćena crna folija(60,2 procenta), a najmanje u kontrolnoj varijanti (54,4 odsto). Od juna do oktobra te vrednosti su se smanjivale, što je u skladu sa potrebama voćaka različite starosti. Naime, starija stabla imaju razvijeniji koren, koji usvaja više vode, a u ovom periodu počinje i stvaranje cvetnih pupoljaka, pa su potrebe još veće.

Voćke su najviše cvetale na zastiranom zemljištu, pogotovu starija stabla, a najviše zametanutih plodova bilo je kada je korišćena crna folija.

S.Malinović

SITNA,ALI KVALITETNA

“Oblačinska” je samooplodna sorta višnje koja prorodi u drugoj godini posle sadnje. Razvija slabo do srednje bujno stablo i loptastu do široko piramidalnu krunu, zbog čega je pogodna za gustu sadnju. Razmnožava se izdancima, pa se gaji na sopstvenom korenu,na rastojanju 4x3 metra. Rađa dobro i redovno, 15-30 tona po hektaru.

Otporna je prema niskim zimskim temperaturama i kasnim prolećnim mrazevima. Podnosi suva područja i tipična vinogradarska zemljišta.

Plod je sitan,a pokožica tanka, tamnocrvena. Srednje čvrsto crveno meso je sočno, kiselkasto, aromatično. Tamnocrven sok bogat je rastvorljivim suvim materijama, šećerima i kiselinama. Koštica se lako odvaja od mesa,a plod od peteljke.

Dobro podnosi prevoz. U običnim uslovima čuva svežinu i do pet dana.

FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004