Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:61
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Magistar hidroenergetike Dragan Đorđević
 •  [o autoru] [svi tekstovi autora]

UPUTSTVO ZA GAJENJE GLJIVE BUKOVAČE

Magistar Dragan Đorđević, selo Žitkovac, Žitorađa, +381 63 7708914, +381 27 66316

Sirovina za pripremanje supstrata gljive bukovače moze biti pšenična slama, ovsena slama, ječmena slama, livadsko seno, otpadak kukuruznog klipa i drugi celulozni otpad biljaka. Sirovina mora biti zdrava tj. da nije pokisla, vlažna ili zaražena zelenom plesni. Sirovinu treba usitniti na 2-3 cm. Ukoliko se supstrati rade na pšeničnoj slami nije potrebno kontrolisati ph vrednost supstrata. Ukoliko se radi na nekoj drugoj podlozi potrebno je podesiti ph vrednost u granicama od 5-7 ph dodavanjem gipsa ili krede. Vrednost ph se regulise dodavanjem Ca CO3 ako je ph ispod 5, a gips dodajemo kada je ph iznad 7. Kad se supstrat dobro izmeša treba uzeti uzorak sa više mesta i izmeriti ph vrednost. Micelijum treba po prijemu vizuelno kontrolisati da ne postoje tragovi zelene plesni. Micelijum mora imati zdravu belu boju i karakterističnog je mirisa na gljive.

PRIPREMA SUPSTRATA TERMICKOM OBRADOM
Pasterizacija: supstrat se stavlja u posudu (burad od 200l ili veće) koje je sa spoljne strana izolovano i sa rešetkastim dnom. Na donjem delu je slavina za ispuštanje vode. Voda za pasterizaciju supstrata zagreva se u posebnom sudu ili buretu. U vodu se dodaje benomil u koncetraciji 100l voda 20 gr benomila. Kada voda dostigne temperature od 60° do 65° C prebacuje se u sud sa supstratom. Supstratna masa se opterećuje tegom da bi sa potopio u vodu. U vodi ostaje 24 h. Sud je najbolje poklopiti da bi se obezbedilo sporo hladjenje. Posle 24 h supstrat se vadi iz suda i ostavlja na čisto mesto najbolje na foliji, prekrije se folijom da bi što duže ostao topao i da bi se prohladio za zasejavanje, nekih 12 do 24 h. Nakon toga se vrši zasejavanje.

PRIPREMANJE SUPSTRATA BEZ TERMIČKE OBRADE - koristiti isključivo aktivni micelijum
Supstrat se stavlja u posudu (burad od 200l ili veće) koje je sa spoljne strane izolovano i sa rešetkastim dnom. Na donjem delu je slavina za ispustanje vode. U vodu se dodaje benomil u koncetraciji 100 l voda 20 gr benomila. U vodu takođe dodati 5 gr hipermangana na 100 l vode. Onda sve to dobro izmešati. Supstratna masa se opterećuje tegom da bi sa potopila u vodu. Posle 24 h supstrat se vadi iz suda i ostavlja na čisto mesto, najbolje na foliji. Prekrijte sve folijom. Pre zasejavanja potrebno je da se supstrat ocedi. Cedi se od 12 do 24 h. Nakon toga se vrši zasejavanje.

Zasejavanje:
Temperatura supstrata treba da bude oko 20° C. Vlaga od 60 do 65%. Vreće se prethodno pripreme tako što se izbuše rupe zumbom 10 do 12 mm na razmaku 10x10 cm. Vreće su obično veličine 100x40 cm. Za jednu vreću potrebno je 1l semena. Time se povećava brzina prorastanja. Micelijum je potrebno prvo izmrviti do veličine zrna žita. Osoba koja radi sa micelijumom mora dobro oprati ruke. Na dnu vreće se stavi slama tj. supstrat pa onda micelijum i sve tako redom. Vreću odozgo zatvoriti i zavezati kanapom. Vreće moraju biti dobro nabijene. Zasejane vreće odlažemo u prostoriju za prorastanje, najbolja temperature za prorastanje je 15° do 18°C. Ova faza traje od 15-30 dana u zavisnosti soja tj. od vrste micelijuma. Prorasto supstrat je bele boje. Ukoliko se uoči zelena plesan odstrani se skalperom, žiletom, oštrim nožem i to mesto se tretira rastvorom hipermangana. Nakon 7-10 dana pojavljuju se gljive. Temperature u prostoriji ne bi trebalo da bude ispod 12C za zimski soj a za letnji ispod 16 C. Visoka temperature takodje oštećuje gljive tako da ne prelazi 35 C. Gljive ja najbolje brati ručno, očistiti otvore na vrećama od svih ostataka drški i zakržljalih primeraka. Ukupno imamo 5-6 ekonomskih berbi. Berbe idu u talasima, najbolje je posle prve berbe skinuti đakove. Stalno treba kontrolisati vlagu da ne padne u prostoriji ispod 85%. Po potrebi supstrate kvasiti i vlažiti celu prostoriju. Najbolji su uredjaji koji stvaraju veštacku maglu.
Prinos se krece 30-40% od težine hranljivog supstrata.

Gajenje gljiva u inostranstvu
Gajenje gljiva u inostranstvu
Gajenje gljiva u inostranstvu
Gajenje gljiva u domaćim uslovima
BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu