Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21158
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:37
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

Perspektivne sorte jabuka

U raznim oplemenjivačkim programima širom sveta godišnje se stvori na desetine, a možda i stotine novih sorti jabuke. Njihovi autori, naravno tvrde da su bolje, otpornije, čvršće, hrskavije, atraktivnije od drugih, ali u stvarnosti, veoma mali broj novih sorti nade svoje mesto na nekom nacionalnom ili eventualno globalnom tržištu.

Vodeće sorte u pojedinim regionima sveta su uglavnom iste, samo je njihov redosled zastupljenosti različit. I dalje su dosta zastupljene sorte zlatni delišes, crveni delišes, grin smit, ali su se u nekim zemljama značajno raširile i neke od, za nas, novih sorti poput gale, fudžija i breborna. Ovde je važno napomenuti da se pod sortom podrazumeva grupa koju čine osnovna sorta i svi njeni klonovi. Klonovi sorti koje su već dugo prisutne na tržištu, kao što su zlatni ili crveni delišes omogućili su njihovu veliku zastupljenost u sortimentu i dodatno ih učvrstili medu grupom vodećih sorti.

U ovom članku ćemo dati opis dva klona i jedne nove sorte, za koje se nadamo da će naći svoje mesto i u sortimentu Srbije.

Zlatni delišes klon Reinders®

Sorta zlatni delišes je već dugo poznata našim proizvođačima. Međutim, kvalitet plodova osnovne sorte često može biti narušen pojavom rdaste prevlake koja dosta narušava izgled plodova (Sl.1).
Sl.1

Sl. 1. Plodovi zlatnog delišesa prekriveni rđastom prevlakom.

Nasuprot osnovnoj sorti, klonovi zlatnog delišesa kao što su: Smothee, Clone B, i Sl. 1. Plodovi zlatnog delišesa prekriveni rđastom prevlakom Reinders se, pored ostalih osobina, ističu i manjom pojavom rđaste prevlake. Među ovim klonovima, posebno ističemo Reinders'

Poreklo:
Pronađen u Holandiji 1962. godine.

Osobine voćke:
Srednje bujno stablo, srednje rana epoha cvetanja i može da se koristi kao dobar oprašivač za mnoge sorte

.

Karakteristike ploda:
Srednje krupni do krupni plodovi.

Osnovna boja pokožice je zeleno žuta, koja nešto kasnije i nešto sporije prelazi u zlatno žuto po čemu se ovaj klon delimično razlikuje od drugih klonova zlatnog delišesa. Sa sunčane strane se javlja pramenastocrvena dopunska boja. Pokožica je srednje debela, glatka i sa blagom voštanom prevlakom. Lenticele su krupne i retke.

Opšta ocena
Klon zlatnog delišesa je, u do sada podignutim zasadima, pokazao dobre rezultate (Sl. 2). Pre svega ga preporučujemo zbog značajno manjeg prisustva rđaste prevlake, a pored toga često ima krupnije plodove u odnosu na ostale klonove zlatnog delišesa.

Sl.2

Sl. 2. Plodovi Reindersa® sa Fruške gore.

Red Jonaprince

Sl.3

Sl. 3. Red Jonaprince na stablu

Jedna od sorti koja je dosta dugo prisutna u našim zasadima jeste jonagold. Međutim, kao i kod većine dvobojnih sorti, obojenost plodova je veliki problem. Rešenje je nađeno u uvođenju bolje obojenih klonova kao što su Novajo ili Morenn's Jonagored. Posebno je Jonagored pokazao dobre rezultate u zasadima u našoj zemlji, ali je i dalje malo zastupljen.

Jedan od klonova jonagolda, koji ima veliku perspektivu i u našim zasadima je Red Jonaprince, pre svega zbog odlične obojenosti plodova (Sl. 4)> ali i drugih osobina:

Sl.4

Sl. 4. Plodovi Red Jonaprincea pred sortiranje; foto: Z. Keserović

Poreklo:
Mutacija nađena na stablu Jonagold Princena (klon otkriven 1987) u jednom voćnjaku u Holandiji 1994. Zaštićen od 1995.

Osobine voćke:
Bujnost, vreme cvetanja i druge osobine stabla su iste kao i kod jonagolda.

Karakteristike ploda
Krupnoća i oblik plodova su isti kao i kod jonagolda, ali je zato obojenost izvanredna. Plodovi su potpuno pokriveni ujednačenom crvenom bojom koja se razvija i do 10 dana ranije u odnosu na ostale klonove jonagolda. Važna karakteristika je i odsustvo voštane prevlake, čak i posle dužeg čuvanja. Analize su pokazale da je sadržaj antocijana u plodovima ovog klona veoma visok. Čvrstoća plodova je takođe veoma dobra - iznosi 8,5 kg/cm2 u optimalnom momentu berbe.

Opšta ocena:
Zahvaljujući veoma dobroj obojenosti plodova, ovaj klon jonagolda će sigurno naći svoje mesto i u našim zasadima.

Kanzi® Nicoter

Gotovo sve sorte koje dolaze iz privatnih oplemenjivačkih programa su zaštićene autorskim pravima, a deo njih postaju i klub sorte, tj. sorte za čije se umnožavanje i prodaju plodova mora dobiti dozvola vlasnika i naravno plaćati fiksirana provizija (tantijeme). Jedna od tako zaštićenih sorti je i Nicoter, koja je na tržištu prisutna pod imenom robne marke Kanzi (Sl. 5).

Sl.5

Sl. 5. Plod sorte Nicoter sa nalepnicom robne marke

Poreklo:
Sorta stvorena u Belgiji 1992. godine ukrštanjem Gala x Braeburn Hihvell


Srednje bujna do bujna sorta, rane epohe cvetanja i visoke produktivnosti (Sl. 6). Vreme berbe se poklapa sa vremenom berbe zlatnog delišesa.

Karakteristike ploda:
Dominantna veličina plodova je 70-90 mm, plodovi su dobro obojeni (60-90%) sa veoma malo rđaste prevlake (Sl. 6). Odlika ove sorte je i visoka specifična masa plodova (0,90 g/cm3) kao i odlična čvrstoća u momentu berbe (7-8 kg/cm2).

Opšta ocena
Ova sorta se za sada najviše raširila u Južnom Tirolu, Holandiji i Nemačkoj, i može se reći da daje dobre rezultate. Kako će se pokazati u našim uslovima, teško je predvideti, jer ćemo verovatno morati još dugo da čekamo na sadni materijal ove sorte.

Sl.6

Sl. 6. Nicoter na stablu

Kako do sadnog materijala?
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu je potpisao ugovor sa vlasnicima licence za klon Reinders®, i uvezao matična stabla koja će omogućiti proizvodnju sertifikovanih plemki i sadnica o v e sorte odnosno klona.
Što se tiče sorte Red Jonaprince, u toku su pregovori oko dobijanja licence za proizvodnju sadnog materijala dok će se za sortu Nicoter morati čekati potpisivanje UPOV-a od strane države.

Mr Nenad Magazin
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
nmagazin@polj.ns.ac.yu

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu