Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22825
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20741
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:547
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

Plamenjača paradajza (Phytophthora infestans)

NAJČEŠĆE BOLESTI PARADAJZA

Plamenjača paradajza

Plamenjaču paradajza prouzrokuje parazitna gljiva Phytophthora infestans. U kišnim i vlažnim godinama može izazvati velike štete na paradajzu, kao i na krompiru. Osim što uništava list, gljiva napada i zelene plodove i one u stadijumu zrenja, koji zbog toga trule.

Gljiva prezimljava u zaraženim krtolama krompira. Inokulum (zarazni materijal) se sa obolelih krtola krompira u narednoj godini prenosi vetrom, na usev paradajza.

Početni znaci bolesti prvo se ispoljavaju na listu, u vidu krupnih pega maslinaste boje. Pri visokoj vlažnosti vazduha, sa donje strane lista stvara se beličasta prevlaka koja predstavlja organe za reprodukciju gljive. Obolelo tkivo nekrotira, postaje mrko i vrlo brzo se suši. Na zelenim plodovima bolest se pojavljuje u vidu sivo-zelenkastih, vodenastih pega, koje se brzo šire, dobijaju sivo mrku boju i za nekoliko dana prekrivaju ceo plod koji lako otpada.

Pre pojave prvih simptoma (kraj juna i početak jula), treba obaviti preventivnu zaštitu kontaktnim fungicidima. Prskanje se obavlja svakih sedam do deset dana.

Ukoliko se pojave simptomi bolesti upotrebiti sistemične fungicide, sa kojima se zaustavlja širenje infekcije i obezbeđuje trajnija zaštita. Ne preporučuje se primena sistemičnih fungicida više od dva puta.

Crna pegavost paradajza
(Alternaria solani)

Crna pegavost paradajza

Bolest izaziva gljiva Alternaria solani. Napada još i plavi patlidžan i papriku, sa manjim posledicama. Štete na paradajzu su veće ukoliko su napadnute mlade biljke i kada je malo padavina u periodu vegetacije.

Tokom zime parazit se održava u zaraženim biljnim ostacima i zaraženom semenu. Infekcije nastaju vrlo rano, u semeništu i pikirištu, kao i u toku proizvodnje rasada. Simptomi bolesti se pojave na gornjem lišću rasada - u vidu tamnomrkih pega. Na lišću rasadenih biljaka pege su krupne, sivomrke, sa crnim koncentričnim krugovima, koji su oivičeni hlorotičnim oreolom. Pege se mogu pojaviti i duž stabla. Sire se njegovim obimom, zahvatajući i dublje slojeve tkiva, što narušava strukturu stabla, te nastaje prstenovanje stabla, pa delovi biljke iznad prstenaste pege potpuno izumiru. Slične pege pojavljuju se i na plodovima.

Rane zaraze sprečavati proizvodnjom zdravog rasada. Seme dezinfikovati vlažnom dezinfekcijom, a leje metil-bromidom. Rasad tretirati odgovarajućim pesticidima, u razmacima 10 - 14 dana. Isti preparati koriste se i za zaštitu biljaka u polju. U proizvodnji paradajza, sa prskanjem/zaštitom početi odmah po rasadivanju, a potom svakih sedam do deset dana, a u direktnoj setvi, od faze dva stalna lista pa do precvetavanja.

Tabela 1.

Tabela 1. Fungicidi za suzbijanje plamenjače (Phytophtora infestans)

Legenda:*nesistemici, **sistemici

Tabela 2.

Tabela 2. Fungicidi za suzbijanje crne pegavosti (Alternaria solani)

Legenda:*nesistemici, **sistemici

Lidija Tomaš, dipl.ing.

FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004