Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22823
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20730
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:152
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

XXII KNJIGA EDICIJE KULTURNO-ISTORIJSKA BAŠTINA VOJVODINE
Lovstvo u Vojvodini

Prošlost ljudskog roda bila je nerazdvojno povezana sa lovom. Lovili su divljač koja im je obezbedivala hranu, odeću i sredstvo razmene. Lov se smatra kao prvo zanimanje čoveka. Kroz vekove se menjalo i usavršavalo. Prvo se u lovu koristilo hladno oružje, kao što su pračka, koplje, strela i luk, a potom vatreno oružje, kao što su puške kremenjače, lovački karabini...
Staništa divljači u Vojvodini su raznolika: barski predeli: Obedska bara, Zasavice, Carska bara, specijalni rezervat prirode je Slano kopovo; brdsko-planinski predeli: Fruška gora i Vršačke planine; peščare: Deliblatska i Subotička peščara; Lesne terase: Titelski breg, Telečka; aluvijalne ravni; rečni tokovi, kao što je Gornje Podunavlje, koje je najpovoljnije za ishranu krupne divljači - evropski jelen i divlja svinja.
Lovišta u Vojvodini zauzimaju znatan deo ukupne površine, a u tome šume i šumska zemljišta imaju učešče od svega 7%. Ova lovišta karakteristična su po plemenitim vrstama divljači koje su izuzetno interesantne za lovni turizam: srneća divljač, fazan, poljska jarebica, evropski jelen i divlja svinja.
Prvi Zakon o lovu iz 1872. u Ugarskoj, kojoj je pripadala i Vojvodina, doneo je veliki pomak u organizovanju lova. Ovim zakonom su prvi put uvedene lovne karte koje se izdaju na tri, da bi 1875. bile izdavane na jednu godinu. Zakon o lovu iz 1883. je na duži rok regulisao lov i uveo početak planskog lovnog gazdovanja. Definisan je i porez na lov i lovačko oružje.
Interesantno je navesti godine osnivanje prvih lovačkih društava u Vojvodini: Petrovaradin (1873), Bela crkva (1874), Pančevo (1882), Novi Sad (1883), Ostojićevo (1883), Senta (1884), Kikinda (1885), Novi Bečej (1885), Vršac (1894), Subotica (1897)... Udruženje za lov hrtovima u Bač-Bodroškoj županiji sa sedištem u Somboru, osnovano je 1868. Osnivanjem saveza lovačkih društava za Vojvodinu 10. decembra 1922. u Novom Sadu, zapravo je počeo proces osnivanja novih lovačkih društava u svim naseljima Vojvodine. Skupština SAP Vojvodine 1977. donosi Ukaz o proglašenju Zakon o lovstvu Vojvodine. Najčešće ime lovačkih društava je „Fazan", a potom "Zec" i "Srndać".
Divljač je našla svoje mesto i u simbolici različitih naroda, nacija, epoha i kultura:
• Jelen - još od pamtiveka, divili su mu se u ćelom svetu. Zbog svog rogovlja, koje se obnavlja svake godine, bio je u mnogim kulturama i epohama simbol plodnosti, rasta, nastanka. Košuta je simbol materinstva i žestvenosti - „vitka kao košuta".
• Vepar - otelotvljenje snage i borbenosti, ali i simbol demonstva.
• Lisica - označava prefriganost i lukavost.
• Zec - smatra se simbolom budnosti, zato što spava otvorenih očiju. Zbog plašljivosti, zec je i simbol plašljivosti i kukavičluka, a zbog svoje brzine, simbolizuje brzo proticanje ljudskog veka, života.
• Vuk - simbolizuje mračne sile, proždrljivost, lakomost...
Snimak divljači ima sve odlike lovačkog trofeja. Za snimanje ne treba toliko lovačka spretnost, već strpljenje i, naravno, znanje i veština snimanja. Uzimajući ovo u obzir, nebrojano veliki broj trofeja ima Jaroslav Pap, majstor fotografije. Ova knjiga, da nije njegovih fotosa, bila bi nedovoljno slikovita. Stvoriti jednu knjigu je opsežan i sistematičan posao, koji bez strukovnog znanja, ovoga puta o lovstvu, ne bi bio plodotvoran.
Zato posebno treba istaći docenta dr Zorana Ristića kao vrsnog poznavaoca lovstva u Vojvodini, kao i Stevana Petrovića iz Bačkog Gradišta koji je ekspert istorije lovstva kod nas a i neka vrsta lovačkog arhivara. Za opsežne i istorijski potkovane radove, treba istaći, pre svega, Olgu Kovačev Ninkov iz Subotice i Jožefa Saboa iz Novog Kneževca.
Posebnu zahvalnost zaslužuje MZ Bački Monoštor i svi Monoštorci, kao domaćini promocije XXII knjige „Lovstvo u Vojvodini" koja se održala 29. septembra 2007.

Glavni i odgovorni urednik
Dr Veselin Lazić
foto: Jaroslav Pap

Lovstvo u Vojvodini
Lovstvo u Vojvodini
Lovstvo u Vojvodini
Lovstvo u Vojvodini
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004