Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22793
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:20638
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:751
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:916
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Magazin AGRAR
 •  [svi tekstovi]

Fitoremedijacija– u duhu održivog razvoja

Mara Vlajković, inženjer zaštite životne sredine, magistar tehničkih nauka

Podatak da se u prvih osam meseci ove godine Sanitarno Ekološkom Društvu „Eko San” iz Beograda priključilo više partnerskih opština, sa područja cele Srbije, u sprovođenju projekata „Edukacije poljoprivrednih proizvodjača o integrisanim standardima“ jasno kazuje da je ovde reč o značajnoj aktivnsoti, neizostavno potrebnoj radi našeg bržeg priključenja zemljama Evropske Unije.

Fitoremedijacija– u duhu održivog razvoja

Ozbiljnost i težinu navedenom projektu koji se realizuje u okviru „Programa direktne edukacije poljoprivrednih proizvodjača i nosilaca ruralnog razvoja na lokalu“, daje i činjenica da je upravo takva inicijativa podržana od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Projektom su, naime, kako kaže magistar tehničkih nauka Mara Vlajković, predsednik pomenutog eko društva, obuhvaćeni proizvođači hrane u Srbiji o integrisanim standardima (ISO 9001, ISO 14001 i HCCP sistem), za uvodjenje i primenu u poslovanju.

Kroz projektne aktivnosti „prošle” su već opštine Grocka, Opovo, Titel, Inđija, Koceljeva, Požarevac, Niš, zatim Palilula i Vranje, kao i sredine, predstavnice beogradskog regiona, pa banatskog, južnobačkog, sremskog, posavsko tamnavskog, braničevfskog, niškog i pčinjskog okruga.

Saradnja partnerskih opština je bila neophodna jer su se na listi poljoprivrednih proizvodjača našli svi profili sa opština, koje su bile uključene ( ratari, stočari, voćari, cvećari, proizvodjači jaja, pilića, ribe, stočne hrane i dr. ) – kaže mr Mara Vlajkovič navodeći da je zainteresovanost za integrisane standarde, iz određenog broja opštinskih Službi za poljoprivredu pokazano učešćem u zajedničkim obukama.

Inače , mr Vlajković je sem predsednika Sanitarno Ekološkog Društva, od 2005. godine, poznata i kao organizator velikog broja konferencija, seminara, radionica i programa i projekata vezanih za zdravlje, socijalne, ekonomske i ekološke probleme. Stekla je veliko stručno i radno iskustvo u Institutu za javno zdravlje Srbije „Batut”. Poznavalac je hemije životne sredine i promoter nove biotehnologije – fitoremedijacije kao ekološki prihvatljivog procesa čišćenja zagađujućih materija u duhu održivog razvoja.

Fitoremedijacija– u duhu održivog razvoja

„Agrar”: Šta su osnovni ciljevi Društva?

Mara Vlajković: Svi mi, kao istinski i veliki ljubitelji prirode i borci za očuvanje prirodnih vrednosti, koji zastupamo i podržavamo pravo na ekološku istinu i dostupnost informacija vezanih za životnu sredinu, Dakle osnovni ciljevi su nam unapredjenje zdravlja, socijalnog, ekonomskog, ekološkog okruženja u urbanim i ruralnim sredinama.

„A”: Ko radi u Društvu?

M.V: Tu je grupa istraživača vezano za kvalitet života, ekotosikološke, hemijske, fizičke i zdravstvene uticaje. Posebna pažnja posvećena je ovde namirnicama, vodi, predmetima iz opšte upotrebe, zaštiti ekosistema i biodiverziteta. „San eko” promoviše principe održivog razvoja u svim sektorima. Društvo sprovodi projekte iz oblasti edukacije o standardima, zaštite zdravlja, zaštite životne sredine. Tim za ISO standarde i HACCP sistem je promoter za približavanje i uvodjenje ISO 9001 i ISO 14001 u organizacije, kao i HACCP sistema u organizacije vezane za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane.

„A”: Koliko je sve to bio razlog za objavljivanje Vašeg priručnika „Do zdrave hrane putem znanja o standardima”?

M.V: Priručnik „Do zdrave hrane putem znanja o standardima”, sa postavljenim integrisanim pristupom proistekao je kao potreba povezivanja proizvođača , potrošača , prerađivača i trgovaca, namenjen podjednako svim učesnicima u „lancu”. U Priručniku su međunarodni standardi kvaliteta približeni i ponuđeni primarnim proizvođačima hrane u Srbiji kao mogućnost savremenog pristupa upravljanja, planiranja, poslovanja na gazdinstvu, kroz očuvanje životne sredine. Integrisani standardi ISO 9001, ISO 14001 i HACCP Sistem su priredjeni tako da poljoprivredni proizvodjači i nosioci ruralnog razvoja na lokalu, dobiju znanja za poboljšanje poslovanja uvodjenjem standarda u poslovanje gazdinstva.

„A”: Šta je posebno naznačeno u publikaciji o kojoj govorite?

M:V: U priručniku je dat značaj zahtevima standarda kvaliteta sa primerima dobre poljoprivredne, proizvodjačke, dobre preradjivačke prakse, zasnovane na principima održivog razvoja. Naglašene su mogućnosti u ruralnim područjima za održivost na svim nivoima, za nove pristupe u poljoprivredi, ekonomiji, tehnologiji, kulturi, politici za održivi ruralni razvoj u Srbiji. Prepoznate grane održivog ruralnog razvoja su: eko - etno turizam, konzervacija ekosistema, proizvodnja hrane organskog porekla, povećanje sertifikovanih proizvoda, proizvodnja prepoznatljivih proizvoda kao i prehrambenih proizvoda zaštićenih geografskim poreklom i dr.

Fitoremedijacija– u duhu održivog razvoja

„A”: U čemu je zapravo uloga i značaj životne sredine u proizvodnji hrane u poljoprivredi?

M.V: Proizvodnja hrane je važan i značajan strateški cilj Srbije, vezan direktno sa potencijalnim mogućnostima ● ● koje obezbedjuju ljudski i proizvodjački resursi sredine. Za proizvodnju zdrave hrane potrebno je, ali nije dovoljno, zdravo zemljište, čista voda za navodnjavanje, upotreba semena i sadnica bez GMO (genetski modifikovanih organizama), zdrave životinje i pravilan pristup, zdrava hrana za životinje, pravilna primena agrotehničkih mera, finansijska podrška, ekonomska održivost - osiguranje, bez unapredjenja znanja proizvođača, potrošača i prerađivača.

„A”: Kakve mogućnosti primarnim proizvođačima hrane nude integrisani standardi?

M.V: Samo obavešteni primarni proizvođači mogu upotrebiti znanja o integrisanim standardima za jačanje konkurentnosti, poboljšanje ekonomskog položaja, ostvarenje izvoza, imati prilaz svetskom i evropskom tržištu te se pripremiti za integraciju u EU.

„A”: Koliko je u cilju finansijskog ojačanja, primarnim poljoprivrednim proizvođačima neophodna edukacija kako bi bili konkurenti sa kolegama u EU?

M.V: Da, sa punim pravom naši primarni proizvođači treba da budu informisani i obučeni i ekonomski ojačani, kao i drugi u okruženju, kako bi u dogledno vreme stvorene mogućnosti donosile višestruku korist. Taj rezultat postigli smo kroz navedeni program koji ćemo i dalje nastaviti.

Jovan Radulović

FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
-
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright poljoberza.net - 2004